ΤΟΠΙΚΑ

Το 83% των εμπόρων «μπήκαν μέσα» στις χειμερινές εκπτώσεις

το-83-των-εμπόρων-μπήκαν-μέσα-στις-χει-546731

Ανω του μέσου πανελλαδικού όρου μείωσης (20,2%) στην κίνηση στην εμπορική αγορά, κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, βρέθηκε ο Βόλος, ο οποίος μέτρησε απώλειες ύψους από 21% έως 30%, σύμφωνα με την έρευνα που διενήργησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Η έρευνα ήταν τηλεφωνική, με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου σε τυχαίο δείγμα 300 επιχειρήσεων, σε εμπορικές αγορές αστικών κέντρων της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο Βόλος. Συμφωνα με αυτή, κατά τη φετινή περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων, το 83% των επιχειρηματιών δήλωσε ότι οι πωλήσεις ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, το 13% ότι κινήθηκε στα ίδια επίπεδα και το 4% σε καλύτερα.

Οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών μικρότερο από 30.000 ευρώ για το 2016, πραγματοποίησαν λιγότερες πωλήσεις το 2017 σε σύγκριση με το 2016, σε μεγαλύτερο βαθμό από τις επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 30.000 ευρώ.

Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις πραγματοποίησαν χαμηλότερες πωλήσεις τις χειμερινές εκπτώσεις του 2017 σε σύγκριση με πέρυσι άνω του 40%. Περίπου μία στις πέντε είχαν μείωση στις πωλήσεις είτε μεταξύ 31% και 40%, είτε μεταξύ 21% και 30%. Τέλος μία στις τέσσερις επιχειρήσεις είχαν πτώση στις πωλήσεις της τάξης του 11% έως 20% και περίπου μία στις δέκα έως 10%.

Μεγάλες απώλειες στις μικρές επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις με μικρούς τζίρους φαίνεται να βρέθηκαν σε ακόμη δυσμενέστερη θέση στις εκπτώσεις. Η έρευνα καταγράφει ότι το 30% αυτών είχαν πτώση στις πωλήσεις κατά 40%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 30.000 ευρώ είχαν πτώση 19%.

Η άποψη της πλειονότητας των επιχειρηματιών για το ποια ήταν η καλύτερη περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων, είναι πως ήταν η πρώτη περίοδος της εκπτωτικής περιόδου, δηλαδή από 9/1/2016 έως 31/1/2016. Επίσης, ένας στους τέσσερις επιχειρηματίες δήλωσε ότι δεν υπήρχε διαφορά όσον αφορά την αγοραστική κίνηση μεταξύ των τριών δεκαπενθήμερων.]

Η κίνηση στις αγορές

Για ακόμα μια χρονιά, η εμπορική κίνηση της αγοράς περιόδου εκπτώσεων βαίνει μειούμενη, με βάση και τις εκτιμήσεις των Εμπορικών Συλλόγων, με μέσο όρο πτώσης 20,2%. Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου και Νέας Ιωνίας είχε μείωση στην κίνηση ύψους από 21% έως 30%. Οι εμπορικές αγορές με τις μικρότερες απώλειες ήταν της Λάρισας (1%-10%) και της Ηγουμενίτσας, της Μυτιλήνης και των Γρεβενών με ίδια ποσοστά. Μεγαλύτερη αντίστοιχα μείωση είχαν οι εμπορικοί Σύλλογοι Περιστερίου και Αγίου Νικολάου Κρήτης, με τα ποσοστά να φτάνουν στο -40%.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου