ΤΟΠΙΚΑ

Ρέκβιεμ για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού

ρέκβιεμ-για-τη-μεταρρύθμιση-του-ασφαλ-851206

Χωρίς συνομιλητές κινδυνεύει να μείνει η κυβέρνηση στο τραπέζι του διαλόγου για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού (και όχι μόνο) μετά το σκάνδαλο με τις αγοραπωλησίες ομολόγων υψηλού ρίσκου. Τα συνδικάτα (ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ) αλλά και ο ΣΕΒ, για πρώτη φορά «ενωμένοι», αποδοκιμάζουν την κομματοκρατία που επικρατεί στα Ταμεία αφήνοντας σαφείς πολιτικές αιχμές για το σκάνδαλο το οποίο φαίνεται ότι θα παραμείνει στην κορυφή της ατζέντας των παρεμβάσεων των συνδικάτων και των ερευνών και μετά το… Πάσχα.
«Κανένας διάλογος για το ασφαλιστικό δεν μπορεί να γίνει με αναξιόπιστους» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Ι. Παναγόπουλος, προαναγγέλλοντας ότι η Συνομοσπονδία θα προσφύγει εναντίον του ελληνικού δημοσίου αν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αμέσως μετά το Πάσχα, δεν αντικαταστήσει το υπουργείο Οικονομικών εντόκως με άλλα ομόλογα σταθερής απόδοσης όλα τα δομημένα ομόλογα υψηλού ρίσκου που αγόρασαν οι διορισμένες διοικήσεις τουλάχιστον 24 Ταμείων (όπως πρώτη αποκάλυψε η «Η»).
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και οι συνδικαλιστές-εκπρόσωποι των εργαζομένων στα Ταμεία φέρονται αποφασισμένοι να ερευνήσουν μέχρι τέλους όλες τις μαζικές αγοραπωλησίες των ομολόγων που πραγματοποίησαν συντονισμένα, όπως αποδεικνύεται, οι διοικήσεις των Ταμείων από τις 15/2/2005 έως και τις 14/3/2007.
Η εντολή που δόθηκε στη διάρκεια σύσκεψης της ΓΣΕΕ ήταν σαφής: «Ζητήστε τα πρακτικά των αποφάσεων για τις αγορές των ομολόγων, τις τιμές αγοράς τους και τις προμήθειες που καταβλήθηκαν», είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ καλώντας, παράλληλα, την κυβέρνηση να δώσει επίσημα στη δημοσιότητα τα σχετικά στοιχεία… Ανάλογες έρευνες πραγματοποίησε ήδη και η ΑΔΕΔΥ διαπιστώνοντας (όπως και η ΓΣΕΕ) ότι:
«Υπήρξε κεντρική πολιτική μεθόδευση για να αλλάξει το χαρτοφυλάκιο των Ταμείων σε βάρος των συμφερόντων των ασφαλισμένων». Το σχέδιο που τέθηκε σε εφαρμογή και στα 24 Ταμεία προέβλεπε το σπάσιμο των ομολόγων σταθερού επιτοκίου που διέθεταν τα Ταμεία και την αγορά των σύνθετων – δομημένων ομολόγων υψηλού ρίσκου και διάρκειας έως 20 ετών που εξέδωσαν το υπουργείο Οικονομικών και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους.
Οι αποδόσεις σε όλες τις περιπτώσεις εμφανίζονταν υψηλές για τα πρώτα 3- 5 χρόνια. Για τα επόμενα χρόνια, ωστόσο, οι αποδόσεις στις περισσότερες περιπτώσεις των ομολόγων δεν ήταν εγγυημένες…

ΣΕΒ
Υπερκομματικές διοικήσεις στα Ταμεία με εκλογή της πλειοψηφίας των διοικήσεών τους από τους εργαζομένους, τους εργοδότες και τους συνταξιούχους και διορισμό από το κράτος για εποπτεία της διαχείρισης ενός ειδικού επιτρόπου ζήτησε και ο ΣΕΒ, ευθυγραμμιζόμενος με τις απόψεις των συνδικάτων. Αν τα συνδικάτα έκαναν λόγο για «σαφείς και βαρύτατες πολιτικές ευθύνες», ο ΣΕΒ αποδοκίμασε «την κομματοκρατία που επικρατεί εδώ και δεκαετίες στη διοίκηση των Ταμείων» και η οποία εξέθρεψε το σκάνδαλο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου