ΤΟΠΙΚΑ

Παράνομο και ακατάλληλο το καταφύγιο στο Πεδίον του Αρεως

παράνομο-και-ακατάλληλο-το-καταφύγιο-513714

Σαράντα τέσσερα σκυλιά στοιβαγμένα δύο-δύο, τρία-τρία και τέσσερα σε κλουβιά που κάποτε προορίζονταν για πτηνά… Δίπλα από το βάλτο στο Πεδίο του Άρεως, σε εντελώς ακατάλληλες συνθήκες για την υγιεινή και ευζωία των ζώων… Το καταφύγιο αδέσποτων στο Πεδίο του Άρεως, που χρησιμοποιούνταν από δύο φιλοζωικά σωματεία της πόλης -σήμερα από ένα-, δεν λειτουργεί μόνο σε χώρο του δήμου που δεν έχει παραχωρηθεί εγγράφως και επισήμως, κι ούτε λειτουργεί μόνο χωρίς άδεια. Κρίθηκε ακατάλληλο για τη φιλοξενία αδέσποτων που ζουν έγκλειστα σε χώρους, στους οποίους δεν τηρούνται καν οι απαιτούμενοι όροι υγιεινής.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η υπόθεση λειτουργίας του παράνομου καταφυγίου αδέσποτων από δύο φιλοζωικά σωματεία της πόλης, έχει ήδη πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης και φαίνεται ότι η παράνομη δομή που ξεκίνησε να λειτουργεί ως σταθμός, οδεύει σε… λουκέτο.

Στις 19 Μαΐου, δύο εκπρόσωποι της Φιλοζωικής Ομάδας Βόλου και της Φιλοζωικής Ένωσης «Κόσμος και Φύση», κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου, μετά τα ευρήματα που αποτυπώνονται σε έκθεση αυτοψίας που διενήργησε τον Ιανουάριο του 2016 στο χώρο η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.

Οι εκπρόσωποι των φιλοζωικών συλλόγων κατηγορούνται ότι προέβησαν στη λειτουργία μη αδειοδοτημένου και χωρίς τις σχετικές προϋποθέσεις καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς, και συγκεκριμένα ότι δεν διέθεταν το κατάλληλο κτηνιατρικό προσωπικό, την τεχνική υποδομή, τις εγκαταστάσεις και τον αναγκαίο εξοπλισμό. Επίσης κατηγορούνται ότι λειτουργούσαν το καταφύγιο χωρίς τη σχετική άδεια και δεν μερίμνησαν για την κτηνιατρική εξέταση των ζώων, την εξασφάλιση κατάλληλου καταλύματος και δεν διέθεταν κατάλληλο προσωπικό τόσο για την καθαριότητα όσο και για τη φροντίδα των ζώων. Τα ζώα βρίσκονταν σε κλουβιά, τα οποία παλιότερα χρησιμοποιούνταν για τη διατήρηση διαφόρων πουλιών, και η καθαριότητα σε αυτά ήταν πλημμελής.

Ηταν… σταθμός

Ο χώρος ξεκίνησε να λειτουργεί το 2011 επί προηγούμενης δημοτικής αρχής ως σταθμός. Αφορμή στάθηκε περιστατικό εντοπισμού τραυματισμένου αδέσποτου, το οποίο δεν μπορούσε να περισυλλέξει άμεσα ο δήμος, και ζητήθηκε από τους εθελοντές της φιλοζωικής ένωσης «Κόσμος και Φύση» να το κρατήσουν μέχρι την επόμενη Δευτέρα.

Η υπεύθυνη της ένωσης, Φλωρίκα Τσιρογιάννη, είχε έρθει τότε, όπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, σε συνεννόηση προφορική με τον τότε αντιδήμαρχο, Απ. Παντσά για την παραχώρηση ενός χώρου, προκειμένου να λειτουργεί ως σταθμός αδέσποτων. Επιλέχθηκε το Πεδίο του Άρεως. «Η λειτουργία του χώρου ως σταθμός ήταν καλή ιδέα», σχολιάζει η κ. Τσιρογιάννη και φαίνεται ότι αρχικώς ο σταθμός εξυπηρετούσε το σκοπό του, συμβάλλοντας στο έργο του δήμου.

Στο χώρο άρχισε σιγά-σιγά να δραστηριοποιείται και η Φιλοζωική Ομάδα Βόλου, που επίσης αναζητούσε στέγη.

Με το πέρασμα του χρόνου όμως ο σταθμός μετατρεπόταν σε καταφύγιο.

Κι όπως παραδέχονται οι ίδιοι οι φιλόζωοι ο χώρος ήταν και είναι ακατάλληλος. «Αν γκρινιάζαμε για τις συνθήκες του δημοτικού καταφυγίου, αυτός ο χώρος είναι δράμα», σχολίασε η κ. Τσιρογιάννη, επισημαίνοντας ότι «ως καταφύγιο θα έπρεπε να είχε κλείσει προ πολλού».

«Πάντα φώναζα ότι δεν μπορούμε να είμαστε εμείς παράνομοι όταν κυνηγάμε τους παράνομους», συμπλήρωσε η κ. Τσιρογιάννη, «πάντως ο χώρος βοηθούσε». «Κάναμε έργο για το δήμο. Σκεφτείτε να ήταν όλα αυτά τα σκυλιά στο δρόμο», λέει.

Ξεκίνησε εκκένωση χώρου

Ήδη η φιλοζωική ένωση «Κόσμος και Φύση» έχει απομακρύνει από το χώρο τα ζώα που έχει «χρεωθεί» υπ’ ευθύνη της. «Το 2016 κατάλαβα ότι δεν μπορώ να παραμείνω. Έχω ήδη απομακρύνει όλα τα σκυλιά», ανέφερε η κ. Τσιρογιάννη.

Η ΦΙΟΒ αναζητά κατάλληλο χώρο να μισθώσει προκειμένου να μεταφέρει εκεί τα αδέσποτα, ωστόσο το κόστος κρίνεται υπέρογκο, και δεδομένου ότι πρόκειται για καθαρά εθελοντική ομάδα, δεν διαθέτει τους απαιτούμενους πόρους.

Η εκπρόσωπος της ΦΙΟΒ, Μάργα Σουσουρή, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, δήλωσε: «Η λύση δεν είναι να ανοίξουμε τα κλουβιά και να γεμίσουν οι δρόμοι αδέσποτα. Εμείς δεν κάνουμε επανένταξη. Ποιος ο σκοπός να πάρεις ένα ζώο από ένα δρόμο και να το αφήσεις σε άλλον δρόμο; Εμείς προσπαθούμε να τους δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία για ποιότητα ζωής μέσα από το να βρουν ένα σπιτικό. Ήδη έχουμε δώσει σε υιοθεσία από τον προηγούμενο έως και τον περασμένο Ιανουάριο 67 ζώα», επεσήμανε.

Αναφερόμενη στις συνθήκες που καταγράφονται στο μη αδειοδοτημένο καταφύγιο, η κ. Σουσουρή παραδέχθηκε ότι εξαιτίας της πληθώρας των αδέσποτων συνωστίζονται ακόμη και τέσσερα αδέσποτα μέσα σε ένα κλουβί. «Καθημερινά εθελοντές φροντίζουν για την καθαριότητα των εγκαταστάσεων, τον προαυλισμό των ζώων, τη σίτιση και τη φαρμακευτική αγωγή που ορισμένα χρειάζονται, ωστόσο όταν είναι πάνω του ενός ζώα μέσα στο κλουβί και οι εθελοντές δεν μπορούν να είναι συνεχώς στο χώρο, είναι λογικό ότι θα συγκεντρωθούν ακαθαρσίες», είπε.

«Η αλήθεια είναι ότι ο χώρος δεν είναι και ο πλέον κατάλληλος, όμως βοηθά. Το λάθος μας ήταν ότι δεν ζητήσαμε έγγραφη παραχώρηση του χώρου, όταν το 2012 μας δόθηκε προφορικά, επί δημαρχίας Σκοτινιώτη», ανέφερε η κ. Σουσουρή.

Αυτοψία από το δήμο

Χθες το χώρο επισκέφθηκε και η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας Νατάσσα Μορφογιάννη, μετά από πολλαπλές καταγγελίες που υπάρχουν στο γραφείο της ότι αδέσποτα επιτίθενται σε φοιτητές και καθηγητές της Πολυτεχνικής Σχολής που γειτνιάζει, και ότι δημότες που κινούνται στο χώρο στο Πεδίο του Άρεως δέχονται επίσης επιθέσεις από αδέσποτα.

Διαπίστωσε ότι οι συνθήκες δεν είναι καλές: υπάρχουν ακαθαρσίες, τα σκυλιά είναι στοιβαγμένα σε κλουβιά, κι όταν αφήνονται ελεύθερα για να αυλιστούν επιτίθενται σε δημότες που κυκλοφορούν στην περιοχή στο Πεδίο του Άρεως.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου