ΤΟΠΙΚΑ

Συμπληρώνουν αιτήσεις οι τελειόφοιτοι των Λυκείων

συμπληρώνουν-αιτήσεις-οι-τελειόφοιτ-553087

Μέσα σε ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, έως και την ερχόμενη Πέμπτη 2 Μαρτίου, αν δεν δοθεί παράταση, καλούνται οι τελειόφοιτοι μαθητές των λυκείων και της Μαγνησίας να καταθέσουν τις αιτήσεις συμμετοχής τους στις πανελλαδικές εξετάσεις. Η διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων ξεκινά φέτος στις 6 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ και στις 7 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια, με τους υποψηφίους να έχουν ήδη μπει στην τελική ευθεία για να διεκδικήσουν το εισιτήριο εισαγωγής τους στις σχολές των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Ήδη, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, έχει μπει σε ρυθμό προετοιμασίας των πανελλαδικών εξετάσεων, αν και, έως και χθες, δεν είχε παραληφθεί επίσημα η εγκύκλιος από το Υπουργείο Παιδείας για το πρόγραμμα διεξαγωγής των εξετάσεων.

Ήδη οι μαθητές έχουν παραλάβει στα κατά τόπους λύκεια του νομού τις αιτήσεις που θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν στη διεύθυνση του σχολείου τους, προκειμένου στη συνέχεια να καταχωρηθούν και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του κάθε σχολείου. Τα συγκεντρωτικά στοιχεία θα συγκεντρωθούν από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας και θα σταλούν προς το υπουργείο.

Οι μαθητές καλούνται να συμπληρώσουν στις αιτήσεις τους τα προσωπικά τους στοιχεία, αν επιθυμούν να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις, σε ποιο πεδίο θα διαγωνιστούν και αν θα δώσουν τέσσερα ή πέντε μαθήματα. Σημειώνεται ότι με την εξέταση των μαθητών και σε πέμπτο μάθημα, ανοίγει για τους μαθητές και ένα ακόμη επιστημονικό πεδίο.

Μία πρώτη εικόνα από τις αιτήσεις των μαθητών, δείχνει ότι οι φετινοί υποψήφιοι κινούνται παραδοσιακά ως προς τις επιλογές τους, με αρκετούς να προσανατολίζονται σε σχολές όπως η νομική, η πολυτεχνική αλλά και τα οικονομικά.

Αυτή την περίοδο αιτήσεις καταθέτουν κι όσοι απόφοιτοι επιθυμούν να δώσουν ξανά εξετάσεις αλλά και όσοι εντάσσονται στις ειδικές κατηγορίες (φυσικά αδύναμοι).

Μετά την περίοδο του Πάσχα κι εφόσον διασταυρωθούν οι καταστάσεις με τους μαθητές που θα συμμετέχουν στις πανελλαδικές, θα οριστούν τα εξεταστικά κέντρα, οι εξεταστικές επιτροπές και οι επιτηρητές.

Προβληματισμός στους μαθητές

Αυτές τις ημέρες τόσο στα γυμνάσια όσο και στα λύκεια, συμβουλές προσανατολισμού παρέχουν στους μαθητές, στελέχη του Κέντρου Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού Μαγνησίας.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη του ΚΕΣΥΠ Μαγνησίας, Αγγελική Καραμπατζάκη, οι τελειόφοιτοι των λυκείων, έχουν ήδη πάρει τις αποφάσεις τους όσον αφορά το πεδίο που θα ακολουθήσουν και τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν και επικεντρώνονται στη μελέτη, με στόχο να πετύχουν καλή βαθμολογία, που θα ξεκλειδώσει τις πόρτες των σχολών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Προβληματισμός υπάρχει για το χρόνο διεξαγωγής των πανελλαδικών, που μετατίθεται για μετά τις ενδοσχολικές. Όπως ανέφερε η κ. Καραμπατζάκη, οι μαθητές υποστηρίζουν ότι παρατείνεται η αγωνία τους και ανησυχούν ότι η ζέστη του καλοκαιριού θα τους εξαντλήσει, και ίσως να μην μπορέσουν να αποδώσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου