ΤΟΠΙΚΑ

Κόλαση φωτιάς χθες στη συνοικία Νεάπολης

κόλαση-φωτιάς-χθες-στη-συνοικία-νεάπο-851206

 

Σκηνές κόλασης βίωσε χθες το μεσημέρι η συνοικία της Νεάπολης. Η πυρκαγιά, που ξέσπασε σε κατοικημένη περιοχή προκάλεσε τον πανικό. Τον κίνδυνο για κατοικίες και για ανθρώπινες ζωές αποσόβησε η μεγάλη επιχείρηση κατάσβεσης, την οποία ανέπτυξε άμεσα η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου.
 
Πυκνός καπνός από καμένα λάστιχα και εκρήξεις από εύφλεκτα υλικά και παλιοσίδερα που ήταν συγκεντρωμένα σε παλιά μάντρα, η οποία τυλίχθηκε στις φλόγες, συνέθεταν το σκηνικό τρόμου. Παρά τους ανέμους που έπνεαν, βοηθώντας το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς, και τους πανικόβλητους ιδιοκτήτες, οι οποίοι αρνούνταν να εγκαταλείψουν την φλεγόμενη περιοχή για την ασφάλειά τους, οι πυροσβέστες κατάφεραν να περιορίσουν στο ελάχιστο τις συνέπειες της πρώτης για το φετινό καλοκαίρι αστικής πυρκαγιάς.
Μπαρούτι αποτέλεσαν τα πνιγμένα στα χόρτα οικόπεδα. Οι ακαθάριστοι ακάλυπτοι χώροι και τα εγκαταλελειμμένα οικόπεδα αποτέλεσαν …πρόσφορο έδαφος για τα σχέδια της πύρινης λαίλαπας. Η πυρκαγιά, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα της ΔΕΗ. Μάρτυρες περιέγραφαν ότι καλώδιο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος κόπηκε και ο σπινθήρας που δημιούργησε προκάλεσε τη φωτιά. Ωστόσο, τα ακριβή αίτια θα προσδιορίσει πόρισμα του Ανακριτικού Τμήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που συνεχίζει να ερευνά την υπόθεση.
Οι πρώτες φλόγες σήμαναν συναγερμό στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου στις 3:12 το μεσημέρι. Μεγάλη δύναμη οχημάτων και πυροσβεστών, με επικεφαλής τον διοικητή Ν. Λαθύρη, μετακινήθηκε στη συνοικία, στο τέρμα της οδού Σκουφά.
Η ένταση του ανέμου έδωσε μεγαλύτερες διαστάσεις στη φωτιά, που δεν ήταν δύσκολο να επεκταθεί με δεδομένο ότι μεγάλες εκτάσεις γύρω ήταν γεμάτες ξερά χόρτα, που άρπαζαν εύκολα. Το ενεργό μέτωπο δημιουργήθηκε μέσα σε ελαιοπερίβολα, θέτοντας σε κίνδυνο διπλανές κατοικίες.
Μία μάντρα με δεκάδες παλιά αυτοκίνητα, βαρέλια και παλαιοσίδερα αποτέλεσε το δυσκολότερο σημείο της επιχείρησης κατάσβεσης. Οι στοίβες από λάστιχα, που καίγονταν τύλιξαν την περιοχή στους καπνούς, ενώ τα ντεπόζιτα των αυτοκινήτων και άλλα υλικά δημιούργησαν εκρήξεις που προκάλεσαν τον πανικό.
Το βάρος δόθηκε στην ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών τους. Οι φλόγες απείλησαν σοβαρά τουλάχιστον τρία σπίτια. Τελικά, οι πυροσβέστες απέτρεψαν τον κίνδυνο, έχοντας ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουν τον πανικό των ιδιοκτητών, που αρνούνταν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους και παρέμεναν στις αυλές τους, συμμετέχοντας με λάστιχα στη δύσκολη μάχη.
Πέντε ώρες αργότερα, η Πυροσβεστική έσβηνε και τις τελευταίες εστίες, ενώ οχήματα παρέμειναν όλο το βράδυ στην περιοχή για τυχόν αναζοπύρωση.
Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν εννέα οχήματα της Πυροσβεστικής, 24 πυροσβέστες, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μία υδροφόρα του δήμου.
Ο απολογισμός της χθεσινής πυρκαγιάς είναι καμένα ελαιοπερίβολα και σιτολαμιές σε έκταση τεσσάρων περίπου στρεμμάτων, η αποθήκη και τα παλιά αυτοκίνητα μέσα στη μάντρα.
«Ήταν μια δύσκολη πυρκαγιά, που αντιμετωπίστηκε με επιτυχία», ανέφερε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου Ν. Λαθύρης. Με αφορμή το επικίνδυνο συμβάν δεν παρέλειψε για πολλοστή φορά να τονίσει τη μέριμνα ιδιοκτητών οικοπέδων να καθαρίσουν τους χώρους τους από χόρτα. «Αν μέχρι σήμερα έχουμε διαπιστώσει καλή συμπεριφορά απέναντι σε πυροσβεστικής διατάξεις, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τους ιδιοκτήτες εγκαταλελειμμένων οικοπέδων», ανέφερε ο διοικητής της υπηρεσίας και κάλεσε για άλλη μια φορά όλους να κατανοήσουν ότι η πρόληψη των πυρκαγιών είναι υπόθεση όλων.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου