ΤΟΠΙΚΑ

Ενημέρωση επαγγελματιών για το ηλεκτρονικό μητρώο αποβλήτων

ενημέρωση-επαγγελματιών-για-το-ηλεκτ-539327

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη ημερίδα ενημέρωσης σχετικά με το «Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων (ΗΜΑ)», στα γραφεία της Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Μαγνησίας, στο Βόλο.

Στην εκδήλωση αυτή με κεντρικό ομιλητή και παρουσιαστή τον κ. Φλιτρή Ιωάννη (Ενεργειακός Φυσικός, Ερευνητής – Μελετητής) παρουσιάστηκε η διαδικασία εγγραφής των επιχειρήσεων στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων με μια σειρά παραδειγμάτων και αποκωδικοποίησης της διαδικασίας μέσω του εγχειριδίου που υπάρχει διαθέσιμο για τις επιχειρήσεις.

Παρουσιάστηκε επιστημονικά ο ορισμός των αποβλήτων, η επικινδυνότητά τους, η σχετική νομοθεσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στην Ελληνική νομοθεσία, οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ), όπως και το γεγονός ότι η συγκεκριμένη νομοθεσία ισχύει από το 2012. Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι η συγκεκριμένη εγγραφή είναι υποχρεωτική για τις επιχειρήσεις που υπόκεινται στις συγκεκριμένες ΚΥΑ (σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων). Η συγκεκριμένη εγγραφή θα έπρεπε να έχει γίνει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016, πήρε παράταση μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2017, όμως κατόπιν ενεργειών της ΓΣΕΒΕΕ και με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου δόθηκε τελευταία παράταση έως 30 Μαρτίου 2017.

Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση του πώς μία επιχείρηση μπορεί να εγγραφεί στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων και ακολούθησε μια σειρά ερωτήσεων από τους παρευρισκομένους.

Η όλη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συγκεκριμένα παραδείγματα. Διάφορα εξεζητημένα θέματα που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης θα συγκεντρωθούν από την Γραμματεία της Ομοσπονδίας και θα αποσταλούν αρμοδίως προς το Υπουργείο. Η Ομοσπονδία θα δέχεται τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς των συναδέλφων επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων στα γραφεία της (Π.Μελά 43-45) και ώρες Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 έως 14:00. Εξετάζεται από την Ομοσπονδία σε συνεργασία με τα πρωτοβάθμια σωματεία η συνολική καταχώρηση των μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων, σε συνεργασία με εξειδικευμένους επιστήμονες – συμβούλους.

Από τη Διοίκηση της ΟΕΒΕΜ εκφράστηκαν ευχαριστίες προς τον συνεργάτη της κ. Φλιτρή Ιωάννη για την αφιλοκερδώς παρουσίαση του συγκεκριμένου θέματος, και επισημάνθηκε ότι η Ομοσπονδία θα συνεχίσει την ενημέρωση των επαγγελματιών για το συγκεκριμένο θέμα σε άλλες περιοχές του νομού. «Πρωτοπορούμε στην ενημέρωση πάνω σε θέματα Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και ενημερώνουμε συνεχώς τα μέλη μας για τα νέα δεδομένα», τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου