ΤΟΠΙΚΑ

Παγωμένη η κίνηση, παρά τις εκπτώσεις στην αγορά

παγωμένη-η-κίνηση-παρά-τις-εκπτώσεις-σ-555512

Υποτονική παραμένει η κίνηση στην εμπορική αγορά του Βόλου και της Νέας Ιωνίας, ενώ έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση και οι εκπτώσεις διανύουν την τελευταία εβδομάδα ισχύος τους, με ποσοστά άνω του 50% σε αρκετά είδη, γεγονός που αποδίδεται ευθέως στην αξιολόγηση.

Η υφιστάμενη κατάσταση έχει δημιουργήσει διάχυτο προβληματισμό στον εμπορικό κόσμο, ο οποίος ενώ χρειάζεται να ανανεώσει τα εμπορεύματά του για τη νέα σεζόν, ωστόσο βλέπει τους τζίρους να καταγράφουν απώλειες ύψους 30% σε σχέση με πέρυσι, σταθερά από την αρχή του χρόνου και μέχρι σήμερα.

Η αρνητική εικόνα στην αγορά συνδυάζεται με τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, η οποία είχε άμεσο αντίκτυπο στην ψυχολογία του καταναλωτή. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας Κωνσταντίνος Τσέλιος λέει ότι «ο παραμικρός κακός κυβερνητικός χειρισμός παίζει σημαντικό ρόλο».

Για τον εμπορικό κόσμο η συμφωνία πρέπει να κλείσει και μάλιστα άμεσα. «Πρέπει να μας πουν τι μας περιμένει. Να σταματήσει να υπάρχει αυτή η ανασφάλεια. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο οικονομικά αυτόν τον ψυχολογικό πόλεμο, ο οποίος παραλύει την αγορά» είπε ο ίδιος.

Η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι κατά 30%. Ο Ιανουάριος, σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου και Νέας Ιωνίας, ήταν ένας κακό μήνας για την αγορά, ο οποίος ξεκίνησε και με μεγάλη ζημία λόγω της επικράτησης του παγετού.

Οι έμποροι δεν περίμεναν ότι οι μεγάλες απώλειες λόγω των καιρικών φαινομένων μπορούσαν να καλυφθούν με τις εκπτώσεις. Ωστόσο, προσδοκούσαν μία αύξηση στην κίνηση των καταστημάτων τον Φεβρουάριο, η οποία δυστυχώς δεν επιτεύχθηκε.

Σημερα, ο εμπορικός κόσμος αγωνιά για το αύριο. Ενώ χρειάζεται να προετοιμαστούν για την ανοιξιάτικη περίοδο, οι επαγγελματίες του κλάδου δεν ξέρουν τι να κάνουν. Υπάρχει φόβος για την κατάσταση, ενώ υπάρχει και δυσκολία για την προμήθεια των νέων εμπορευμάτων.

Ο κ. Τσέλιος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «πλέον τα πράγματα είναι πολύ ρευστά. Η ανασφάλεια είναι μεγάλη, ενώ τα προβλήματα αυξάνονται συνεχώς» κατέληξε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου