ΤΟΠΙΚΑ

Θετικά προσκείμενο για τους ποδηλατοδρόμους το ΤΕΕ, αλλά…

θετικά-προσκείμενο-για-τους-ποδηλατο-531558

Εξειδικευμένη μελέτη για τη δημιουργία του δικτύου ποδηλατοδρόμων στο Βόλο, που προβλέπεται να υλοποιηθεί στο πλαίσιο των αστικών μετασχηματισμών του ΕΣΠΑ στο Δήμο Βόλου, θεωρεί ότι χρειάζεται το ΤΕΕ Μαγνησίας, το οποίο συζήτησε εκτενώς στην προχθεσινοβραδινή Διοικούσα Επιτροπή το έργο, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτό αφαιρεί 1.000 θέσεις στάθμευσης και θα δημιουργήσει αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τη Διοικούσα Επιτροπή, οι προδιαγραφές ως προς το πλάτος των οδών όπου θα δημιουργηθεί το δίκτυο δεν τηρούνται, με αποτέλεσμα να στενεύουν οι δρόμοι, δυσχεραίνοντας την κίνηση των οχημάτων.

Το δίκτυο, όπως υπογραμμίστηκε στη συνεδρίαση, θα αφαιρέσει 1.000 θέσεις στάθμευσης, τις οποίες δεν πρόκειται να αντικαταστήσει με κάποιο τρόπο, ώστε να εξυπηρετήσει τις περιοχές που θα επιβαρυνθούν.

«Σε κεντρικές περιοχές με χρήση κατοικίας, με πολυκατοικίες χωρίς εσωτερικά πάρκινγκ, θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στάθμευσης», τονίστηκε στη συνεδρίαση, ενώ το δίκτυο δεν συνάδει και με τις κατευθύνσεις του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

Το ΤΕΕ κατέληξε το συμπέρασμα ότι το δίκτυο, που προβλέπεται να αναπτυχθεί σε έκταση 10 χιλιομέτρων, δεν μπορεί να επιβληθεί αμεσα στο Πολεοδομικό Συγκρότημα.

Η Διοικούσα Επιτροποή θα απευθυνθεί με ερώτημα στη δημοτική αρχή Βόλου για όλα τα ανωτέρω θέματα, εκτιμώντας ότι η εφαρμογή του δικτύου θα προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς σε πολλά σημεία αυτό δεν είναι λειτουργικό, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος απαξίωσης.

Σε αυτήν την κατεύθυνση προτείνει τη δημιουργία ενός μικρότερου δικτύου ποδηλατοδρόμων με τεχνικές προδιαγραφές, το οποίο να μπορεί να λειτουργήσει πιλοτικά αρχικά, ώστε να φανεί και η αποδοχή που θα τύχει από τους ποδηλάτες, και να αναπτυχθεί στην πόλη σταδιακά.

Ένα μικρότερο από το προτεινόμενο από τη δημοτική αρχή έργο, όπως σημειώθηκε, δεν θα δημιουργούσε πρόβλημα στη χρηματοδότηση, ούτε θα στερούσε χρήματα από το δήμο, καθώς στο συγκεκριμένο πακέτο έχουν ενταχθεί και άλλα έργα, όπως είναι το Δημοτικό Θέατρο.

Κ. Μ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου