ΤΟΠΙΚΑ

Με επιτυχία εκδήλωση για τα 74 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ

με-επιτυχία-εκδήλωση-για-τα-74-χρόνια-απ-553385

Πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα του Μεταξουργείου η εκδήλωση για τα 74 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ που διοργανώθηκε από το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ στον Βόλο και τις Τ.Ο του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Η εκδήλωση περιελάμβανε χαιρετισμό από τον Βογιατζή Θανάση, αντιπρόεδρο του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ, ομιλία από τον Κολτσιδόπουλο Γιάννη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ και παράσταση, που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για την εκδήλωση, από την θεατρική ομάδα της ΚΝΕ με τίτλο «Όταν έρχεται η ώρα».

Στον χαιρετισμό από τον Βογιατζή Θανάση τονίστηκε το ηρωικό παράδειγμα των ΕΠΟΝΙτων, που έδωσαν μια σκληρή μάχη με αυτοθυσία στην Νέα Ιωνία, σε ένα σπίτι στην οδό Αδριανουπόλεως, την περίοδο της γερμανικής κατοχής με ολόκληρο ναζιστικό στράτευμα.

Στην ομιλία βασικό ζήτημα ήταν πως συνδέονται τα συμπεράσματα από την δράση της ΕΠΟΝ με το σήμερα, πως η ιστορική πείρα είναι πολύτιμη για τους αγώνες που διεξάγει η εργατική τάξη, ο λαός, η νεολαία στις μέρες μας.

Και πρόσθεσε: «Οι λαοί και η νεολαία μπορούν να φτάσουν και έφτασαν σε άφθαστα επίπεδα ηρωισμού και αυτοθυσίας, όταν κατάλαβαν το μέγεθος της δύναμής τους και πίστεψαν σε αυτή. Γνωρίζουμε καλά ότι τη νεολαία δεν τη θέλουν απλώς αμέτοχη και ουδέτερη. Τη θέλουν ενεργά να στηρίζει τα αμύθητα κέρδη μιας χούφτας ανθρώπων. Ενεργά να στηρίζει τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τις σφαγές λαών για τα κέρδη μιας χούφτας μονοπωλίων. Θέλουν τους νέους να μη βλέπουν άλλη λύση έξω από τα όρια του συστήματος, να θεωρούν το καπιταλιστικό σύστημα ανίκητο και παντοτινό. Να συμβιβάζονται με τα ψίχουλα, την ανεργία, την ψευτοαπασχόληση, την ακριβοπληρωμένη αμάθεια. Να έχουν μόνιμο -αλλά τελικά πάντα κακό- σύντροφο τη μοιρολατρία, “ότι δεν αλλάζει τίποτα…”.

Ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η τακτική της κυβέρνησης να καπηλεύεται χυδαία την ιστορία και τους αγώνες του εργατικού λαϊκού κινήματος, να εμφανίζεται ως περίπου κομμουνιστική δύναμη, τακτική που ενισχύεται από τα άλλα αστικά κόμματα και Μέσα Ενημέρωσης. Αυτός ο ιδεολογικός μανδύας την βοηθάει στον εγκλωβισμό εργαζομένων που αισθάνονται αριστεροί, έχουν αγωνιστικές καταβολές. Στοιχείο αυτής της προσπάθειας είναι και η απόπειρα καπηλείας της ηρωικής ΕΑΜικής αντίστασης, του αγώνα χιλιάδων κομμουνιστών, αριστερών, άλλων ριζοσπαστών αγωνιστών. Όπως για παράδειγμα οι ανακοινώσεις που βγήκαν αυτές τις μέρες από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον τοπικό βουλευτή Αλ. Μεϊκόπουλο για την ΕΠΟΝ. Ντροπή τους! Δεν έχουν καμία σχέση με τον μεγαλειώδη αγώνα που έδωσε ο λαός την περίοδο εκείνη, αυτοί που καταδυναστεύουν τα όνειρα και την ζωή της νεολαίας με την πολιτική τους. Τι σχέση μπορεί άραγε να έχει μια κυβέρνηση που υμνεί το ΝΑΤΟ και την ΕΕ με την ΕΠΟΝ; Που ο υπουργός εξωτερικών της κυβέρνησης αυτής τραγουδούσε «Wearetheworld» σε εκδήλωση του ΝΑΤΟ, πιασμένος χέρι- χέρι με τα υπόλοιπα καλόπαιδα της συμμαχίας που έχει αιματοκυλήσει ολόκληρο τον πλανήτη; Τι σχέση μπορεί να έχει μια κυβέρνηση που ετοιμάζει νέα σφαγή σε αφορολόγητο, συντάξεις, εργασιακά με την πάλη της ΕΠΟΝ; Τι σχέση μπορεί να έχει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να νομιμοποιήσει το χασίς με την δράση της ΕΠΟΝ ενάντια στα ναρκωτικά, που η αστική τάξη τα έσπερνε και τα σπέρνει για να καθηλώνει την νεολαία, να την έχει του χεριού της;

Η πείρα μας διδάσκει, και η πραγματικότητα είναι ότι για να φτάσεις ως το τέλος είναι πολύ μακρύς ο δρόμος, είναι “δύσκολος δρόμος”. Όμως “είναι δικός μας αυτός ο δρόμος”. Οι ιδέες μας είναι ανίκητες γιατί είναι αληθινές. Είναι οδηγός για δράση σήμερα, σε συνθήκες σύνθετες με νέες δυσκολίες. Που φαίνεται ότι ο τροχός της εξέλιξης γυρίζει αργά, βασανιστικά, που η σημερινή νεολαία βρίσκεται περικυκλωμένη από τη συντηρητική οπισθοδρόμηση, τον αντικομουνισμό, την ιδεολογική επίθεση κατά του επαναστατικού, του εργατικού κινήματος και του πρωτοπόρου ρόλου της εργατικής τάξης. Ταυτόχρονα διδασκόμαστε ότι το μέλλον μας για μια καλύτερη ζωή, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας συνδέεται άμεσα με τη συμμετοχή μας και τη συμβολή στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης, την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας, της σοσιαλιστικής.

Η δύναμή μας είναι με το ΚΚΕ στο δρόμο της ριζικής αλλαγής με την κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και των υπηρεσιών, με την εργατική εξουσία», κατέληξε ο ομιλητής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου