ΤΟΠΙΚΑ

23 αιτήσεις για ακούσιο εγκλεισμό στην Εισαγγελία Βόλου

23-αιτήσεις-για-ακούσιο-εγκλεισμό-στην-ε-543955

Σπεύδουν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου και ζητούν ακούσιο εγκλεισμό αγαπημένων τους προσώπων. Στο γραφείο του Εισαγγελέα Υπηρεσίας αποκαλύπτονται ανείπωτα οικογενειακά δράματα. Μανούλες φτάνουν να ζητούν τον εγκλεισμό παιδιών τους…

Το πρώτο δίμηνο του 2017 η Εισαγγελία Βόλου έχει ήδη κληθεί να επιληφθεί για 23 αιτήσεις. Σχεδόν κάθε δεύτερη μέρα εξετάζει και καινούργιο αίτημα. Τα ψυχικά νοσήματα πολιτών που έρχονται σε γνώση της Εισαγγελίας Βόλου ήταν εξίσου υψηλά και προ κρίσης σύμφωνα με πληροφορίες. Ωστόσο, στις μέρες μας φαίνεται να έχουν λιγοστέψει και οι ψυχικές αντοχές των οικογενειών.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, το 2016 οι αιτήσεις ήταν 168, το 2015 190, το 2014 174. Κάποιες από τις αιτήσεις έχουν υποβληθεί στην Εισαγγελία Βόλου για δεύτερη φορά. Ο αριθμός τους ωστόσο παραμένει μεγάλος. Πρόκειται μόνο για τα ψυχικά νοσήματα πολιτών που έρχονται σε γνώση της Εισαγγελίας Βόλου δυστυχώς με αυτόν τον τρόπο.

Στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα οι αστυνομικοί μετατρέπονται σε «ψυχολόγους». Δεν έχουν μόνο να εκτελέσουν τις παραγγελίες της Εισαγγελίας. Επεμβαίνουν και για κάθε περιστατικό μετά από κλήση για βοήθεια. Εχουν υποχρέωση να επαναφέρουν την …οικιακή ειρήνη.

Η πορεία των αιτήσεων για ακούσιο ψυχιατρικό εγκλεισμό εξαρτάται από το αποτέλεσμα της πραγματογνωμοσύνης. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο εγκλεισμός διατάσσεται με απόφαση Εισαγγελέα, σε άλλες οι υποθέσεις αρχειοθετούνται. Στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο, σε ειδική διαδικασία, διεξάγονται δίκες.

Ο εγκλεισμός ενός προσώπου σε μονάδα ψυχικής υγείας, σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα γίνεται κατόπιν άδειας του αρμόδιου δικαστηρίου.

Σύµφωνα µε το άρθρο 95, παράγραφος 2 του ν. 2071/92, ο ασθενής που πάσχει από ψυχική διαταραχή και δεν είναι ικανός να κρίνει για το συμφέρον της υγείας του, χρήζει εγκλεισμού. Εάν δεν νοσηλευτεί σε μονάδα ψυχικής υγείας, τότε η κατάσταση της υγείας του μπορεί να επιδεινωθεί ή να προβεί σε βίαιες πράξεις, τόσο κατά του ίδου όσο και άλλων προσώπων.

Για την τεκμηρίωση της αναγκαιότητας του εγκλεισμού, οι αιτήσεις για ακούσιο εγκλεισμό πρέπει να συνοδεύονται με αιτιολογημένες γραπτές γνωματεύσεις δύο ψυχιάτρων.

Επίσης, τα ιατρικά πιστοποιητικά που αφορούν την κατάσταση του ασθενούς, προϋποθέτουν την προηγούµενη εξέτασή του.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου