ΤΟΠΙΚΑ

Στη μάχη για τις πανελλαδικές η πλειοψηφία των τελειόφοιτων Λυκείων της Μαγνησίας

στη-μάχη-για-τις-πανελλαδικές-η-πλειοψ-532971

Στη μάχη για τις πανελλαδικές εξετάσεις ρίχνεται και φέτος η συντριπτική πλειοψηφία των τελειόφοιτων των γενικών λυκείων. Το 92% των μαθητών που ολοκληρώνουν φέτος το λύκειο, θα διεκδικήσει την εισαγωγή του σε ΑΕΙ και ΤΕΙ μέσω των πανελληνίων, που θα ξεκινήσουν στις 6 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ και στις 7 Ιουνίου για τα ΓΕΛ. Η πλειοψηφία των μαθητών θα ακολουθήσει τις θετικές σπουδές, ενώ λιγοστοί είναι οι υποψήφιοι που δήλωσαν και πέμπτο μάθημα εξέτασης, που τους ανοίγει τη δυνατότητα να θέσουν υποψηφιότητα και σε δεύτερο επιστημονικό πεδίο, μέσω του οποίου έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε περισσότερες σχολές.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Την περασμένη Παρασκευή ολοκληρώθηκε στα γενικά και επαγγελματικά λύκεια της Μαγνησίας η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από τους μαθητές για τη συμμετοχή τους ή μη στις πανελλαδικές εξετάσεις. Τα συγκεντρωτικά στοιχεία πρόκειται να δώσει σήμερα στη δημοσιότητα η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, καθώς έως και χθες συνεχιζόταν η καταγραφή.

Πάντως, από στοιχεία που συγκέντρωσε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ από τα οκτώ γενικά λύκεια του Βόλου και το 1ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας, φαίνεται ότι τη μάχη στις πανελλαδικές εξετάσεις θα δώσουν συνολικά 911 μαθητές, εκ των οποίων οι 715 είναι τελειόφοιτοι και 196 απόφοιτοι περασμένων ετών.

Συνολικά οι φετινοί τελειόφοιτοι είναι 777 από τις εννέα σχολικές μονάδες. Από αυτούς, δεν θα δώσουν πανελλαδικές, αλλά μόνο ενδοσχολικές εξετάσεις οι 62, το 8% δηλαδή περίπου των μαθητών. Όλοι οι υπόλοιποι, οι 715, θα περάσουν τη δοκιμασία του Ιουνίου.

Από τους φετινούς υποψηφίους, η πλειονότητα των υποψηφίων θα ακολουθήσει τις θετικές σπουδές. Ήδη 336 τελειόφοιτοι παρακολουθούν τα αντίστοιχα τμήματα θετικών επιστημών στα λύκειά τους, έναντι 263 μαθητών που παρακολουθούν τις ανθρωπιστικές σπουδές, και 172 που επέλεξαν οικονομικά – πληροφορική.

Τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται σαφής στροφή προς τις θετικές επιστήμες έναντι των ανθρωπιστικών, ενώ ενισχυμένος είναι ο κλάδος της οικονομίας – πληροφορικής.

Στις δηλώσεις τους, οι μαθητές συμπλήρωσαν κι αν θα εξεταστούν σε πέμπτο μάθημα -εκτός των τέσσερα που υποχρεωτικά δίνου,ν ανάλογα με την κατεύθυνση που έχουν επιλέξει-, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε περισσότερα του ενός πεδία.

Λιγοστοί είναι οι τελειόφοιτοι -σύμφωνα με τα στοιχεία από τις εννέα σχολικές μονάδες- που θα εξεταστούν και σε πέμπτο μάθημα. Για παράδειγμα, στο 2ο ΓΕΛ Βόλου από τους 85 τελειόφοιτους, πέμπτο μάθημα έχουν δηλώσει οι 15. Στο 3ο ΓΕΛ Βόλου από τους 69 που θα δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις, σε πέμπτο μάθημα θα δοκιμαστούν οι 23. Στο 8ο ΓΕΛ Βόλου, από τους 65 τελειόφοιτους πέμπτο μάθημα δήλωσαν οι 15. Πέμπτο μάθημα δηλαδή δίνει περίπου ένας στους τέσσερις ή ένας στους πέντε τελειόφοιτους.

Μεγαλύτερα είναι όμως τα ποσοστά για τους αποφοίτους που επιλέγουν και πέμπτο μάθημα, προκειμένου να έχουν στη δεύτερη ευκαιρία τους, περισσότερες επιλογές εισόδου σε σχολή των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου