ΤΟΠΙΚΑ

Η Βολιώτισσα των «Ιμάμ μπαιλντί»

η-βολιώτισσα-των-ιμάμ-μπαιλντί-526810

Υπόθεση ζωής είναι το τραγούδι για τη Βολιώτισσα Ρένα Μόρφη, η οποία αναπτύσσει πολυεπίπεδη καλλιτεχνική δραστηριότητα ως η φωνή του συγκροτήματος «Ιμάμ μπαϊλντί», ενώ αποτυπώνει, παράλληλα, το ερμηνευτικό της ταλέντο σε διεθνείς παραγωγές της Ντίσνεϊ, της Ματτέλ και στο πρώτο της cd «Σούλη Ανατολή». Η 30χρονη ερμηνεύτρια έχει κληρονομήσει το ταλέντο της γιαγιάς της και σαρώνει με τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα αλλά και εξωτερικό. Έγινε γνωστή ερμηνεύοντας το τραγούδι των τίτλων στην τηλεοπτική σειρά του Alpha «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα» και μόλις προχθές επέστρεψε από μια ακόμη επιτυχημένη συναυλία με τους «Ιμάμ μπαιλντί» που πραγματοποιήθηκε στη Μασσαλία, με τις αποσκευές αλλά και την καρδιά της, γεμάτες από όμορφες εικόνες και συναισθήματα.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η Ρένα Μόρφη έχει ανοίξει ένα καινούργιο κεφάλαιο στη μουσική, ερμηνεύοντας με διαφορετική ματιά κι ένα σύγχρονο άγγιγμα παλιές αγαπημένες λαϊκές δημιουργίες, που διατηρούνται αναλλοίωτες στο πέρασμα του χρόνου.

Η Βολιώτισσα που έχει κατακτήσει ήδη σημαντική θέση στον καλλιτεχνικό χώρο, έκανε αίσθηση με την εμφάνισή της στην τηλεοπτική εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, όπου μίλησε για τη μέχρι τώρα διαδρομή της και τα μελλοντικά της σχέδια.

Αποφοίτησε από το 7ο Λύκειο Βόλου και παρακολούθησε μαθήματα φωνητικής από τη δευτέρα Λυκείου με δασκάλα τη Βάσω Ζαγόρη, ξεδιπλώνοντας πτυχές του ταλέντου της αρχικά σε σχολικές εκδηλώσεις και στο άμεσο οικογενειακό περιβάλλον. «Η δασκάλα μου έχει έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να μεταδίδει την αγάπη και την αφοσίωσή της για την τέχνη και χάρη σε κείνη αντιλήφθηκα ότι αυτός είναι ο δρόμος που θέλω να ακολουθήσω. Χαίρομαι πάρα πολύ διότι υπάρχουν τέτοιες δασκάλες στο Βόλο» σημειώνει η ίδια.

Τα μουσικά της ενδιαφέροντα καλύπτουν ευρεία γκάμα, έχοντας ως αφετηρία τη ροκ μουσική, για να ανακαλύψει στη συνέχεια τα συναρπαστικά ηχοχρώματα της λαϊκής μουσικής, την οποία προσέγγισε με μια φρέσκια ματιά.

Το ταλαντούχο κορίτσι που διαθέτει πανεπιστημιακές περγαμηνές, σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας αλλά επέλεξε συνειδητά τη μουσική οδό, όπως αναφέρει, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. «Παρότι φαίνονται ασύνδετοι ως τομείς η Ιστορία και το τραγούδι, ουσιαστικά έχουν κάτι κοινό. Έχουν και τα δύο την ανάγκη να αποκρυπτογραφήσουν, με κάποιον τρόπο, την ανθρώπινη ψυχή» υπογραμμίζει η ίδια.

Η συνεργασία με τους «Ιμάμ μπαϊλντί» ξεκίνησε τελείως συμπτωματικά το 2011 και συνεχίζεται με ούριο άνεμο και κοινή πλεύση στο ανοιχτό πέλαγος της μουσικής. «Γενικά, τα νερά που κινούμαστε με τους «Ιμάμ μπαϊλντί» και με το προσωπικό μου πρότζεκτ, είναι κάπως αχαρτογράφητα, γιατί έχουμε αναφορές στο παλιό λαϊκό τραγούδι. Έχουμε μεγαλώσει με θαυμασμό προς κάποιους συνθέτες και καλλιτέχνες και προσπαθούμε να βγάλουμε κάτι καινούργιο και τον εαυτό μας μέσα από αυτή την πηγή έμπνευσης. Γι’ αυτό το αποτέλεσμα είναι κάτι καινούργιο και ξεχωριστό στο άκουσμα, γιατί φιλτράρεται μέσα από την εποχή μας και τη δική μας ματιά» εξηγεί η ίδια, αναλύοντας τις συντεταγμένες της επιτυχημένης μουσικής της παρουσίας.

Η γιαγιά εντυπωσίασε την Κοτοπούλη

Η χαρισματική κόρη του Σταύρου και της Γιούλης Μόρφη, κληρονόμησε το DNA της γιαγιάς της, την οποία υπεραγαπά και «δανείστηκε» το καλλιτεχνικό της ψευδώνυμο, Σούλη Ανατολή, ως τίτλο στην πρώτη της δισκογραφική δουλειά.

Η γιαγιά της, Κερασία Κουτσελίνη, στο πατρικό της, το αστέρι του Βόλου, έγινε γνωστή σε νεαρή ηλικία, τραγουδώντας τη δεκαετία του ’50 στην «Εξωραϊστική» αλλά εγκατέλειψε το τραγούδι όταν δημιούργησε οικογένεια και αφοσιώθηκε στο σύζυγό της Κώστα Σακελλαρόπουλο και τα δύο παιδιά της, Βασίλη και Γιούλη.

Με την αγαπημένη της γιαγιά Κερασία Κουτσελίνη

Η φωνή και το ταλέντο της εντυπωσίασαν τη Μαρίκα Κοτοπούλη όταν βρέθηκε στο Βόλο με το θίασό της και μετά την παράσταση επέλεξαν την «Εξωραϊστική» για τη βραδινή τους διασκέδαση. Η κορυφαία πρωταγωνίστρια του θεάτρου ενθουσιάστηκε όταν την άκουσε να τραγουδάει και την επόμενη μέρα συνεργάτες της προσέγγισαν τη μητέρα της πανέμορφης και ταλαντούχας ερμηνεύτριας και ζήτησαν την άδειά της, για να εντάξουν τη Σούλη Ανατολή στο θίασο της Κοτοπούλη, η οποία μεσουρανούσε. Το όνειρο της καριέρας στην Αθήνα δεν πραγματοποιήθηκε, ωστόσο, μετά την άρνηση της μητέρας της και η καλλιτεχνική της πορεία ολοκληρώθηκε μετά από λίγο διάστημα, όταν παντρεύτηκε.

Η Ρένα Μόρφη μιλάει με έκδηλο θαυμασμό για τη γιαγιά της, το αστέρι του Βόλου, που έγινε γνωστή με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Σούλη Ανατολή και σήμερα καμαρώνει για την εξέλιξη της εγγονής της. «Η αγαπημένη μου γιαγιά έρχεται πολλές φορές και με καμαρώνει και της έχω υποσχεθεί ότι θα κάνουμε μαζί ηχογράφηση όταν το θελήσει η ίδια. Είμαι περήφανη για τη γιαγιά μου, η οποία διατηρεί αναλλοίωτη τη φωνή της και εντυπωσιάζει τους πάντες ακόμη και σήμερα» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ο δίσκος «Σούλη Ανατολή» είναι χαρισμένος στη γιαγιά της και όπως γράφει η αφιέρωση: «Με αυτό το δίσκο θέλω να τιμήσω τις επιλογές της και ελπίζω να νιώσει πως έστω και μετά από 60 χρόνια, εκπληρώνει το όνειρο που τόσο γενναιόδωρα αντάλλαξε για την οικογένεια».

Ζαργάνα του Παγασητικού

Η καριέρα της κινείται σε πολλά επίπεδα, με μεταγλωττίσεις, εμφανίσεις με τους «Ιμάμ μπαϊλντί», με κοινές συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και ατομικά, με φόντο την πρώτη της δισκογραφική δουλειά.

Έχει ενδιαφέρον η μουσική της διαδρομή που περικλείει ετερόκλιτα στοιχεία, όπως οι φωνές της Ραπουντζέλ, της Τίγκερ Μπελ, της φίλης της Μπάρμπι, σε διεθνείς παραγωγές κινουμένων σχεδίων, όπου πρωταγωνιστούν αέρινες φιγούρες και πριγκίπισσες, αλλά και σε σειρές στο Disney Channel. «Έχει πολύ ενδιαφέρον, γιατί δεν νομίζω να υπάρχει κοριτσάκι που να μην έχει ως παιδικό όνειρο να γίνει μια πριγκίπισσα» σχολιάζει με χιούμορ η χαρισματική Βολιώτισσα.

Οι «Ιμάμ μπαϊλντί» είναι το alter ego της και ο Φοίβος Δεληβοριάς πολύτιμος συνεργάτης από την αρχή της καριέρας της. «Δεν έχει σταματήσει η συνεργασία μας με το Φοίβο, αφού συμμετέχει ενεργά στο δίσκο μου, έχει υπογράψει τέσσερα τραγούδια και νιώθω πάρα πολύ τυχερή γιατί βρέθηκα εξαρχής με ανθρώπους που είχαμε κοινές καλλιτεχνικές αναζητήσεις και καταφέραμε να εξελιχθούμε μαζί με τα χρόνια» σημειώνει η ίδια.

Η «ζαργάνα του Παγασητικού» όπως υπογράφει στο πρώτο της cd, αποδίδει με το πηγαίο ταλέντο της γνωστά μουσικά ηχοχρώματα, με άλλη ματιά. «Η ιδέα του πρώτου μου cd «Σούλη Ανατολή», εξηγεί η Ρένα, είναι μια φανταχτερή περσόνα που αγαπάει πάρα πολύ το παλιό λαϊκό τραγούδι, ωστόσο βγάζει κάτι καινούργιο και ανακατεύει εποχές και τόπους, καθώς ο δικός μου δίσκος είναι εμπνευσμένος από το παλιό λαϊκό τραγούδι, αλλά και το λάτιν και την κουβανέζικη μουσική. Όλα τα τραγούδια έχουν ρυθμούς κουβανέζικους και λάτιν και έτσι είναι μια μίξη από τα στοιχεία που αγαπώ και έχει βγει κάτι καινούργιο. Αχεί βγει κάτι πολύ δικό μου, όπως γίνεται με κάθε παιδί που γεννιέται, το οποίο έχει το DNA των προγόνων του, αλλά είναι ξεχωριστό και μοναδικό».

Ο Βόλος της καρδιάς της

Στα μελλοντικά καλλιτεχνικά της σχέδια καταγράφονται συναυλίες με τους «Ιμάμ μπαϊλντί», ευρωπαϊκή περιοδεία την προσεχή Οκτώβριο, σειρά συναυλιών στην Ελλάδα, και τη γενέτειρά της το Σάββατο 1η Απριλίου, αλλά και εμφανίσεις στο πλαίσιο του προσωπικού της πρότζεκτ.

Οι δεσμοί με το Βόλο παραμένουν ακατάλυτοι, και όπως υπογραμμίζει η ίδια, επισκέπτεται τακτικά, όποτε το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις της, την πατρίδα της, όπου ζουν η οικογένεια και οι φίλοι της, ενώ η αδελφή της Ξανθή, μένει επίσης στην Αθήνα. «Ταξιδεύω πολύ και έχοντας επισκεφτεί πολλές πόλεις, βλέπω ότι ο Βόλος στ’ αλήθεια είναι μια ξεχωριστή πόλη, έχει ομορφιές και συνδυάζει τα πάντα. Όσοι ζουν έξω από το Βόλο τον θαυμάζουν», τονίζει.

Η Ρένα παραμένει ένα σεμνό και προσγειωμένο κορίτσι που ονειρεύεται «να είμαστε καλά, να έχουμε την ίδια όρεξη και έμπνευση. Να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε και να έχουμε αυτή την αγάπη που παίρνουμε από τον κόσμο, κάθε μέρα και περισσότερο».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου