ΤΟΠΙΚΑ

Συνάντηση με την Υφυπουργό Οικονομικών Κατ. Παπανάτσιου είχε ο δήμαρχος Ζαγοράς Μουρεσίου

συνάντηση-με-την-υφυπουργό-οικονομικ-519040

Συνάντηση με την Υφυπουργό Οικονομικών Κατ. Παπανάτσιου είχε ο δήμαρχος Ζαγοράς- Μουρεσίου Παν. Κουτσάφτης για τους δασικούς χάρτες

Νομοθετικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν από τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών, ζήτησε από την Κυβέρνηση ο Δήμαρχος Ζαγοράς Μουρεσίου κ. Παν. Κουτσάφτης στη συνάντηση που είχε με την Υφυπουργό Οικονομικών κα Κατερίνα Παπανάτσιου στο πολιτικό γραφείο της στον Βόλο.

Στη συνάντηση στην οποία συμμετείχαν Πρόεδροι Τοπικών Συμβουλίων του Δήμου και εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων του Ανατολικού Πηλίου, τέθηκαν υπ΄ όψιν της κας Παπανάτσιου τα ειδικότερα προβλήματα που έχουν αναδειχθεί στο Πήλιο όπως η αποτύπωση της αλλαγής καλλιεργειών από καστανιές σε μηλοπερίβολα, τα πρόδηλα σφάλματα, τα θέματα της μορφής της βλάστησης κ.α.

Η Υφυπουργός ενημέρωσε τα μέλη της αντιπροσωπείας για τις παθογένειες του παρελθόντος που αντιμετωπίζουν οι δασικοί χάρτες οι οποίοι έγιναν όχι για ν’ αμφισβητηθεί η περιουσία των πολιτών αλλά για να αποτυπωθεί η κανονικότητα και η νομιμότητα και να σταματήσει η ομηρία ιδιοκτητών και καλλιεργητών.

Αναφέρθηκε και στις πρόσφατες τροπολογίες που υπερψηφίστηκαν στο Κοινοβούλιο καθώς και τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που προστέθηκαν στη διάρκεια της συζήτησης όπως η παράταση από τις 60 στις 105 μέρες το διάστημα υποβολής αντιρρήσεων στους αναρτημένους δασικούς χάρτες, η μείωση των τελών αντιρρήσεων στη χαμηλότερη βαθμίδα της μικρότερης έκτασης 80% και στην κύρια βαθμίδα των περισσότερων ενστάσεων 60% στα πέντε έως δέκα στρέμματα, ώστε να μην έχει κάποιος πολίτης κώλυμα να προβάλλει αντιρρήσεις.

Επίσης, έγινε γνωστό ότι ετοιμάζεται υπουργική απόφαση σχετικά με τα πρόδηλα λάθη. Δεν θα ευθύνεται ο πολίτης και δεν θα πληρώνει τέλος αντιρρήσεων για τις περιοχές και τα σημεία για τα οποία έχει γίνει λάθος από την υπηρεσία ή από τη μελέτη.

Τέτοια είναι επίσης προβλήματα που προκύπτουν από την ώρα λήψης της φωτογραφίας και από τη φωτοερμηνεία, τα οποία είναι απόλυτα ξεκάθαρα, ή σχετικά με το αν μια δενδροκαλλιέργεια έχει αναγνωστεί ως δάσος. Ακόμα, προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις δασικές καλλιέργειες. Η δασική καλλιέργεια είναι άλλη από το δάσος. Μπορεί να είναι δασική καλλιέργεια και ως δασική καλλιέργεια θα πρέπει να καταγραφεί στον δασικό χάρτη με τα οφέλη που έχει αυτή η δραστηριότητα.

Το αποτέλεσμα της διαδικασίας πρέπει να είναι μια διαδικασία που θα λύσει το πρόβλημα, χωρίς να τρέχουν όλοι για αντιρρήσεις, αλλά λύνοντας τα επιμέρους ζητήματα όπως είναι οι αναδασωτέες, τα πρόδηλα λάθη, οι εκχερσώσεις από τις Διευθύνσεις Δασών. Δεν θέλουν αντίρρηση. Αντίρρηση θέλει μόνο εκεί που διαφωνεί ο ιδιοκτήτης με τον χαρακτηρισμό της χρήσης όσον αφορά τις αεροφωτογραφίες που υπάρχουν.

Στην επικείμενη υπουργική απόφαση για τα πρόδηλα σφάλματα, θα λυθούν και τα θέματα της μορφής της βλάστησης ενώ διευκρινίστηκε ότι είναι άλλη η διαδικασία της άρσης αναδάσωσης που είναι Δασική Υπηρεσία και άλλη η αντίρρηση επί της χρήσης που είναι Επιτροπή Αντιρρήσεων.

Τόσο ο Δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Παν. Κουτσάφτης όσο και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στη συνάντηση, ευχαρίστησαν την Υφυπουργό για την ενημέρωση και το ενδιαφέρον της και ζήτησαν τη μεσολάβησή της για τον προσδιορισμό συνάντησης στην Αθήνα το προσεχές διάστημα με τους συναρμόδιους Υπουργούς κ.κ. Ευαγ. Αποστόλου και Σωκρ. Φάμελλο ώστε να εξεταστούν τα επιμέρους προβλήματα που έχουν προκύψει στο Ανατολικό Πήλιο, μια περιοχή υψηλής παραγωγικότητας με ισχυρή αγροτική οικονομία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου