ΤΟΠΙΚΑ

Κώστας Βογιατζής: Οι πολίτες θα μας κρίνουν το 2019

κώστας-βογιατζής-οι-πολίτες-θα-μας-κρί-549185

Αισιόδοξος ότι η διαπραγμάτευση θα κλείσει χωρίς παλινωδίες και ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα λιτότητας δηλώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο επανεκλεγείς Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας Κώστας Βογιατζής. Ο κ. Βογιατζής αναφέρεται σε όλες τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και στη Μαγνησία, στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση μετά την επανεκλογή του στη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας στις πρόσφατες διαδικασίες.

Συνέντευξη στη ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

-Κύριε Βογιατζή, η συμφωνία για επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα συνιστά ή δεν συνιστά τελειωμένη συμφωνία. Προς τι η ικανοποίηση;

Η απόφαση του Eurogroup της 20/2 άνοιξε το δρόμο για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Το βασικό μήνυμα που δίνει αυτή η εξέλιξη είναι η επαναφορά της σταθερότητας, το οριστικό τέλος των κινδυνολογικών και καταστροφικών σεναρίων και η εμπέδωση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Αντί των σεναρίων περί λήψης μέτρων της τάξεως των 4,5 δισ., δεν προβλέπονται μέτρα ούτε του ενός ευρώ. Καθοριστικό βήμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τη συνεδρίαση του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, σημειώνοντας ότι η χώρα πέτυχε έναν «έντιμο συμβιβασμό». «Πετύχαμε έναν έντιμο συμβιβασμό, συμφωνήθηκε για πρώτη φορά να αφήσουμε πίσω την αρχή της διαρκούς λιτότητας και να επανακαθορίσουμε προτεραιότητες» είπε ο κ. Τσίπρας, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη.

-Η κυβέρνηση δέχεται κριτική ότι πανηγυρίζει… την ώρα που έχει αποδεχτεί την προνομοθέτηση μέτρων. Τι απαντάτε σε αυτό κύριε Βογιατζή;

Η κυβέρνηση δεν πανηγυρίζει. Η αντιπολίτευση στενοχωριέται γιατί δεν επαληθεύονται οι καταστροφολογικές της προβλέψεις. Σταθερά επενδύει σε αρνητικές για τη χώρα εξελίξεις, γιατί πιστεύει ότι έτσι εξυπηρετείται το κομματικό της συμφέρον. Θα ήθελαν να στενοχωρηθεί η κυβέρνηση για το γεγονός ότι δρομολογήθηκε το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης; Για τα επί μέρους στοιχεία της απόφασης του Eurogroup της 22ας περιμένουμε την ενημέρωση που θα κάνει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών.

-Εχουμε μια ακόμη αξιολόγηση ανοιχτή κι ένα ακόμη διαπραγματευτικό θρίλερ. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς «υπαναχωρήσεις αρχών». Ποια θεωρείτε ότι πρέπει να είναι τα όρια ενός πιθανού συμβιβασμού;

Δεν έχουμε κανένα διαπραγματευτικό θρίλερ. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε την περασμένη Πέμπτη ότι είναι αισιόδοξος για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης στο Eurogroup του Μαρτίου και ο επικεφαλής του ESM πρόβλεψε την περασμένη Τετάρτη ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές το 2018. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε στη Βουλή, στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι τον είχε προειδοποιήσει ότι αν δίνει βάση στον Αντώνη Σαμαρά θα ατυχήσει, όπως και ο πατέρας του.

Κατά τη γνώμη μου θα ήταν λάθος να μιλήσουμε για τη μορφή ενός συμβιβασμού ενώ εξελίσσονται διαπραγματεύσεις. Οι θέσεις της κυβέρνησης είναι γνωστές.

HN.Δ. ζητά σταθερά εκλογές. Βλέπετε πιθανότητα για πρόωρες κάλπες; Η κυβέρνηση πρέπει να πάει σε εκλογές ή όχι;

Η φασαρία που κάνει η Ν.Δ. περί εκλογών, είναι σαφώς μικρότερη από αυτήν που έκανε την εποχή της πρώτης αξιολόγησης. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι σε δύο τηλεοπτικές παρουσίες μου, τη βδομάδα που πέρασε, κανένα από τα παριστάμενα στελέχη της Ν.Δ. δεν μίλησε για εκλογές. Η σχετική παραφιλολογία της ηγεσίας της Ν.Δ. έχει δύο στόχους. Πρώτον να διατηρηθεί στην αρχηγία ο κ. Μητσοτάκης και δεύτερον να κρυφτεί η ανυπαρξία θέσεων της Ν.Δ. για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι ό μόνος θεσμικά αρμόδιος για προκήρυξη πρόωρων εκλογών, είναι ο πρωθυπουργός και κάθε σοβαρός πολιτικός παρατηρητής διαπιστώνει εύκολα ότι η συνολική πολιτική της κυβέρνησης και οι θέσεις του πρωθυπουργού είναι ασύμβατες με ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

-Τις τελευταίες μέρες ο πρώην υπουργός Ν. Φίλης άνοιξε μία συζήτηση για την ανάγκη αναζήτησης συμμαχιών εκτός ΑΝΕΛ αναφέροντας μάλιστα τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Εκτιμάτε ότι υπάρχει έδαφος για μία τέτοια συνεργασία;

Σε όλη την Ευρώπη τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα αντιλήφθηκαν ότι ο για δυο δεκαετίες και πλέον σφικτός εναγκαλισμός τους με την νεοφιλελεύθερη δεξιά, απεδείχθη καταστροφικός . Αρχής γενομένης από την Πορτογαλία και με ενδιαφέρουσες πρόσφατες εξελίξεις στην Γαλλία και την Γερμανία επιχειρούν μια στροφή. Αντίθετα στη χώρα μας η Δημοκρατική Συμπαράταξη πιστεύοντας στα περί αριστερής παρένθεσης, παρέμενε προσκολλημένη στην Μητσοτακική ΝΔ, μία από τις πιο νεοφιλελεύθερες συντηρητικές δυνάμεις στην Ευρώπη. Προχθές Παρασκευή, έξαλλου, ο υπουργός Π. Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ αδυνατεί να παρακολουθήσει την πορεία χειραφέτησης της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας από τον νεοφιλελεύθερο μονόδρομο, τον οποίο, όπως είπε, υπηρέτησε τις τελευταίες δεκαετίες. Πέραν αυτού, σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης, το ΠΑΣΟΚ οφείλει «να απαλλαγεί από τα βαρίδια του» για να αποκτήσει την αξιοπιστία του. «Μακάρι να το κάνει και εδώ είμαστε» προσθέτει.

Oι δημοσκοπήσεις δείχνουν μία σαφή φθορά του ΣΥΡΙΖΑ. Διαπιστώνεται ότι κοινωνικές ομάδες που πίστεψαν σε εσάς απομακρύνονται σταδιακά λόγω της πολιτικής που εφαρμόζετε. Πως μπορείτε να ανατρέψετε αυτό το κλίμα με δεδομένες τις δεσμεύσεις για συνέχιση μίας πολιτικής που υπαγορεύεται από τους δανειστές;

Είναι γνωστό ότι έχει προκύψει πρόβλημα αξιοπιστίας των δημοσκοπήσεων στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Όμως δεν θα σταθώ σ΄ αυτό. Πράγματι γίνεται λόγος ότι χάθηκε η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την κυβέρνηση, ότι υπάρχει δυσαρέσκεια κλπ. Η αλήθεια είναι ότι από τον Σεπτέμβρη του 2015 η κυβέρνηση βρέθηκε αναγκασμένη να υλοποιήσει την επώδυνη συμφωνία του καλοκαιριού 2015. Το 70% αυτής της συμφωνίας που αφορούσε στην πρώτη αξιολόγηση υλοποιήθηκε μέχρι το Μάιο του 2016. Εκεί συμπεριλαμβάνονταν το σύνολο των μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα που ήταν φυσικό να προξενήσουν δυσαρέσκεια. Σήμερα ενάμιση χρόνο από τις εκλογές η κυβέρνηση έχει υπερκαλύψει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2015 και του 2016 και οι αρμόδιοι των διεθνών οργανισμών προβλέπουν κάλυψη και για τα έτη 2017 και 2018. Ταυτόχρονα προβλέπουν ανάπτυξη 2,5 – 2,7% για το 2017 και μεγαλύτερη για το 2018. Όλα αυτά προμηνύουν σοβαρή βελτίωση της οικονομίας και μείωση της ανεργίας. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι οι πολίτες θα κρίνουν συνολικά το έργο της κυβέρνησης με την ολοκλήρωση της θητείας της το Σεπτέμβριο του 2019.

Μπορείτε να μας πείτε τι σας διαφοροποιεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις που επίσης ψήφισαν μνημόνια , δεδομένου ότι η επίκληση της σωτηρίας της χώρας, αναγορεύεται και από εσάς ως η βασική επιχειρηματολογία για τη συνέχιση των πολιτικών λιτότητας;

Οι κυβερνήσεις Παπανδρέου – Παπαδήμου – Σαμαρά αποτέλεσαν το κύκνειο άσμα του δικομματισμού ο οποίος ευθύνεται για την καταστροφική πορεία της χώρας για 40 χρόνια. Ήταν κυβερνήσεις που βασικό στοιχείο της πολιτικής τους ήταν η λιτότητα. Ήταν υποστηρικτές της πολιτικής της λιτότητας. Ανέβασαν την ανεργία από το 8% στο 28%. Επί των ημερών της σημερινής κυβερνήσεως μειώθηκε στο 24% που δεν παύει να είναι ένα υψηλό ποσοστό, αλλά έχουμε μπει σε μειωτική τάση. Οι οικονομικοί δείκτες που αναφέρω παραπάνω, δείχνουν τις δυνατότητες για παραπέρα πολύ σοβαρή μείωση. Η σημερινή κυβέρνηση βρέθηκε ακριβώς μπροστά στην ολοκληρωτική καταστροφή που προκάλεσαν οι προηγούμενοι. Δεν θα περίμενε κανείς αντιστροφή της κατάστασης στο περιορισμένο χρονικό διάστημα ως τα σήμερα. Υπάρχει όμως και μια άλλη πολύ σοβαρή διαφορά. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις πρώτα ανέβαιναν στη εξουσία και μετά έφερναν μνημόνια και πολιτικές λιτότητας. Εμείς τον Σεπτέμβρη του 2015 παρουσιάσαμε στον ελληνικό λαό τη συμφωνία και εκείνος ενημερωμένος μας εμπιστεύτηκε. Ήξερε πολύ καλά γιατί απέκλειε τους προηγούμενους. Σε κάθε περίπτωση ισχύει αυτό που ειπώθηκε προηγουμένως. Οι πολίτες θα κρίνουν συνολικά το έργο της κυβέρνησης με την ολοκλήρωση της θητείας της τον Σεπτέμβριο του 2019.

-Στη Μαγνησία, κύριε Βογιατζή, ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται μεγάλη κριτική ότι «απουσιάζει» από τα τοπικά δρώμενα και πως οι παρεμβάσεις του εξαντλούνται σε διαπιστώσεις, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα όπως η ανεργία, η αποβιομηχάνιση, η έλλειψη εθνικού σχεδίου για την ανάπτυξη.

Η ανεργία δεν λύνεται σαν πρόβλημα σε τοπικό επίπεδο. Ανέφερα παραπάνω τις προοπτικές αντιμετώπισης του προβλήματος. Η αποβιομηχάνιση είναι πρόβλημα παγκοσμίου επιπέδου και σχετίζεται με την συνολική οικονομική κρίση. Σε κάθε περίπτωση θα ήταν υπερβολικό να περιμένει κανείς την αντιμετώπισή της από την … Νομαρχιακή Μαγνησίας. Θα έλεγα ότι στις τοπικές μας προτεραιότητες εντάσσονται τα αυτοδιοικητικά ζητήματα σε α΄ και β΄ βαθμό, η παρουσία των δυνάμεών μας στο προσφυγικό ζήτημα και οι παρεμβάσεις αλληλεγγύης που αφορούν το σύνολο των συμπολιτών μας που βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση και η προώθηση σημαντικών έργων στο νομό που έχουν ήδη εγκριθεί και θα παρουσιαστούν στο Βόλο από τον αρμόδιο υπουργό μέσα στο Μάρτιο.

Συνολικότερα θα μπορούσαμε να επισημάνουμε ότι η σημερινή κυβέρνηση 1) σταμάτησε την συνεχή επιδείνωση της κατάστασης των ετών 2009 – 2014, 2) δημιούργησε μικρή βελτίωση της κατάστασης, 3) δημιουργεί προοπτικές για την έξοδο της χώρας από την μεγάλη περιπέτεια στην οποία την οδήγησαν συγκεκριμένες πολιτικές, συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου