ΤΟΠΙΚΑ

Τοιχογραφία στο 4ο ΓΕΛ Βόλου στέλνει ηχηρό μήνυμα

τοιχογραφία-στο-4ο-γελ-βόλου-στέλνει-ηχ-524385

Τρεις γυναικείες φιγούρες, μιας Αφρικανής, μιας Κινέζας και μιας Ευρωπαίας που ενώνονται σε μια ζεστή αγκαλιά, είναι το θέμα της ζωγραφιάς που ολοκληρώθηκε χθες και κοσμεί τον τοίχο του 4ου Γενικού Λυκείου Βόλου στη συνοικία της Νεάπολης. Την τοιχογραφία δημιούργησαν από κοινού μαθητές του τμήματος καλλιτεχνικού σχεδίου του σχολείου και φιλοξενούμενοι του ξενώνα «ΑΡΣΙΣ», υπό την επίβλεψη του καθηγητή εικαστικών, Παναγιώτη Αλεξίου, με στόχο να στείλουν ένα ηχηρό αντιρατσιστικό μήνυμα: όλος ο κόσμος μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η δημιουργία της τοιχογραφίας που θα μείνει προίκα στο σχολείο, έχει αποτυπωθεί βήμα-βήμα σε βίντεο που θα παρουσιαστεί στη σημερινή εκδήλωση, που ξεκινά στις 10 το πρωί στο Αχίλλειο, και η οποία διοργανώνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Ρατσισμού από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και το 4ο Γενικό Λύκειο Βόλου.

Η ζωγραφιά καλύπτει τρία μέτρα σε τοίχο στο σχολικό προαύλιο.

Τρεις γυναικείες φιγούρες, μιας Αφρικανής, μιας Κινέζας και μιας Ευρωπαίας ενώνονται σε μια ζεστή αγκαλιά

«Πρόκειται για μία παράσταση, μέσω της οποίας επιχειρείται η προσέγγιση του θέματος του ρατσισμού μέσα από το χρώμα, μέσα από τη διαφορά χρωμάτων. Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι ότι θα πρέπει να δούμε τα πάντα σαν ένα μεγάλο πίνακα ζωγραφικής όπου δεν υπάρχουν διακρίσεις. Είναι διαφορά χρώματος και τίποτα άλλο», ανέφερε ο καθηγητής εικαστικών του 4ου Γενικού Λυκείου Βόλου, Παναγιώτης Αλεξίου.

Παναγιώτης Αλεξίου: «Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι ότι θα πρέπει να δούμε τα πάντα σαν ένα μεγάλο πίνακα ζωγραφικής, όπου δεν υπάρχουν διακρίσεις»

«Οι σκεπτόμενοι άνθρωποι πρέπει να αποτελούν την ηθική συνείδηση της εποχής τους χωρίς ταλαντεύσεις και υπεροψία, παρωχημένες ιδέες και προκαταλήψεις. Ο κοινωνικός ρόλος του εκπαιδευτικού θα είναι πάντα αυτός του “ξένου”, του “ερασιτέχνη” και ανατροπέα της όποιας νομιμοποίησης συμφερόντων. Ήταν κέρδος για όλους τα όσα προηγήθηκαν της εκδήλωσης στο σχολείο μας, μια άσκηση δημοκρατίας και ευαισθησίας στην πράξη και μακάρι η εκδήλωση να γεννήσει στους μαθητές μας την ίδια αίσθηση», είπε από την πλευρά του ο διευθυντής του 4ου ΓΕΛ Βόλου, Νίκος Ιωαννίδης.

Η προσπάθεια ξεκίνησε ήδη από την προηγούμενη Δευτέρα. Μαθητές και φιλοξενούμενοι στον ξενώνα «ΑΡΣΙΣ» έγιναν μια ομάδα για τη δημιουργία της τοιχογραφίας. Χθες, μπήκαν οι τελευταίες πινελιές και το έργο των μαθητών κοσμεί το προαύλιο του σχολείου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου