ΤΟΠΙΚΑ

Γολγοθάς συνταξιούχων για την πληρωμή από κατασχεμένο λογαριασμό

γολγοθάς-συνταξιούχων-για-την-πληρωμ-525564

Ανείπωτη ταλαιπωρία για ηλικιωμένους με κατασχεμένους λογαριασμούς εν μέσω capital controls η παροχή της σύνταξης, η οποία μάλιστα για αρκετούς αποτελεί και τη μοναδική επαφή με τον έξω κόσμο.

Σε κάθε ανάληψη ποσού, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, οι συνταξιούχοι είναι υποχρεωμένοι να συμπληρώνουν αιτήσεις για τον έλεγχο των καταθέσεών τους και όπως αποδεικνύεται να περιμένουν και τον κάθε υπάλληλο πότε και αν εκείνος μπορεί για να τους εξυπηρετήσει…

Αυτό τουλάχιστον κατήγγειλε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ υπερήλικας, ο οποίος την περασμένη Πέμπτη γύρω στις 11:35 το πρωί επισκέφτηκε κεντρικό κατάστημα Τραπέζης για να πληρωθεί τη σύνταξή του και το αίτημά του δεν έγινε δεκτό, όχι γιατί δεν είχε τις προϋποθέσεις, αλλά γιατί ο υπάλληλος δεν είχε την πολυτέλεια του χρόνου για να κάνει τον προβλεπόμενο έλεγχο.

«Είπαν ότι ήταν πολύ αργά και μου ζήτησαν να φύγω. Τώρα πρέπει να επισκεφτώ την Τράπεζα εκ νέου αύριο και μάλιστα όπως μου είπαν πολύ πρωί, καθώς διαφορετικά δεν θα μπορέσω και πάλι να πληρωθώ», ενημέρωσε ο υπερήλικας.

Ο συνταξιούχους αποχώρησε με το παράπονο και την ταλαιπωρία, αδυνατώντας να αντιδράσει. Όμως, χρειαζόταν τα χρήματα που ετοιμαζόταν να κάνει ανάληψη. Αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και έπρεπε να πάρει τη φαρμακευτική του αγωγή.

Το απίστευτο περιστατικό είναι ένα από τα πολλά στην καθημερινότητα ενός ηλικιωμένου από τους εκατοντάδες που έχουν κατασχεμένο λογαριασμό λόγω χρεών και εδώ και δύο χρόνια υφίσταται και τις συνέπειες από την επιβολή των capital controls.

Αρκετοί ηλικιωμένοι ως εύκολος στόχος επιτήδειων επιλέγουν να κάνουν μικρές αναλήψεις χρημάτων, όπως εξάλλου έτσι συμβουλεύει και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς εν μέσω κρίσης, που η εγκληματικότητα οργιάζει, αισθάνονται ανασφαλείς να κυκλοφορούν με πολλά χρήματα επάνω τους.

Χρειάζεται έτσι να επισκέπτονται ανά τακτά διαστήματα τις Τράπεζες, προκειμένου να κάνουν αναλήψεις ποσών, καθώς το μεν ημερήσιο όριο ανάληψης χρημάτων των 60 ευρώ είναι πολύ μικρό για τις ανάγκες τους, το δε πιστωτικό όριο του δεκαπενθημέρου, των 840 ευρώ, πολύ μεγάλο!

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ απευθύνθηκε σε Τράπεζες για να ρωτήσει τι συμβαίνει. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε, πράγματι για την κάθε ανάληψη χρημάτων γίνεται έλεγχος, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν άλλες καταθέσεις στο λογαριασμό, καθώς αν αυτές είναι περισσότερες από μία και το συνολικό ποσό τους ξεπερνάει τα όρια του ακατάσχετου, τότε προβλέπεται, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ότι το μισό από αυτό το υπόλοιπο ποσό των καταθέσεων πηγαίνει στα χέρια των συνταξιούχων και το άλλο στους οφειλέτες.

Η διασταύρωση αυτή γίνεται όντως από τους υπαλλήλους και όχι από τα υπερσύγχρονα πληροφοριακά συστήματα των Τραπεζών, τα οποία θα έπρεπε -αν δεν το επιτρέπουν ήδη- να δίνουν αυτομάτως πλήρη εικόνα των κινήσεων των λογαριασμών, ώστε να μην απαιτείται ο εξονυχιστικός έλεγχος. Η ανάληψη χρημάτων από κατασχεμένους λογαριασμούς απαγορεύεται μέσω ΑΤΜ.

Η μοναδική δυνατή λύση που δίνουν στελέχη Τραπεζών για την γρηγορότερη εξυπηρέτηση των συνταξιούχων είναι οι υπερήλικες να δηλώνουν άλλους λογαριασμούς συγγενικών τους προσώπων, που δεν έχουν κατασχεμένους λογαριασμούς, ώστε να εξυπηρετούνται από τα οικεία τους πρόσωπα.

Εάν, δηλαδή, ένας ηλικιωμένος είναι μόνος ή για τους προσωπικούς του λόγους θέλει ο ίδιος να πληρώνεται τη σύνταξή του, είναι υποχρεωμένος να υφίστανται όλη αυτή την τραγική διαδικασία! Πραγματικά, σε ποια χώρα παγκοσμίως συμβαίνει κάτι αντίστοιχο; Υπάρχουν τόσο αδιάφοροι υπάλληλοι απέναντι σε έναν υπερήλικα συνταξιούχο και επικαλούνται και ως δικαιολογία την ίδια τη νομοθεσία; Αυτό είναι το κοινωνικό πρόσωπο του κράτους απέναντι σε αυτή την ευαίσθητη κοινωνική ομάδα;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου