ΤΟΠΙΚΑ

Στήνονται νέα αγροτοδικεία από την Εισαγγελία Βόλου για τα μπλόκα Μικροθηβών – Αερινού

στήνονται-νέα-αγροτοδικεία-από-την-ει-539115

Προκαταρκτική έρευνα για τις αγροτικές κινητοποιήσεις βρίσκεται σε εξέλιξη από την Εισαγγελία Βόλου. Ο λόγος για τις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις του χειμώνα του 2016, που είχαν ως αιχμή του δόρατος τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και το φορολογικό των παραγωγών και γενικότερα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, που οδήγησαν την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ζητήσει από τους κατά τόπους εισαγγελείς να διερευνήσουν τυχόν αδικήματα που σχετίζονται κυρίως με την παρακώλυση συγκοινωνιών και να εξακριβώσουν τα στοιχεία των φερόμενων ως «κατηγορουμένων».

Οι αγρότες του Αλμυρού και του Βελεστίνου που συμμετείχαν επί 40 ολόκληρες μέρες στο μπλόκο των Μικροθηβών έλαβαν τις σχετικές κλήσεις το περασμένο καλοκαίρι και μέχρι πριν από λίγες μέρες, σύμφωνα με πληροφορίες είχαν ολοκληρώσει τις καταθέσεις – απολογίες τους, ενώ αυτό το διάστημα λαμβάνονται αντίστοιχες καταθέσεις από τους αγρότες της περιοχής των Φαρσάλων που συμμετείχαν μαζί τους στις κινητοποιήσεις στο μπλόκο Μικροθηβών.

Κλήση για κατάθεση στο πλαίσιο της προκαταρκτικής από τον Αλμυρό έλαβαν 16 άτομα και από το Βελεστίνο έξι αγρότες, ενώ περίπου 10 κλήσεις απεστάλησαν στην περιοχή των Φαρσάλων και στο Αερινό, όπου επίσης τον Φεβρουάριο του 2016 είχε στηθεί αγροτικό μπλόκο κάτω από την αερογέφυρα.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της έρευνας, οι αστυνομικοί, αφού είχαν καταγράψει τους αριθμούς κυκλοφορίας (τις πινακίδες) γεωργικών ελκυστήρων και αγροτικών οχημάτων που φέρονται πως ήταν στο μπλόκο των Μικροθηβών και του Αερινού αντίστοιχα, οδηγήθηκαν στους κατόχους των αδειών τους. Έτσι κλήθηκαν αρχικά να λάβουν γνώση της δικογραφίας και έπειτα κλήθηκαν να καταθέσουν υπόμνημα με τις θέσεις τους.

Οι αγρότες της περιοχής του Αλμυρού, αναμένοντας την απόφαση για το αποτέλεσμα της προκαταρκτικής έρευνας, εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι καθώς θεωρούν ότι τα «αγροτοδικεία» δεν προσφέρουν σε μία περίοδο που ο αγροτικός κόσμος αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα.

Ερωτηθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής Χρήστος Πάντζιος, επιβεβαίωσε τη δικαστική έρευνα τονίζοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και συνάδελφοί του κατηγορούνται ότι ηγήθηκαν των κινητοποιήσεων και βαρύνονται με το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών, και ανέφερε ότι αφού ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις αναμένεται το πόρισμα – απόφαση της Εισαγγελίας για την έκβαση της υπόθεσης, με την προσδοκία όπως είπε ότι δεν θα «ποινικοποιηθεί ο αγώνας των αγροτών για να παραμείνουν στην ύπαιθρο, στηρίζοντας ενεργά τον πρωτογενή τομέα».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου