ΤΟΠΙΚΑ

Δεκάδες γονείς σε απόγνωση ζητούν τη συνδρομή της Εκκλησίας

δεκάδες-γονείς-σε-απόγνωση-ζητούν-τη-σ-522024

Σε απόγνωση βρίσκονται δεκάδες γονείς, οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες των παιδιών τους και πολύ περισσότερο τα έξοδα των σπουδών τους, με αποτέλεσμα φοιτητές που βρίσκονται σε άλλες πόλεις να διακόπτουν τη φοίτηση στο Πανεπιστήμιο. Το συγκεκριμένο φαινόμενο γίνεται εντονότερο τα τελευταία χρόνια, με δεκάδες φοιτητές να βρίσκονται εγκλωβισμένοι μεταξύ «σφύρας και άκμονος», επιλέγοντας, αναγκαστικά, τη διακοπή των σπουδών, λόγω έλλειψης χρημάτων.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Αποδέκτες της βαθιάς αγωνίας δεκάδων γονέων γίνονται σε καθημερινή βάση οι ιερείς της τοπικής Εκκλησίας, καθώς δεκάδες γονείς τους εκμυστηρεύονται ότι αδυνατούν να καλύψουν το κόστος σπουδών των παιδιών τους, τις υποχρεώσεις στην τράπεζα, αλλά και τις καθημερινές ανάγκες της οικογένειάς τους.

Η αγωνία διακοπής των σπουδών για οικονομικούς λόγους είναι διαρκής, ειδικά στις περιπτώσεις γονέων οι οποίοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με την ανεργία και βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται δραματικά, όπως και οι δυνατότητες να στηρίξουν τα παιδιά τους. Τα προβλήματα «αγκαλιάζουν» δυστυχώς και τις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης, εντείνοντας τις καθημερινές αγωνίες των μελών της κάθε οικογένειας.

«Υπάρχουν παιδιά που διακόπτουν τις σπουδές τους λόγω οικονομικής δυστοκίας. Έρχονται φοιτητές οι οποίοι αναγκάζονται να επιστρέψουν στην πόλη τους γιατί δεν έχουν οι γονείς τους τη δυνατότητα να τους καλύπτουν τα έσοδα διαμονής, και αναζητούν εργασία κάτω από αντίξοες συνθήκες», όπως υπογραμμίζει ο π. Χαρίλαος Παπαγεωργίου, προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. Ο ίδιος εισπράττει καθημερινά την αγωνία του κόσμου, αλλά όπως επισημαίνει «μέσα στο γενικό κλίμα και παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, λίγοι είναι εκείνοι που απελπίζονται. Αυτό είναι το ελπιδοφόρο μήνυμα παρ’ όλες τις δυσκολίες».

Νέοι που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο των σπουδών και αναζητούν εναγωνίως μια θέση εργασίας, εκμυστηρεύονται στους ιερείς την αγωνία τους για το αύριο. Αμέτρητα είναι τα συγκλονιστικά περιστατικά, ενώ όπως επισημαίνει ο π. Χαρίλαος «νομίζω ότι από τα πιο συγκλονιστικά πράγματα είναι όταν ένα παιδί, ένας νέος άνθρωπος αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας. Έχω γνωρίσει, δυστυχώς, όχι ένα και δυο, παιδιά με ανίατες ασθένειες, σκλήρυνση κατά πλάκας, καρκίνο, έχω γνωρίσει παιδιά τα οποία κινδυνεύουν με τύφλωση, προσφάτως μάλιστα είδα ένα παιδάκι 12 ετών το οποίο κινδυνεύει με τύφλωση».

Κάθε ανθρώπινη ιστορία είναι μια επίκληση για βοήθεια σε εποχές εξαιρετικά δύσκολες, με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά να αυξάνονται ραγδαία. «Μακάρι να είχε η Εκκλησία τη δυνατότητα να δίνει χρήματα στον κάθε ένα που ζητάει βοήθεια. Εμείς επαφιόμαστε κυρίως σε βοήθεια μικρότερης οικονομικής εμβέλειας αλλά οπωσδήποτε δεν είμαστε έξω από τα προβλήματα του κόσμου» τονίζει ο π. Χαρίλαος.

Εντύπωση προκαλεί, ωστόσο, το γεγονός ότι «σε ελάχιστες, μετρημένες στα δάκτυλα περιπτώσεις ζητούν οικονομική βοήθεια οι γονείς. Κυρίως ζητούν μεσιτεία των αγίων, ηθική συμπαράσταση και μια κατανόηση στις αγωνίες που περνούν είτε τα ίδια τα παιδιά είτε οι γονείς», υπογραμμίζει ο προϊστάμενος του Αγίου Νικολάου.

Σχολές γονέων

Στο μεταξύ, 700 περίπου γονείς συμμετέχουν στις δράσεις που αναπτύσσουν οι 16 Ενοριακές Σχολές Γονέων της Μητρόπολης Δημητριάδος, οι οποίες λειτουργούν σε όλη τη Μαγνησία.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες είναι να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους και αυτό δημιουργεί προβλήματα στη συνοχή της οικογένειας. Το άλλο πρόβλημα είναι η επαγγελματική αβεβαιότητα που επηρεάζει ψυχολογικά τους συζύγους κι ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα είναι ότι απουσιάζουν πολλές ώρες οι γονείς από το σπίτι, λόγω της εργασίας τους. Γενικά η κρίση έχει επιφέρει προβλήματα μέσα στον οικογενειακό θεσμό» υπογραμμίζει ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης, Δαμασκηνός Κιαμέτης.

Ο ίδιος καθιστά σαφές ότι «σημαντικό πρόβλημα είναι η ψυχολογική κόπωση που υπάρχει ανάμεσα στα ζευγάρια και μεταφέρεται στη συζυγική σχέση, αλλά και στη σχέση με τα παιδιά».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου