ΤΟΠΙΚΑ

Παρεμβάσεις για τους δασικούς χάρτες και τη συμφωνία CETA

παρεμβάσεις-για-τους-δασικούς-χάρτες-539615

Τροπολογία η οποία αμβλύνει τα προβλήματα που ανέκυψαν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Της Ν.Δ., Χρήστος Μπουκώρος

Η τροπολογία κατατέθηκε με τις υπογραφές των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Χρήστου Μπουκώρου, Κώστα Καραμανλή, Κώστα Σκρέκα, Κώστα Κατσαφάδου και Κώστα Τσιάρα. Επίσης, ο βουλευτής Μαγνησίας μαζί με άλλους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσαν ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς για τη συμφωνία CETA και το εθνικό προϊόν της φέτας. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούν από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει άμεσα τόσο τη θέση της για τη συμφωνία CETA συνολικά, όσο και για τις θέσεις που διατυπώθηκαν από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου, σύμφωνα με τον οποίο δεν θίγεται από τη συμφωνία το προϊόν της ελληνικής φέτας.

Η Τροπολογία για τους Δασικούς Χάρτες

Η κατάρτιση, ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών έως το 2019 αποτελεί υποχρέωση της χώρας, με θετικό περιβαλλοντικό, αναπτυξιακό και κοινωνικοοικονομικό πρόσημο, στην κατεύθυνση της νομιμότητας, του σεβασμού της γης, αλλά και της Συνταγματικά κατοχυρωμένης προστασίας του δάσους. Ωστόσο η εφαρμογή του νόμου, δημιούργησε σημαντικά προβλήματα αναφορικά με τις ιδιοκτησίες και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Ένα κρίσιμο εγχείρημα και ένα μείζον αναπτυξιακό ζήτημα, όπως αυτό των δασικών χαρτών, μετατράπηκε από την κυβέρνηση σε φοροεισπρακτικό μέτρο, που μάλιστα “ισοδυναμεί” με ένα νέο ΕΝΦΙΑ έως και 40 φορές μεγαλύτερο. Το αποτέλεσμα είναι δεκάδες χιλιάδες πολίτες να βυθίζονται στην απόγνωση, αφού καλούνται να αποδείξουν το αυτονόητο: την ιδιοκτησία τους στη γη που τους ανήκει, που την καλλιεργούν και για την οποία φορολογούνται από το Ελληνικό κράτος για χρόνια.

Οι προτάσεις τροπολογιών έρχονται ως αναγκαιότητα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις στην εφαρμογή του νόμου και οι αδικίες που προκύπτουν από σφάλματα της διοίκησης.

Πιο συγκεκριμένα οι προτάσεις των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας αφορούν στο άρθρο 153 του Ν.4389/2016 και στην προσθήκη των παραγράφων 6, 7 και 8, οι οποίες είναι οι εξής:

«Παρ. 6: “Για τις εκτάσεις που εμφανίζονται ως άλλης μορφής στον παλαιότερο χρόνο αεροφωτογράφισης και άλλης μορφής σήμερα και βρίσκονται εντός του περιγράμματος ευρύτερης έκτασης, που έχει κηρυχθεί αναδασωτέα με αντίστοιχη πράξη της διοίκησης, επιτρέπεται η υποβολή αντιρρήσεων ατελώς, από οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον για τις εκτάσεις αυτές. Οι αντιρρήσεις εξετάζονται από τις επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων του άρθρου 18 του παρόντος, ώστε να τροποποιηθούν ή να ανακληθούν οι πράξεις αυτές κατά το μέρος που συμπεριέλαβαν τις εκτάσεις αυτές.”

Παρ. 7: “Αντιρρήσεις υποβάλλονται και για τις εν γένει δασικές εκτάσεις καθώς και τις εκτάσεις των παραγράφων 5α, 5β του Άρθρου 3 του Ν.998/1979 όπως ισχύει και περιλαμβάνονται εντός των ορίων κήρυξης αναδασωτέας και εξετάζονται από τις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων του Άρθρου 18 του παρόντος Νόμου.”

Παρ. 8: “Για τις εκτάσεις της παρ. 5 του άρθρου 47, καθώς και για τις εκτάσεις της παρ.1 του άρθρου 47β του Ν.998/1979, όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν επιτρέπεται η υποβολή αντιρρήσεων ατελώς. Οι αντιρρήσεις εξετάζονται από τις επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων του άρθρου 18 του παρόντος προκειμένου να αποδοθεί η νόμιμη αλλαγή χρήσης και η μη υπαγωγή των εκτάσεων αυτών στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας πριν την κύρωση του δασικού χάρτη.”

Μεταβατική διάταξη: Στο άρθρο 155 του Ν.4389/2016 προστίθεται παράγραφος, σύμφωνα με την οποία, μέχρι το τέλος του έτους 2019 για το οποίο υπάρχει η υποχρέωση ολοκλήρωσης της διαδικασίας κύρωσης των δασικών χαρτών, αναστέλλεται η επιβολή και είσπραξη προστίμων που πηγάζουν από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας».

Τελικά, χθες το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έκανε αποδεκτή την τροπολογία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, ούτε τις τροπολογίες άλλων κομμάτων που κατατέθηκαν. Ο κ. Φάμελλος πάντως αναγνωρίζει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την ανάρτηση των δασικών χαρτών και υποσχέθηκε ότι τις επόμενες ημέρες θα φέρει τις απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Ερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων

και ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος

για τη συμφωνία CETA και την ελληνική φέτα

Στην ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης, Εξωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητούν να ενημερωθούν σχετικά με την επίσημη θέση της κυβέρνησης για τη συμφωνία CETA και την ελληνική φέτα.

Η ερώτηση των βουλευτών έχει ως εξής: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ υπερψήφισε τη Συμφωνία CETA στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της 22ας -23ης Σεπτεμβρίου 2016 στη Μπρατισλάβα δια της Υπογραφής του τότε Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Γιώργου Σταθάκη.

Υπερψήφισε τη Συμφωνία CETA, χωρίς μάλιστα να εκφράσει ουδεμία επιφύλαξη επί του κειμένου της, στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εμπορίου στις 18 Οκτωβρίου 2016 στο Λουξεμβούργο, δια της Υπογραφής πάλι του τότε αρμόδιου Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Γιώργου Σταθάκη.

Συνυπέγραψε τελικώς τη Συμφωνία CETA δια του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 30ης Οκτωβρίου 2016, μαζί με τις κυβερνήσεις των άλλων 27 κρατών μελών της Ε.Ε.

Με σημείωμά του προς τους Έλληνες ευρωβουλευτές στις 6 Φεβρουαρίου 2017, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς αναφέρει ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Καναδά αναβαθμίζονται με τη Συμφωνία CETA.

Στις 9 Φεβρουαρίου 2017, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, υπουργοί της κυβέρνησης ανάμεσα στους οποίους και ο Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις κ. Γεώργιος Κατρούγκαλος, επιχειρηματολόγησαν υπέρ της υπερψήφισης της Συμφωνίας CETA ενώπιον όλων των Ελλήνων ευρωβουλευτών.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου, ανήμερα της υπερψήφισης της Συμφωνίας CETA από το Ευρωκοινοβούλιο στις 15 Φεβρουαρίου 2017, δήλωνε ότι «μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις έχουμε διασφαλίσει ότι μετά τη μεταβατική περίοδο των πέντε ετών, ο όρος φέτα δεν θα χρησιμοποιείται από κανένα λευκό τυρί».

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αγνοώντας την υπογραφή του ίδιου του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής της 30ης Οκτωβρίου 2016, καταψήφισαν τη Συμφωνία CETA στο Ευρωκοινοβούλιο.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

  1. Ποια είναι η επίσημη θέση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για τη Συμφωνία CETA;
  1. Πότε σκοπεύει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να φέρει προς κύρωση τη Συμφωνία CETA στην Ελληνική Βουλή;».

Τέλος, ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος δήλωσε ότι για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί δεν αρκούν οι κυβερνητικές υποσχέσεις, ενώ οι θολές κυβερνητικές θέσεις για τη φέτα εντείνουν την ανησυχία των κτηνοτρόφων και των μεταποιητών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου