ΤΟΠΙΚΑ

13 γυμνάσια και 4 λύκεια γνωρίζουν τον Καζαντζάκη

13-γυμνάσια-και-4-λύκεια-γνωρίζουν-τον-κα-527575

Δεκατρία γυμνάσια και τέσσερα λύκεια της Μαγνησίας θα συμμετέχουν στην πολύ σημαντική εκδήλωση με τίτλο «Νίκος Καζαντζάκης… Ταξιδεύοντας και Φιλοσοφώντας», που διοργανώνει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, με αφορμή την ανακήρυξη από το Υπουργείο Πολιτισμού του 2017 ως έτος «Νίκου Καζαντζάκη», για τα 70 χρόνια από το θάνατό του. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5 Απριλίου, στις 6 απόγευμα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας. Υποστηρίζεται από τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων του Ν. Καζαντζάκη, και τον συντονισμό έχει η υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Μαγνησίας κ. Κυριακή Δανιηλίδου.

Οι μαθητές που παίρνουν μέρος έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν βιωματικά την πολυδιάστατη προσωπικότητα του συγγραφέα, διανοούμενου, κοσμοπολίτη, ταξιδευτή Νίκου Καζαντζάκη.

Τα 13 γυμνάσια που συμμετέχουν ασχολούνται με το έργο «Ταξιδιωτικά». Κάθε γυμνάσιο έχει αναλάβει μία τοποθεσία και οι μαθητές θα δημιουργήσουν διάφορα έργα μέσα από τη ζωγραφική, τη γλυπτική, ποίηση, κολάζ, λέξεις, φράσεις που τους έκαναν εντύπωση, βίντεο κ.λπ. Τα έργα που θα δημιουργηθούν θα αναρτηθούν σε ταμπλό του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας, με το όνομα του σχολείου, της τάξης, των μαθητών και των υπεύθυνων εκπαιδευτικών.

Κατά την ημέρα της παρουσίασης οι μαθητές, πιθανόν φέροντες ενδεικτικά στοιχεία της περιοχής που ασχολήθηκαν, θα δημιουργήσουν «εικαστική εγκατάσταση» με παλιές βαλίτσες στο χώρο του φουαγιέ του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας.

Τα παιδιά μέσα από κάθε βαλίτσα θα βγάλουν ένα λευκό πανί και θα το οδηγήσουν στο ταμπλό όπου θα είναι αναρτημένα τα έργα τους. (Στο τέλος δηλαδή τα ταμπλό με τις βαλίτσες θα συνδέονται με λευκά πανιά.)

Κατά τη διάρκεια αυτής της τελετουργίας θα πουν λίγα λόγια, κάτι από το έργο με το οποίο ασχολήθηκαν, το πολύ μέχρι 2- 3 λεπτά.

Το κοινό θα παρακολουθεί από τον εξώστη, ενώ στο φουαγιέ θα βρίσκονται μόνο οι μαθητές με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς.

Κατόπιν ένα σχολείο που θα χορεύει Ζορμπά, θα οδηγήσει τους θεατές από τον εξώστη στην αίθουσα του θεάτρου που βρίσκεται στον ίδιο χώρο, όπου θα παρουσιάσουν τα λύκεια τη δουλειά τους.

Η εικαστική εγκατάσταση θα παραμείνει στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου και θα αποτελέσει το εικαστικό υπόβαθρο για το «2ο Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου», που θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο το αμέσως επόμενο τετραήμερο. Μετά η εγκατάσταση θα μεταφερθεί στο Μουσείο Τσαλαπάτα, όπου θα εκτεθεί μαζί με τα έργα τέχνης του Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα και κατόπιν θα επιστρέψει στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας για να παραμείνει στον ίδιο χώρο μέχρι στις 20 Μαΐου, παράλληλα με τη Διασχολική Έκθεση Τέχνης, που φέτος έχει θέμα «Το Ταξίδι».

Οι μαθητές των λυκείων εισέρχονται στον φιλοσοφικό στοχασμό του συγγραφέα.

Τα τέσσερα λύκεια, με θέμα: «Ο Φιλοσοφικός Καζαντζάκης», θα παρουσιάσουν με βίντεο, αναλόγιο ή θεατρικά δρώμενα, αποσπάσματα από τα έργα: «Αλέξης Ζορμπάς», «Αδερφοφάδες», «Αναφορά στον Γκρέκο» και «Ασκητική». Ένα μέρος από την πολύ σημαντική δουλειά που γίνεται στην τάξη θα παρουσιαστεί με ευφάνταστο τρόπο στην εκδήλωση της 5ης Απριλίου.

Ο Διευθυντής της Δ.Ε Μαγνησίας, κ. Σωκράτης Σαβελίδης, αναφέρει: «Ο Νίκος Καζαντζάκης είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς. Ήταν πρωτοπόρος, ανήσυχος, αιρετικός, αιώνιος αμφισβητίας και έθεσε στους ανθρώπους ερωτήματα που μέχρι τότε είτε δεν θίγονταν, είτε θεωρούνταν απαντημένα. Ως τέτοια προσωπικότητα είναι πολύ κοντά στις αναζητήσεις και τις θεμελιώδεις υπαρξιακές ανησυχίες των εφήβων, πολλοί εκ των οποίων μέσα από το έργο του αναζητούν δρόμους ζωής». Ως μία από τις πιο ανήσυχες προσωπικότητες των ελληνικών γραμμάτων αναφέρει τον Νίκο Καζαντζάκη η υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων κ. Κική Δανιηλίδου και τονίζει τη διαχρονικότητά του, επισημαίνοντας τον λογοτεχνικό πλούτο του έργου του ως την παρακαταθήκη που άφησε για τις επόμενες γενιές».

Συμμετέχουν τα σχολεία:

ΓΥΜΝΑΣΙΑ

1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΟΛΟΥ με θέμα: «ΚΑΥΚΑΣΟΣ»

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ

1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ με θέμα: «ΑΙΓΥΠΤΟΣ»

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΚΑΡΑΚΟΥΣΗ, ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΓΕΡΑΚΑ, ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΠΥΡΓΟΥ, ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟΥΣΣΑΕΩΣ, ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗ, ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΣΤΑΪΚΟΥΔΗ, ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

2Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΟΛΟΥ με θέμα: «ΑΓΓΛΙΑ»

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ, ΕΛΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ, ΧΡΥΣΑ ΣΠΕΝΔΑ,

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΒΕΛΟΣ

2Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ με θέμα: «ΚΥΠΡΟΣ»

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: ΚΟΡΝΗΛΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΑΡΕΤΗ ΚΑΜΟΣΟΥ

3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΟΛΟΥ με θέμα: «ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ»

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: ΣΟΦΙΑ ΚΑΝΤΑΡΑΚΗ

5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΟΛΟΥ με θέμα: «ΑΙΓΑΙΟ»

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ

6Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΟΛΟΥ με θέμα: «ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΟΣ»

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΛΟΥΜΠΑΚΗ

7ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΟΛΟΥ με θέμα: «ΤΟΛΕΔΟ – ΔΟΜΙΝΙΚΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ»

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΝΑΓΟΥ

8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΟΛΟΥ με θέμα: «ΙΤΑΛΙΑ»

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: ΕΥΗ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ, ΒΕΡΑ ΒΑΣΙΑΡΔΑΝΗ, ΑΛΕΚΑ ΝΤΑΦΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΗΣΗΣ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΞΕΙΝΟΥΠΟΛΗΣ με θέμα: «ΙΑΠΩΝΙΑ»

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΕΤΡΑ, ΠΑΥΛΙΝΑ ΓΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ, ΕΛΕΝΗ ΤΣΙΑΜΑΝΗ, ΑΝΘΗ ΜΠΟΓΔΑΝΙΔΟΥ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΡΙΑΣ με θέμα: «ΣΙΝΑ»

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΕΟΥ, ΕΛΕΝΗ ΜΙΧΑΗΛ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΚΙΑΘΟΥ με θέμα: «ΚΡΗΤΗ»

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΡΑΚΑΣΤΑΝΙΑΣ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΚΕΙΟΥ με θέμα: «ΙΣΠΑΝΙΑ»

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΑΝΤΟΣ, ΚΩΝ/ΙΑ ΑΚΡΙΒΟΥΣΗ

ΛΥΚΕΙΑ

2Ο ΓΕΛ ΒΟΛΟΥ με θέμα: «ΑΛΕΞΗΣ ΖΟΡΜΠΑΣ»

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΓΑΚΗ, ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΜΠΑΜΠΟΥ

3Ο ΛΥΚΕΙΟ ΒΟΛΟΥ με θέμα: «ΑΔΕΡΦΟΦΑΔΕΣ»

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΟΥ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΖΟΥΖΟΥΛΑ

6Ο ΓΕΛ ΒΟΛΟΥ με θέμα: «ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΓΚΡΕΚΟ»

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΥΛΙΔΟΥ

ΓΕΛ ΑΓΡΙΑΣ με θέμα: «ΑΣΚΗΤΙΚΗ»

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΑΝΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΟΥΡΤΖΗ, ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου