ΤΟΠΙΚΑ

Στον Αλμυρό θα μεταφερθεί το εμπορευματικό λιμάνι

στον-αλμυρό-θα-μεταφερθεί-το-εμπορευμ-500074

Η δυνατότητα εκπόνησης μελέτης σκοπιμότητας που θα διερευνήσει την αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων στο Τσιγκέλι του Αλμυρού με επέκταση της λιμενικής ζώνης του ΟΛΒ στην περιοχή, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Βόλου και στην οποία εκτός από τον Πρόεδρο και το Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Βόλου κ.κ. Γιάννη Πρίγκο και Δημήτρη Θεοδώρου, πήραν ακόμη μέρος ο Νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας και ο Αντινομάρχης Ηλίας Ξηρακιάς, καθώς και ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Βαγ. Χατζηκυριάκος. Ήταν ακόμη παρόντες τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΛΒ κ.κ. Λάζαρος Γαϊτάνης και Απ. Παπαδούλης.

Η σύσκεψη είναι στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών που έχει ήδη ξεκινήσει αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της η νέα διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου με όλους τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς της περιοχής «σε μία προσπάθεια, όπως είπε χαρακτηριστικά ο νέος Πρόεδρος του ΟΛΒ, να υπάρξει σε βάθος χρόνου ένα στρατηγικό και οραματικό σχέδιο που αφορά στην απεμπλοκή του εμπορικού λιμανιού από την περιοχή του λιμανιού του Βόλου και τη μεταφορά του εκτός πόλης». Κοινός ήταν ο παρονομαστής από τους συμμετέχοντες ότι η μεταφορά του εμπορευματικού λιμένα στον Αλμυρό είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο. Συμφώνησαν ωστόσο ότι η νέα διοικητική μεταρρύθμιση που είναι προ των πυλών σε νομαρχιακό και περιφερειακό επίπεδο και τα σημαντικά οδικά έργα που έχουν γίνει ή είναι προγραμματισμένα να γίνουν, δημιουργούν νέα δεδομένα στον τομέα των συνδυασμένων μεταφορών και βελτιστοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Αλμυρού στον τομέα διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων και χύδην φορτίων.
Ο Πρόεδρος του ΟΛΒ σημείωσε ακόμη ότι οι συζητήσεις και οι επαφές της νέας διοίκησης για το ίδιο θέμα θα συνεχιστούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και με άλλους τοπικούς φορείς και εν αναμονή -όπως είπε- της ενημέρωσης που πρόκειται να έχουν οι νέες διοικήσεις των λιμένων εθνικής σημασίας από την πολιτική ηγεσία Υπουργείου Οικονομίας – Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για τις προτεραιότητες που τίθενται για τα μεγάλα, εκτός του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, λιμάνια της χώρας. Ο πρόεδρος του ΟΛΒ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συνάντηση αυτή θα έχει πραγματοποιηθεί μέσα στο Σεπτέμβριο, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα δημοσιεύματα που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας και τα οποία κάνουν λόγο για την πρόθεση της Πολιτείας να προχωρήσει στη σύνταξη μελέτης για τη δυνατότητα υπογραφής συμβάσεων παραχώρησης λιμενικών εγκαταστάσεων σε ιδιώτες για διάστημα σαράντα ετών. Ο Πρόεδρος του ΟΛΒ, ο Νομάρχης Μαγνησίας και ο Δήμαρχος Αλμυρού σε δηλώσεις που έκαναν στο περιθώριο της σύσκεψης τόνισαν ότι η μελέτη σκοπιμότητας που θα ανατεθεί από τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου θα τεθεί υπόψιν της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ), προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως ή να βάλει φρένο στο φιλόδοξο αυτό εγχείρημα. Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίστηκε, αν τα αποτελέσματα της μελέτης σκοπιμότητας είναι ενθαρρυντικά, δεν αποκλείεται η χωροθέτηση των νέων λιμενικών εγκαταστάσεων να είναι ένα επιπλέον δέλεαρ για επένδυση στην περιοχή από ιδιώτες.
Σε κάθε περίπτωση ο Πρόεδρος του ΟΛΒ έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι συζητήσεις για το στρατηγικό – οραματικό σχέδιο για τη μεταφορά του εμπορικού λιμένος στον Αλμυρό σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνει τους σχεδιασμούς για την αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων στο λιμάνι του Βόλου και ειδικότερα τις προσπάθειες για την κατασκευή της Γ΄ Προβλήτας, έργο που θα συμβάλει θεαματικά στην αύξηση των αποθηκευτικών χώρων στο λιμάνι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου