ΤΟΠΙΚΑ

Μήνυση για το ριφιφί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

μήνυση-για-το-ριφιφί-στο-πανεπιστήμιο-545481

Ριφιφί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κατά τη διάρκεια διεξαγωγής πάρτι στο Θόλο. Άγνωστοι, φαίνεται να έβαλαν στόχο μονάδες ηλεκτρονικών υπολογιστών του εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών, εκ των οποίων η μία είχε «κλειδωμένο» πρόγραμμα Braille. Το ίδρυμα υπέστη ζημία άνω των 3.000 ευρώ και την ίδια ώρα δεν μπορούν να γίνουν μαθήματα Braille στους φοιτητές του Τμήματος Ειδικής Αγωγής. Σημειώνεται ότι μόλις προ μηνός, το Π.Θ., βάσει νόμου, απέκτησε το δικαίωμα να δίνει βεβαιώσεις γνώσης Braille, δεδομένου ότι είχε τον απαιτούμενο εξοπλισμό ο οποίος εκλάπη.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το ριφιφί έγινε το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου προς ξημερώματα Κυριακής, κι ενώ στο θόλο διεξαγόταν πάρτι του αναρχικού-αντιεξουσιαστικού χώρου. Στόχος του πάρτι, όπως φαίνεται μέσα από τη σελίδα στο Facebook «Ωραίες και ωραίοι, κι ας πληρώνουμε ξένα χρέη», ήταν «τα έσοδα να διατεθούν για την ενίσχυση φυλακισμένων αγωνιστριών κι άλλων δομών του κινήματος (στέκι μεταναστών)».

Κατά τη διάρκεια του πάρτι, για το οποίο δεν υπήρχε άδεια από την Πρυτανεία -σημειώνεται ότι τα πάρτι έχουν απαγορευτεί αλλά η απαγόρευση δεν εφαρμόζεται- και μεταξύ 5 και 7 το πρωί της Κυριακής, άγνωστοι ανέβηκαν στο δεύτερο όροφο του κτηρίου και φαίνεται ότι κινήθηκαν στοχευμένα. Έστριψαν αριστερά από την κεντρική σκάλα, μέχρι το τέλος του διαδρόμου, προς το εργαστήρι Φυσικών Επιστημών του Τμήματος Ειδικής Αγωγής.

Αντί να διαρρήξουν την πόρτα, άνοιξαν τρύπα από το διάδρομο προς το εσωτερικό του εργαστηρίου. Μέσα από την τρύπα τράβηξαν έξω δύο μονάδες ηλεκτρονικών υπολογιστών αξίας 1.050 ευρώ η κάθε μία. Στη μία από τις δύο υπήρχε κλειδωμένο πρόγραμμα Braille, αξίας 1.400 ευρώ.

Το συμβάν έγινε αντιληπτό νωρίς το πρωί της Κυριακής. Κλήθηκε αστυνομία, ενώ άμεσα η διοίκηση του ιδρύματος φρόντισε να κλείσει η τρύπα στον τοίχο για να μη γίνει στόχος κι άλλος πολύτιμος εξοπλισμός του εργαστηρίου.

Ψήφισμα, διαπραγματεύσεις και μηνύσεις

Το συμβάν προκάλεσε αναστάτωση. Η κλοπή των συγκεκριμένων μηχανημάτων έχει ως αποτέλεσμα αφενός να μην μπορούν να γίνουν μαθήματα εκμάθησης γραφής και ανάγνωσης τυφλών, αφετέρου, το Π.Θ., πάνω που απέκτησε τη δυνατότητα να δίνει βεβαιώσεις Braille επειδή είχε τον απαιτούμενο εξοπλισμό, να τη χάσει και οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές να πρέπει να συνεχίσουν να απευθύνονται σε ιδιώτες.

Αμεσα, συνεδρίασε το Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο εξέδωσε ψήφισμα. Καλεί όλα τα όργανα του ιδρύματος να πάρουν θέση, και τον πρύτανη να ενεργήσει άμεσα για την καταγγελία του ποινικού αδικήματος της διάρρηξης και της κλοπής στο εργαστήριο, να μεριμνήσει για την ασφάλεια των φοιτητών και των εργαζομένων σε αυτό, να δρομολογήσει άμεσες αποφάσεις για την απαγόρευση των πάρτι στο συγκρότημα και να τις εφαρμόσει και να αναζητήσει άλλους χώρους ψυχαγωγίας των φοιτητών, εξετάζοντας ενδεχομένως και την μίσθωση κατάλληλων κτηρίων.

Όπως έχει γίνει γνωστό, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει έρθει σε επαφή με τους διοργανωτές του πάρτι, από τους οποίους ζητά αποζημίωση για τη ζημία που υπέστη. Την ίδια όμως ώρα, ο πρύτανης του Π.Θ., Γιώργος Πετράκος θα καταθέσει μήνυση κατ’ αγνώστων.

Την υπόθεση ριφιφί εξέτασε και η Κοσμητεία της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών που αναμένεται να εκδώσει ψήφισμα, ενώ επί τάπητος το θέμα θα τεθεί και στη συνεδρίαση της Συγκλήτου την ερχόμενη Δευτέρα.

Ερευνα από τους διοργανωτές

Οι διοργανωτές του πάρτι, που καλούνται να αποζημιώσουν το Π.Θ., επειδή κατά τη διάρκεια της δικής τους εκδήλωσης έγινε η διάρρηξη και κλοπή από αγνώστους, μέσω της ιστοσελίδας τους καλούν όποιον γνωρίζει κάτι να το καταθέσει.

Όπως αναφέρουν «αυτή την πράξη δεν τη θεωρούμε πράξη απαλλοτρίωσης από το κράτος, αφού αυτή η κίνηση ζημιώνει πρώτα απ’ όλα την μειονότητα των φοιτητών που χρησιμοποιεί αυτό το πρόγραμμα και σε δεύτερο χρόνο εμάς και τους σκοπούς της διοργάνωσης του πάρτι».

Καλούν όποιον γνωρίζει να καταθέσει κάτι και να φροντίσει για την επιστροφή του εξοπλισμού. «Αν δεν επιστραφεί ο εξοπλισμός, η αντικατάσταση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί αναγκαστικά από εμάς. Αυτό θα γίνει για λόγους συνείδησης αλλά και γιατί διαφορετικά θα κινηθούν νομικές διαδικασίες στις οποίες θα εμπλακούμε αναγκαστικά», αναφέρεται στη σελίδα του αναρχικού-αντιεξουσιαστικού χώρου στο Facebook.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου