ΤΟΠΙΚΑ

Συχνές «συρράξεις» σε βοσκοτόπια στη Μαγνησία

συχνές-συρράξεις-σε-βοσκοτόπια-στη-534218

Καθημερινό φαινόμενο οι «συρράξεις» στην αγροτική ύπαιθρο. Η χρήση βοσκοτόπων, τα διοικητικά όρια χωραφιών, οι ζημιές στα κηπευτικά, οι τραυματισμοί ζώων αποτελούν αιτία πολέμου για οικογένειες, που σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται ότι ακολουθούν την «παράδοση» από πάππου προς πάππου. Αστυνομικά τμήματα και δασαρχεία τρέχουν να επιλύσουν τις διαφορές, που εξελίσσονται σε βεντέτα. Η Δικαιοσύνη προσπαθεί να δώσει ευκαιρίες, αλλά δυσκολεύεται…

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

«Καμπάνα» επέβαλε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου την Τετάρτη σε τρεις κτηνοτρόφους από τον Αλμυρό. Οι κτηνοτρόφοι που κατέληξαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, μετά από αλληλομηνύσεις για ξυλοδαρμό, αρνήθηκαν να επιλύσουν τη διαφορά τους ειρηνικά και να ανακαλέσουν τις εκατέρωθεν μηνύσεις. Αν και το Δικαστήριο τους κάλεσε να παραμερίσουν τις διαφορές τους, ωστόσο εκείνοι επέμειναν στο δίκαιό τους.

Οι οικογένειές τους, σύμφωνα με πληροφορίες, απασχολούν Αστυνομικό Τμήμα και Δασαρχείο από το ’85. Οι υποθέσεις τους στη Δικαιοσύνη τρέχουν επί σειρά ετών. Η προαναφερόμενη αφορούσε σε καβγά που εξελίχθηκε σε συμπλοκή, επειδή δύο αγελάδες δύο κτηνοτρόφων, πατέρα και γιου, μπήκαν στο μαντρί συγχωριανού τους. Η συμπλοκή είχε συμβεί τον Ιούνιο του 2011. Εξι χρόνια μετά η διαφορά εξακολουθούσε να διατυπώνεται με την ίδια ένταση στο Δικαστήριο. Κανένας από τους κατηγορουμένους δεν είχε χτυπήσει τον άλλο, ενώ είχαν ανοίξει μύτες, είχε προκληθεί εκδορές και χτυπήματα.

Οι κατηγορούμενοι έχασαν ακόμη μία ευκαιρία να τα βρουν ειρηνικά και καταδικάστηκαν οι δύο σε δέκα μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή, και ο τρίτος σε ποινή φυλάκισης δώδεκα μηνών με τριετή αναστολή. Συνεχίζουν να κάνουν αναφορές, και μάλιστα σχεδόν σε καθημερινή βάση για τη χρήση των βοσκοτόπων.

Κόντρες με ανάλογο περιεχόμενο υπάρχουν σε πολλά χωριά της Μαγνησίας. Άλλες εξελίσσονται σε συμπλοκές και αποτελούν, ευτυχώς, μεμονωμένες περιπτώσεις, άλλες περιορίζονται σε αναφορές σε αστυνομικά τμήματα και δασαρχεία, και λήγουν πάντοτε προσωρινά με συστάσεις ή αγωγές στα αστικά δικαστήρια.

Δεν ανταλλάσουν «καλημέρα»

Οι λογομαχίες στην αγροτική ύπαιρθο, όπου φαίνεται ότι επικρατεί ο νόμος της Άγριας Δύσης, είναι καθημερινό φαινόμενο. Στον Αλμυρό αστυνομικοί δίνουν συστάσεις ανά δύο με τρεις φορές το μήνα. Το Δασαρχείο έχει κληθεί να επιληφθεί μέσα στο 2016 σε τουλάχιστον 50 περιστατικά.

Οι παραβιάσεις διοικητικών ορίων είναι συχνό φαινόμενο. Πάσσαλοι μετατοπίζονται. Βοσκότοποι καταστρέφονται. Ζώα, κυρίως τσομπανόσκυλα, επιτίθεται σε άλλα ζώα. Στο Δήμο Ρήγα Φεραίου, το πιο σύνηθες είναι να γίνονται παράπονα για τραυματισμούς ζώων πέραν των υποθέσεων των διοικητικών ορίων, που απασχολούν επί σειρά ετών τα δικαστήρια με πρωταγωνιστές ηλικιωμένους αγρότες αλλά και νέους. Σε όλες τις υποθέσεις φαίνεται ότι η «καλημέρα» μεταξύ συγχωριανών κόβεται.

Στα δικαστήρια ακόμη και αδέρφια

Οικογένειες με στενούς συγγενικούς δεσμούς, αδέλφια, σταματούν να μιλούν και στρέφονται ο ένας εναντίον του άλλου στη Δικαιοσύνη. Στο Πήλιο υπάρχουν περιπτώσεις όπου ούτε οι δεσμοί αίματος δεν υπερτερούν των διαφορών. Όπως παντού, στην αγροτική ύπαιθρο οι διαφωνίες επιλύονται στο χωράφι. Οι πιο ειρηνικές περιορίζονται στα αστικά δικαστήρια, με αλληλομηνυτές, ακόμη και συγγενείς πρώτου βαθμού.

Η αστυνομία κάνει συστάσεις τουλάχιστον δέκα φορές το χρόνο σε αγρότες–κτηνοτρόφους σε χωριά του Πηλίου. Οι ποινικές υποθέσεις παρουσιάζουν συχνότητα μία φορά το χρόνο. Οι διαφορές αφορούν ακόμη και τη συλλογή καρπών, καθώς αμφισβητούνται τα όρια των κτημάτων. Τελευταία υπόθεση που απασχόλησε ήταν μόλις τον περασμένο μήνα και αφορούσε σε άλογα που «εισέβαλαν» σε χωράφι και έφαγαν τις ελιές από τα δέντρα.

Αμετακίνητοι από το δίκαιό τους

Οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ αγροτών φτάνουν αρκετά συχνά στα κατά τόπους δασαρχεία και αστυνομικά τμήματα υπό μορφή παραπόνων. Κτηνοτρόφοι διατυπώνουν με σθένος το δικαιό τους. Φαίνονται απελπισμένοι από τις ζημιές. Ζητούν να επιβληθεί ο Νόμος, σίγουροι για το δίκαιό τους. Αποσύρονται προσωρινά από τις διεκδικήσεις όταν τους ζητείται να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, καθώς οι διαφορές, όπως ενημερώνονται, είναι αστικής φύσεως.

Στο Δασαρχείο Βόλου έγιναν τουλάχιστον πενήντα – εξήντα μηνύσεις το 2016. Πολλές από τις διαμάχες τελικά υποχώρησαν μετά από συστάσεις. Οι διαμαρτυρόμενοι δέχτηκαν τις προτροπές των υπαλλήλων, επέστρεψαν στα κτήματά τους και έδωσαν προσωρινά τέλος στην αντιπαράθεση.

Επεισόδια διαδίδονται με το στόμα

Ιδιαίτερα σε πολύ μικρές κοινωνίες σε χωριά της Μαγνησίας, όπου τα σπίτια αριθμούν μετρημένα και τα χωράφια συνορεύουν μακριά από αστυνομικά τμήματα και δασαρχεία, οι κόντρες καλά κρατούν. Περιπαικτικά σχόλια καταντούν μαρτύριο, ψευδείς ειδήσεις δυσφημίζουν, κτηνοτρόφοι κινούνται δακτυλοδεικτούμενοι. Χωριά «υποφέρουν».

Πολλές πάντως από τις υποθέσεις «καταφέρνουν» και δε φτάνουν στη Δικαιοσύνη. Καβγάδες και συμπλοκές, ιδιαίτερα μεταξύ συγγενών, αποκρύπτονται. Τα αστυνομικά τμήματα επεμβαίνουν μόνο όταν υπάρχουν καταγγελίες. Εντονα επεισόδια για τα οποία δεν έχουν γίνει μηνύσεις, κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα ως φήμες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου