ΤΟΠΙΚΑ

Γαλάζιες σημαίες μαϊμού στη Μαγνησία

γαλάζιες-σημαίες-μαϊμού-στη-μαγνησία-851206

Πριν από δέκα μέρες   σε    επιστημονική   ημερίδα    που διοργάνωσε   για την Ποιότητα των  Νερών  Κολύμβησης   ο Δήμος Βόλου, προκάλεσε αίσθηση   η τοποθέτηση του  Διευθυντή Υγείας   της   Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας   κ. Ζαρίφη, η οποίος   εκτός των άλλων   είπε ότι η περίφημη παραλία « Μπανάνα» στη Σκιάθο, μία από τις πλέον γνωστές παραλίες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, δεν δικαιούται να έχει   Γαλάζια Σημαία.!!!
 Όπως είπε  ο Διευθυντής Υγείας  της   ΝΑΜ , ο λόγος είναι ότι η   γνωστή παραλία, τόπος προσέλκυσης για χιλιάδες λουόμενους   κάθε χρόνο, είναι ότι δε διαθέτει   στην παραλία της   …τουαλέτα για την   εξυπηρέτηση των κολυμβητών …
Η υπεύθυνη του Εθνικού  Προγράμματος για τις  «Γαλάζιες Σημαίες» κ. Βουρδουμπά    που ήταν εισηγήτρια στην ημερίδα, διευκρίνισε ότι   η  ποιότητα   των   θαλασσινών νερών και  το  απαράμιλλο φυσικό  τοπίο δεν είναι οι μοναδικοί λόγοι προκειμένου μία ακτή να πάρει « Γαλάζια Σημαία» . Κακώς επικρατεί αυτή η εντύπωση είπε   η Βουρδουμπά, η οποία    και στην εισήγησή της είχε σημειώσει   ότι « στην αρχή λειτουργίας   του Προγράμματος, ένα  μικρό ποσοστό   διαχειριστών θεωρούσε,  ότι οι ακτές βραβεύονται για τη φυσική τους ομορφιά». Όπως διευκρίνισε στην ίδια ημερίδα η κ. Βουρδουμπά    το Βραβείο Γαλάζιες Σημαίες απονέμεται για : 
1) Για   προσφορά   υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και ασφάλειας    προς τους χρήστες στις ακτές και τις μαρίνες
2) Για την ποιότητα των νερών κολύμβησης 
3) Για Πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση   του κοινού, επισκεπτών / χρηστών   για την προστασία    του φυσικού παράκτιου περιβάλλοντος με εκπαιδευτικές δράσεις    
 
 
Το Πρόγραμμα Γαλάζιες Σημαίες
Το Πρόγραμμα Γαλάζιες Σημαίες    είναι   ένα Διεθνές Πρόγραμμα   Περιβαλλοντικής   Εκπαίδευσης   και Ευαισθητοποίησης    που ξεκίνησε το 1987 και αποτελεί   Διεθνές Σήμα Ποιότητας Οργανωμένης Ακτής και Μαρίνας.
Ιδρυτής του Προγράμματος είναι το FEE ( Foundation for Environmental Education / Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση ). Χειριστής   του Προγράμματος    Γαλάζιες Σημαίες από το 1992   είναι η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης , που είναι η παλαιότερη περιβαλλοντική Μη Κυβερνητική Οργάνωση  πανελλήνιας εμβέλειας , καθώς  δραστηριοποιείται από το 1951.
Υποστηρικτής του Προγράμματος είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής    και ειδικότερα η Ειδική Γραμματεία Υδάτων που  υλοποιεί το Πρόγραμμα   Παρακολούθησης της Ποιότητας Νερών   Κολύμβησης.
Το Πρόγραμμα « Γαλάζιες Σημαίες»   απευθύνεται   σε Δήμους και συνεργαζόμενους ιδιώτες φορείς, που διαχειρίζονται οργανωμένες ακτές και μαρίνες.
Το Πρόγραμμα   υποστηρίζουν συμμετέχοντας στην Εθνική Επιτροπή Κρίσεων : 
- Το   Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
- Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής 
-Το Υπουργείο Υγείας και    Κοινωνικής Αλληλεγγύης
- Το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
- Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού   – ΕΟΤ 
- Η ΚΕΔΚΕ
- Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση   Αρχέλων
- Εθελοντές επιθεωρητές ακτών και μαρινών.

 Σύμφωνα   με   την κ. Βουρδουμπά    το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής    παρουσιάζει τα αποτελέσματα   των μικροβιολογικών αναλύσεων των δειγματοληψιών που διεξάγει   το Κρατικό Πρόγραμμα « Παρακολούθηση Ποιότητας των Νερών Κολύμβησης των ακτών»

 
 Τα κριτήρια του Προγράμματος  
 
 Το Πρόγραμμα   θέτει 29 κριτήρια    τα οποία αναφέρονται :
- Στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Πληροφόρηση
- Στην Ποιότητα των Νερών Κολύμβησης
- Στην   Περιβαλλοντική   Διαχείριση
- Στην Ασφάλεια, στα ναυαγοσωστικά, στις Πρώτες Βοήθειες , στις Υπηρεσίες και στις εγκαταστάσεις
 
 Διαδικασία του Προγράμματος
 
Τo βασικό κριτήριο για το ξεκίνημα της υποψηφιότητας = μίας ακτής που επιθυμεί  να συμμετάσχει στο Πρόγραμμα   είναι η ύπαρξη ενός τουλάχιστον σημείου δειγματοληψίας  ( σ.σ : τα σημεία δειγματοληψίας καθορίζονται από το ΥΠΕΚΑ) από το οποίο λαμβάνεται δείγμα νερού κολύμβησης για μικροβιολογική ανάλυση. Οι μικροβιολογικές αναλύσεις των δειγμάτων πραγματοποιούνται από διαπιστευμένα   και μόνο, μικροβιολογικά εργαστήρια , τα οποία αποστέλλουν   τα αποτελέσματα   στη  Ειδική  Γραμματεία  Υδάτων  για να τα παρουσιάσει  στην ιστοσελίδα   του ΥΠΕΚΑ http   // iason. minenv.gr
H   ακτή  οργανώνεται    σύμφωνα   με τα κριτήρια   του Προγράμματος,   και συμμετέχει την πρώτη χρονιά ως υποψήφια . Στα μέσα Οκτωβρίου αποστέλλεται   από την ΕΕΠΦ, στους διαχειριστές των ακτών η αίτηση υποψηφιότητας . Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου ο διαχειριστής στέλνει συμπληρωμένη    την αίτηση υποψηφιότητας της ακτής του μαζί με το φωτογραφικό υλικό ( από την οργάνωση της ακτής της τελευταίας κολυμβητικής περιόδου) . Οι αιτήσεις υποψηφιότητας   ελέγχονται   και αξιολογούνται   από την Εθνική Επιτροπή Κρίσεων. Η πρόταση της ΕΕΚ προωθείται στη Διεθνή Επιτροπή Κρίσεων η οποία και λαμβάνει την τελική απόφαση βράβευσης των ακτών και μαρινών.  Στη Διεθνή Επιτροπή Κρίσεων συμμετέχουν   εκπρόσωποι: 
- Του Προγράμματος    Περιβάλλοντος των Ηνωμένων   Εθνών  
-   Του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού
- Της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ναυαγοσωστών 
- Της Επιτροπής   Περιβάλλοντος  του Ευρωπαϊκού   Κοινοβουλίου 
- Της Ευρωπαϊκής Ένωσης    για την Προστασία των Ακτών  
- Του Διοικητικού Συμβουλίου του FEE 
 Mέχρι τις 5 Ιουνίου αποστέλλεται από την ΕΕΠΦ το έντυπο υλικό   του Προγράμματος ( αφίσες ενημερωτικά φυλλάδια ) για την ετοιμασία του Πίνακα Ανακοινώσεων .
Οι διαχειριστές ετοιμάζουν   την ακτή και αποστέλλουν στην ΕΕΠΦ το φωτογραφικό υλικό  που θα απεικονίζει την άρτια οργανωμένη βραβευμένη ακτή.
Με   την παραλαβή του φωτογραφικού υλικού και εφόσον   η ακτή /μαρίνα   είναι άρτια οργανωμένη   σύμφωνα με τα κριτήρια του Προγράμματος , τότε και μόνον τότε αποστέλλεται   στους διαχειριστές των βραβευμένων ακτών και μαρινών η Γαλάζια Σημαία.
Οι εθελοντές – επιθεωρητές επισκέπτονται τις βραβευμένες   ακτές, συμβουλεύουν τους διαχειριστές   και ελέγχουν αν τηρούνται    σε αυτές όλα τα κριτήρια    του Διεθνούς Προγράμματος..
Αν   κατά την επιθεώρηση υπάρξει μικρό πρόβλημα ή παράλειψη που μπορεί να διορθωθεί   αντιμετωπίζεται αμέσως,  δεν δίνεται εντολή   απόσυρσης της Γαλάζιας Σημαίας. Αν όμως το πρόβλημα είναι σοβαρότερο, απαιτείται η απόσυρση της   Γαλάζιας Σημαίας   για χρονικό διάστημα   από 3 έως 15 ημέρες , με αντίστοιχη πληροφόρηση   στον Πίνακα Ανακοίνωση. Σε περίπτωση πολύ σοβαρού  λόγου, παράλειψης  ή κακής παρουσίασης ,  αποσύρεται η Γαλάζια Σημαία και η ακτή αφαιρείται   από τους καταλόγους στις ιστοσελίδες του Διεθνούς Προγράμματος Γαλάζιες Σημαίες και της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης.  

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου