ΤΟΠΙΚΑ

Το μισό εισόδημα σε φόρους καταθέτουν οι αυτοαπασχολούμενοι

το-μισό-εισόδημα-σε-φόρους-καταθέτουν-530298

Σε φόρους και ασφάλιση κατατίθεται το μισό και πλέον ετήσιο εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων. Επαγγελματίας με ατομική επιχείρηση, που δηλώνει καθαρά κέρδη έως 10.000 ευρώ, πρέπει να πληρώσει φόρους 2.850 ευρώ, και με την εισφορά 1.927 ευρώ στον ΕΦΚΑ του μένουν 5.223 ευρώ ετησίως ή 435,25 ευρώ το μήνα. Η οικονομική κρίση και η αναδουλειά δεν είναι τα μοναδικά δεινά που πλήττουν τον κλάδο. Γίνεται λόγος για… φοροληστεία.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν χθες σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, από το μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων (ΠΑΣΕΒΕ) Μαγνησίας, Δημήτρη Αδραχτά, στον απόηχο πανελλαδικής κινητοποίησης που έγινε προχθές στην Αθήνα και σε 15 πόλεις στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Αδραχτά, στις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, καθώς η φορολογία ανέρχεται στο 29%.

«Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση μάς “τελειώνει” με την εξοντωτική φορολογία, οι φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο συνεχίζονται για να γίνει πιο ανταγωνιστικό», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το μέλος της ΠΑΣΕΒΕ υποστήριξε ότι ετοιμάζεται «νέα φοροληστεία, νέο τσάκισμα συντάξεων και εισοδημάτων. Η πολιτική τους είναι ξεκάθαρη, επιδιώκουν να ξεκαθαρίσουν την αγορά από το μεγαλύτερο μέρος των μικρών επιχειρήσεων, διευκολύνουν τους ομίλους και τα μονοπώλια να αρπάξουν το σύνολο της αγοράς. Αρκετά ματώσαμε».

Όπως ανακοίνωσε, το αμέσως επόμενος διάστημα ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης στους χώρους αυτοαπασχόλησης και το επόμενο βήμα θα είναι οι κινητοποιήσεις και στο Βόλο.

Διεκδικούν: αφορολόγητο όριο 20.000 ευρώ και επιπλέον 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, κατάργηση της φορολογίας 22% για τις ατομικές επιχειρήσεις και 29% για τις προσωπικές εταιρείες από το πρώτο ευρώ, αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων στο 45%, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, κατάργηση των έμμεσων φόρων και του ΦΠΑ στα είδη διατροφής, στην εκπαίδευση, στην υγεία και τα οικιακά τιμολόγια ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνίας, μείωση κατά 50% των δημοτικών φόρων και τελών.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου