ΤΟΠΙΚΑ

Μαθητές άνοιξαν αγκαλιά σε αδέσποτο κουταβάκι

μαθητές-άνοιξαν-αγκαλιά-σε-αδέσποτο-κ-541409

«Αγκαλιά» σε εγκαταλελειμμένο κουταβάκι, έγιναν οι μαθητές του Γ’ 2 τμήματος του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας. Για λίγες ώρες το κουταβάκι, που ένιωσε σε ηλικία μόλις τριών μηνών την εγκατάλειψη, βίωσε την αγάπη και τη φροντίδα μικρών παιδιών, που το αποχωρίστηκαν με κλάματα όταν χρειάστηκε να το παραδώσουν στον υπεύθυνο του Καταφυγίου Αδέσποτων του Δήμου Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Περνώντας χθες το πρωί την αυλόπορτα του σχολείου, μαθητές εντόπισαν ένα κουταβάκι που κλαψούριζε. Βρισκόταν «παγιδευμένο σε υπόγειο χώρο στο προαύλιο του σχολείου, που είναι περιφραγμένο με κάγκελα.

Οι μαθητές, μόλις ολοκληρώθηκε η πρωινή προσευχή, πήγαν στη δασκάλα τους, Κατερίνα Τσοπουρίδου και της είπαν για το κουταβάκι. Αμέσως η ίδια, κατέβηκε στο χώρο και πήρε το κουταβάκι, που όπως ανέφερε, προφανώς κάποιος πέταξε εκεί.

Το κουταβάκι έκλαιγε και κούτσαινε, γρήγορα όμως ξεπέρασε τα τραύματά του.

Οι μαθητές του Γ2 τμήματος του σχολείου, που μαζί με τη δασκάλα τους Κατερίνα Τσοπουρίδου συμμετέχουν σε πρότζεκτ, στο πλαίσιο της ευέλικτης ζώνης για αδέσποτα, κατάφεραν να προσεγγίσουν το κουταβάκι, του έδωσαν αγάπη και το φρόντισαν.

«Οι μαθητές εφάρμοσαν τις αρχές που έχουν μάθει στην προσέγγιση αδέσποτων ζώων με αφορμή το τυχαίο αυτό περιστατικό», σχολίασε η κ. Τσοπουρίδου.

Τα παιδιά τάισαν το άτυχο ζώο, το πήραν μέχρι και στην τάξη. Στο μεσοδιάστημα κλήθηκε η αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών, Νατάσσα Μορφογιάννη, η οποία μετέβη στο σχολείο μαζί με τον υπεύθυνο λειτουργίας του Καταφυγίου Αδεσπότων Βόλου Νίκο Πολύζο.

Όταν οι μαθητές χρειάστηκε να αποχωριστούν το ζωάκι έκλαιγαν. Ο κ. Πολύζος εξήγησε στους μαθητές, ότι το κουτάβι θα εξεταστεί από κτηνίατρο κι ότι μπορούν να το δουν όποτε θέλουν στο καταφύγιο. Δεσμεύτηκε μάλιστα, μόλις το ζώο κάνει τον απαιτούμενο κύκλο εμβολιασμών να το επανεντάξουν κοντά στο σχολείο για να το βλέπουν τα παιδιά και να μπορούν να το φροντίζουν.

Το ζωάκι εξετάστηκε από κτηνίατρο, ο οποίος διαπίστωσε ότι είχε έλλειψη ασβεστίου και του χορηγήθηκε αγωγή. Φιλοξενείται πλέον στο καταφύγιο.

Νέες γενιές αδέσποτων

Αυτή την περίοδο, σύμφωνα με τον κ. Πολύζο, δημιουργούνται νέες γενιές αδέσποτων. Ασυνείδητοι δεν φροντίζουν για τη στείρωση των ζώων τους με αποτέλεσμα κουταβάκια να εγκαταλείπονται στους δρόμους. «Μας καλούν συνεχώς για κουταβάκια ηλικίας δύο και τριών μηνών, που εντοπίζονται εγκαταλελειμμένα σε διάφορες περιοχές του δήμου», ανέφερε ο ίδιος.

«Προσπαθούμε να μεταφέρουμε τα κουτάβια σε αστικές περιοχές, όπου υπάρχουν φιλόζωοι για να τα ταΐζουν. Δεν μπορούμε να τα φιλοξενήσουμε στο καταφύγιο, όταν είναι μικρά και δεν έχουν εμβολιαστεί. Γίνονται «σφουγγάρι» σε ασθένειες. Θα πρέπει να ολοκληρώσουν τον κύκλο των εμβολίων τους για να είναι ασφαλή», εξήγησε ο κ. Πολύζος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου