ΤΟΠΙΚΑ

Στέγνωσαν οι αντλίες, μεγάλα τα προβλήματα

στέγνωσαν-οι-αντλίες-μεγάλα-τα-προβλή-851206

Τη συνέχιση της απεργίας τους αποφάσισαν οι ιδιοκτήτες Φορτηγών και Βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης, κλιμακώνοντας έτσι τις κινητοποιήσεις τους, αλλά και την κόντρα τους με την κυβέρνηση, με αφορμή το σχέδιο νόμου που κατατίθεται σύντομα στη βουλή και το οποίο η Ομοσπονδία των επαγγελματιών το απορρίπτει, καθώς όπως υποστηρίζεται απομειώνεται η αξία των περιουσιακών τους στοιχείων.

Στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης των προέδρων των Ενώσεων αποφασίστηκε αργά το απόγευμα η συνέχιση των κινητοποιήσεων, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που συνεπάγεται η απόφαση αυτή για το κοινωνικό σύνολο, την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την οικονομία γενικότερα.

Πρόσκληση σε διάλογο

Πρόσκληση στους απεργούς για διάλογο έστω και αυτή τη στιγμή απηύθυνε ο υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας μέσω συνέντευξης στην κρατική τηλεόραση.

«Αυτή την ώρα τους καλώ να έρθουν στο υπουργείο» δήλωσε ο κ. Ρέππας συμπληρώνοντας ότι στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα, «δεν υπάρχει πολυτέλεια για μεγαλύτερη περίοδο προσαρμογής», μιλώντας για μεταρρύθμιση η οποία ήδη έπρεπε να έχει δρομολογηθεί. Ο ίδιος τόνισε ότι στόχος της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων είναι η προώθηση της ανταγωνιστικότητας, την έλλειψη της οποίας χαρακτήρισε «βάση της κρίσης».

Ο κ. Ρέππας σημείωσε ότι δεν είναι οι ιδιοκτήτες φορτηγών που αιφνιδιάστηκαν. «Αυτοί μας αιφνιδίασαν» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η πολιτεία δεν είναι ανοχύρωτη». «Θα πάρουμε τις αποφάσεις μας για το δημόσιο συμφέρον» τόνισε ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει την παρούσα κατάσταση να συνεχιστεί. Η τελευταία αναφορά του κ. Ρέππα εκλαμβάνεται ως έμμεση προειδοποίηση ότι η κυβ.έρνηση δεν αποκλείει την πολιτική επιστράτευση των φορτηγών Δ.Χ. προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην αγορά.

Ελλείψεις

Οι πρώτες ελλείψεις σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα κάνουν την εμφάνισή τους, λόγω της απεργιακής κινητοποίησης των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων, με τα νησιά να αντιμετωπίζουν σοβαρότερα προβλήματα, εν μέσω τουριστικής περιόδου. Οι αδειούχοι του Αυγούστου, που αναμένεται να φύγουν το Σαββατοκύριακο, προσπαθούν να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ των οχημάτων τους, ωστόσο τα περισσότερα πρατήρια καυσίμων έχουν ήδη αναρτήσει πινακίδες «βενζίνη τέλος».

Ήδη, τα περισσότερα πρατήρια έχουν ήδη ξεμείνει από αμόλυβδη. Τα κρούσματα κερδοσκοπίας, μάλιστα, δεν έλειψαν, ενώ στο σύνολο της αγοράς η τιμής της απλής κινήθηκε πάνω από το 1,50 ευρώ και της σούπερ ακόμη πιο πάνω από τα 1,70 ευρώ.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι γίνεται μερικός ανεφοδιασμός πρατηρίων από βυτιοφόρα ιδιωτικών εταιρειών.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, εμφανίζεται αποφασισμένη να υλοποιήσει την απόφαση για απελευθέρωση των μεταφορών, ενώ κυβερνητικές πηγές δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να σκληρύνει τη στάση της, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η τρόικα πιέζει για άμεση εφαρμογή της σε περίπτωση που συνεχιστεί η απεργία των βυτιοφορέων.

Κόντρα με τους εμπόρους

Εν τω μεταξύ, για ανυπολόγιστες ζημιές, όπως απώλειες πελατών και αγορών, που θα προκαλέσουν στις μεταποιητικές επιχειρήσεις οι απεργιακές κινητοποιήσεις κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Β. Κορκίδης προειδοποιεί ότι μια «επικείμενη απεργία διαρκείας των ιδιοκτητών φορτηγών Δημοσίας Χρήσης θα δημιουργήσει χάος στην αγορά και έμφραγμα στο εμπόριο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Ρόδο 59 φορτηγά αποκλείστηκαν στη χερσαία ζώνη του λιμένα από μέλη του τοπικού σωματείου ιδιοκτητών φορτηγών δημόσιας χρήσης.

Εντολή για σχηματισμό δικογραφιών σε βάρος ατόμων που παρεμποδίζουν τη διέλευση φορτηγών και βυτιοφόρων ιδιωτών και εταιριών καυσίμων από και προς τα διυλιστήρια Θεσσαλονίκης έδωσε στις αστυνομικές αρχές ο εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης, Ευάγγελος Μαδεμλής.

Στην Αθήνα, οι εισαγγελικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις αστυνομικές αρχές για να παρέμβουν -αν αυτό κριθεί απαραίτητο- στην περίπτωση παρακώλυσης συγκοινωνιών ή παρεμπόδισης της τροφοδοσίας της αγοράς.

Στάση αναμονής οι πρατηριούχοι

Τροποποίηση του νομοσχεδίου για τη λειτουργία των πρατηρίων υγρών καυσίμων ζητά η Ομοσπονδία, απορρίπτοντας το νομοσχέδιο που παρουσίασε το υπουργείο Υποδομών.

Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών, εφόσον το υπουργείο αποφάσισε να θέσει το νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση, ο κλάδος -σεβόμενος και το κοινωνικό σύνολο- δεν θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις.

Το ΔΣ εξουσιοδότησε το προεδρείο, εφόσον υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις, να αποφασίσει δυναμικές κινητοποιήσεις.

Η Ομοσπονδία είχε κάνει λόγο για αιφνιδιασμό και εμπαιγμό του κλάδου, καθώς παράγοντες του υπουργείου Υποδομών διαβεβαίωναν ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν επρόκειτο να προχωρήσει πριν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και ότι επίσης θα τεθεί προηγουμένως σε δημόσια διαβούλευση.

Ο κ. Κιούσης επανέλαβε τη διαφωνία του κλάδου στο θέμα της απόστασης ίδρυσης πρατηρίων υγρών καυσίμων και κάλεσε το αρμόδιο υπουργείο να μελετήσει την τεκμηριωμένη πρόταση που έχει καταθέσει η Ομοσπονδία.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η μείωση της απόστασης ασφαλείας προκαλεί σοβαρό ζήτημα ασφαλείας και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για δημιουργία νέων πρατηρίων σε μια περίοδο που μετά βίας επιβιώνουν τα ήδη υπάρχοντα.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου