ΤΟΠΙΚΑ

Δημήτρης Κουτσιφέλης: Κάθε εργαζόμενος οφείλει να εκπληρώνει συνειδητά τα καθήκοντά του

δημήτρης-κουτσιφέλης-κάθε-εργαζόμεν-549283

Κατηγορήθηκε, διώχθηκε πειθαρχικά και απολύθηκε… παραμονές των περασμένων Χριστουγέννων. Από το 2010, όπως άλλωστε είχε δηλώσει και ο ίδιος, ένιωθε μονίμως κυνηγημένος. Στις 5 Ιανουαρίου 2017, το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου, όπου είχε προσφύγει κατά της πειθαρχικής σε βάρος του διαδικασίας, τον δικαίωσε. Και άνοιξε το δρόμο της επιστροφής του στη ΔΕΥΑΜΒ. Εδώ και λίγες ημέρες ο επί σειρά ετών εργαζόμενος της επιχείρησης, πρώην διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών, αλλά και πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, επέστρεψε στο επαγγελματικό του «σπίτι». Οι περιπέτειες για τον Δημήτρη Κουτσιφέλη, που ξεκίνησαν με την υπόθεση της ΕΡΓΗΛ, δείχνουν ότι τελειώνουν. Κι ο ίδιος, επέστρεψε στην εργασία του, όχι ως απλός εργαζόμενος αλλά ως σύμβουλος της ίδιας της διοίκησης, από την οποία κυνηγήθηκε το προηγούμενο διάστημα.

Πόσο δυνατή είναι η συνεργασία μεταξύ του ίδιου και της διοίκησης μετά από όλα αυτά; «Είναι απολύτως αντιδραστική η αντίληψη ότι η προσφορά εργασίας του κάθε εργαζόμενου στην ΔΕΥΑΜΒ, πρέπει να εξαρτάται από την πολιτική ή όχι συμφωνία του με την κατά περίπτωση δημοτική αρχή», δηλώνει ο κ. Κουτσιφέλης σε συνέντευξή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και προσθέτει ότι από τη στιγμή που η επιχείρηση αποδέχθηκε την ακυρότητα της καταγγελίας της σύμβασής του, ο ίδιος αποσύρει τις μηνύσεις που είχε καταθέσει. «Ως κανονικός άνθρωπος δεν εμφορούμαι από οποιαδήποτε μικροαστικά σύνδρομα εκδίκησης», εξηγεί.

Ο Δημήτρης Κουτσιφέλης, με την πολύχρονη εμπειρία και τις γνώσεις του, καλείται να συμβάλλει στο έργο της διοίκησης, που έχει μπροστά της την πρόκληση του Βιολογικού, αλλά και του νέου ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού προγράμματος, μέσω του οποίου θα επιχειρηθεί η οριστική επίλυση του προβλήματος υδροδότησης του Δήμου Βόλου.

Συνέντευξη στην Ελένη Χάνου

Κύριε Κουτσιφέλη, η δικαίωσή σας στις δικαστικές αίθουσες, σηματοδότησε την επιστροφή σας στη ΔΕΥΑΜΒ. Όχι όμως ως απλού εργαζομένου, αλλά ως συμβούλου της διοίκησης. Κύκλοι επιχειρούν να προσδώσουν πολιτικά χαρακτηριστικά στην επιστροφή σας και να ερμηνεύσουν με πολιτικά κριτήρια την ανάληψη καθηκόντων από το συγκεκριμένο πόστο που σας ανατέθηκε….

Κα Χάνου, θα θυμάστε ασφαλώς ότι από την αρχή της πειθαρχικής μου δίωξης είχα τη βεβαιότητα της δικαίωσής μου, επειδή ακριβώς αντικειμενικά δεν στοιχειοθετούνταν το όποιο παράπτωμα. Θυμίζω εδώ ότι για το παράπτωμα για το οποίο παραπέμφθηκα, υπήρχε ήδη αμετάκλητο αθωωτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Λάρισας. Ευλόγως επομένως επέστρεψα στην εργασία μου. Τώρα σχετικά με τα «πολιτικά» χαρακτηριστικά των καθηκόντων μου. Είναι απολύτως αντιδραστική η αντίληψη ότι η προσφορά εργασίας του κάθε εργαζόμενου στην ΔΕΥΑΜΒ, πρέπει να εξαρτάται από την πολιτική ή όχι συμφωνία του με την κατά περίπτωση δημοτική αρχή. Κάθε εργαζόμενος οφείλει να εργάζεται συνειδητά για την εκπλήρωση των καθηκόντων που του εμπιστεύονται. Το αντίθετο, δηλαδή η προσφορά εργασίας, ανάλογα με τον χώρο που ανήκει πολιτικά ο καθένας, απλώς νομιμοποιεί την αυθαιρεσία των Διοικήσεων, να τοποθετούν τους εργαζόμενους όχι με τα αντικειμενικά κριτήρια των δεξιοτήτων τους, αλλά με την πολιτική τους τοποθέτηση.

Η δικαστική διαμάχη σας με τη διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ με αφορμή σειρά αποφάσεων που κατέληξαν στην απόλυσή σας, δεν έχει τελειώσει. Εξακολουθούν να υπάρχουν δικαστικές εκκρεμότητες…

Η δικαστική διαμάχη μου με την ΔΕΥΑΜΒ έληξε, στις 10 Φεβρουαρίου, οπότε στην εκδίκαση της αγωγής μου κατά της απόφασης για την καταγγελία της σύμβασής μου, η ΔΕΥΑΜΒ συνομολόγησε στην αγωγή μου, δεχόμενη την ακυρότητα της καταγγελίας. Επειδή διάβασα διάφορα σχόλια στον τοπικό τύπο περί του τι θα κάνω με τις μηνύσεις που είχα καταθέσει, θα σημειώσω τα εξής. Η αποδοχή από την ΔΕΥΑΜΒ της ακυρότητας της καταγγελίας της σύμβασής μου, αίρει τον αντικειμενικό χαρακτήρα των αδικημάτων για τα οποία προσέφυγα στη δικαιοσύνη. Επιπλέον σαν κανονικός άνθρωπος δεν εμφορούμαι από οποιαδήποτε μικροαστικά σύνδρομα εκδίκησης.

Αυτή την περίοδο η πόλη έχει αναστατωθεί από το ενδεχόμενο ανάθεσης σε ιδιώτη της λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Απ. Γαλάτης. Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ και Δήμος Βόλου, δέχονται πυρά από αντιπολιτεύσεις και ομάδες πολιτών. Ποια είναι η θέση σας απέναντι στο θέμα, δεδομένου ότι εσείς είχατε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση στο παρελθόν για τη λειτουργία του Βιολογικού.

Κοιτάξτε δεν είναι απλό το θέμα και ως συνήθως, η συζήτηση στην πόλη μας για τα σοβαρά θέματα, μένει στην επιδερμίδα και δεν βάζει το δάχτυλο στον τύπο των ήλων. Τι θέλω να πω. Ο βιολογικός της πόλης μας είναι μια βασική υποδομή που η αποστολή της είναι να προστατεύει το θαλάσσιο περιβάλλον. Η συμμετοχή του βιολογικού σε αυτό είναι αναμφισβήτητη, καθώς η λειτουργία του βιολογικού απέδωσε στους πολίτες τις ακτές του Αναύρου, του Ξενία, τα Πευκάκια, τις Αλυκές που είχαν εγκαταλειφθεί λόγω ρύπανσης στις αρχές της δεκαετίας του ΄80. Ο Βιολογικός είναι ένα μεγάλο πολύπλοκο εργοστάσιο, το οποίο για να λειτουργεί αποδοτικά χρειάζεται συγκεκριμένο αριθμό και ειδικότητες προσωπικού. Αυτό το προσωπικό σήμερα δεν υπάρχει καθώς η απαγόρευση των προσλήψεων από το 2010, συνοδεύτηκε με ένα κύμα συνταξιοδοτήσεων. Προκύπτει επομένως αντικειμενικά το ερώτημα, πως θα εξασφαλιστεί η συνεχόμενη αποδοτική λειτουργία του βιολογικού στις σημερινές συνθήκες που λείπει το απαραίτητο προσωπικό.

Διερευνάται λοιπόν σήμερα το ενδεχόμενο της ανάθεσης μετά από δημόσιο διαγωνισμό, της λειτουργίας και συντήρησης του βιολογικού σε εταιρία που εννοείται θα έχει την εμπειρία και τα κατάλληλα προσόντα. Και διερευνάται μέσω μιας οικονομοτεχνικής μελέτης, από την οποία μετά από εξέταση πέντε (5) διαφορετικών σεναρίων θα προκύψει η σκοπιμότητα της επιλογής. Η τρέχουσα απόφαση του ΔΣ έχει ακριβώς αυτό το αντικείμενο. Την οικονομοτεχνική μελέτη σκοπιμότητας. Τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο.

Προσωπικά, διαβλέποντας την εξέλιξη με τις ελλείψεις προσωπικού, είχα προχωρήσει σε αυτήν την πρόταση – της ανάθεσης μετά από δημόσιο διαγωνισμό, της λειτουργίας και συντήρησης του βιολογικού σε εταιρία- το 2012.

Αν με ρωτάτε τι θέλω, θα σας απαντήσω ότι επιθυμώ την λειτουργία του βιολογικού με προσωπικό της ΔΕΥΑΜΒ, καθώς η εμπειρία μας το έχει αποδείξει. Ωστόσο η απάντηση στο αν αυτό είναι εφικτό σήμερα, είναι αρνητική, δεδομένου ότι δεν υφίσταται αυτό το προσωπικό.

Επικρίσεις η ΔΕΥΑΜΒ δέχθηκε και κατά την περίοδο της παγωνιάς, οπότε και εκατοντάδες νοικοκυριά έμειναν χωρίς νερό σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και για ολόκληρες ημέρες. Τι πιστεύετε ότι έφταιξε;

Δυστυχώς, ενώ εξαντλήθηκαν οι δυνατότητες παραγωγής νερού, η παραγόμενη ποσότητα δεν ήταν επαρκής ώστε να καλυφθούν οι καταναλώσεις των κρουνών που έμεναν ανοιχτοί, ώστε να μην παγώσουν τα εσωτερικά δίκτυα, ενώ εμφανίστηκε και μια «ασύμμετρη απειλή» που ήταν οι θραύσεις και η ανεξέλεγκτη ροή νερού σε οικίες που οι ένοικοι απουσίαζαν και δεν γίνονταν αντιληπτές οι βλάβες. Αυτά τα περιστατικά ήταν εκατοντάδες και έπαιξαν βασικό ρόλο στην εμφάνιση των προβλημάτων.

Πού πιστεύετε ότι «πονάει» η επιχείρηση και τι κινήσεις χρειάζεται να κάνει η νέα διοίκηση για να «φύγει μπροστά η επιχείρηση»; Ποιες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα;

Πάντα θα υπάρχουν μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα στη λειτουργία της επιχείρησης. Κατά την γνώμη μου, αυτά δεν σηματοδοτούν την ουσία. Στο προηγούμενο ΕΣΠΑ 2007-2013, λύθηκε οριστικά το θέμα της αποχέτευσης ακαθάρτων, με την κατασκευή των έργων που σήμερα ολοκληρώνονται (δίκτυα αποχέτευσης σε Αγριά, Ιωλκό, Σωρό και τον τριτοβάθμιο βιολογικό) και με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για το δίκτυο αποχέτευσης της Ν. Αγχιάλου, την μεταφορά του στο βιολογικό και τη νέα επέκταση του βιολογικού. Ενώ η επιχείρηση θα αποκτήσει μελέτες για τα δίκτυα αποχέτευσης του συνόλου των παραλιακών οικισμών, ώστε είτε με δικούς της πόρους είτε με κατάλληλα χρηματοδοτικά προγράμματα, να προχωρήσει στην κατασκευή των αντίστοιχων έργων.

Ο μεγάλος στόχος σήμερα είναι στο πλαίσιο του τρέχοντος ΣΕΣ, να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα της υδροδότησης, με επαρκές και άριστο ποιοτικά νερό στο σύνολο του καλλικρατικού Δήμου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου