ΤΟΠΙΚΑ

Απορριμματοφόρο στις φλόγες: Στη μαύρη λίστα της ΠΟΕ-ΟΤΑ περιστατικό στο Βόλο

απορριμματοφόρο-στις-φλόγες-στη-μαύρ-555585

Στη «μαύρη λίστα» της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τα σοβαρά εργατικά ατυχήματα που έχουν καταγραφτεί στους δήμους της χώρας, συμπεριλαμβάνεται το συμβάν με το απορριμματοφόρο που πήρε φωτιά την ώρα της αποκομιδής, τον περασμένο Ιανουάριο στον κεντρικό τομέα του Βόλου, θέτοντας σε κίνδυνο εργαζόμενους της Υπηρεσίας Καθαριότητας αλλά και τρομοκρατώντας μια ολόκληρη γειτονιά. Από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους δήμους, γίνεται λόγος για «πολεμικό δελτίο» και υπογραμμίζεται η ανάγκη αυστηρής εφαρμογής της νομοθεσίας που αφορά στην υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδίας, την τριετία 2014 – 2016, καταγράφονται 21 νεκροί και 18 σοβαρά τραυματίες εργαζόμενοι σε υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Από την ανάλυση της λίστας με τους νεκρούς και τους σοβαρά τραυματίες την τριετία 2014-2016, φαίνεται πώς πολλοί εξ αυτών ήταν συμβασιούχοι. Συγκεκριμένα, από τους 21 που συνολικά σκοτώθηκαν και τους 18 που τραυματίστηκαν σοβαρά, τουλάχιστον το 25% ήταν συμβασιούχοι. «Πολλοί θάνατοι και τραυματισμοί θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν εφαρμοζόταν αυστηρά η Νομοθεσία και λαμβάνονταν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδία.

Προκύπτει επίσης από τη λίστα πως από τον Οκτώβριο του 2016 μέχρι και σήμερα έχει σημειωθεί ένας θάνατος (από 20 σε 21) και 11 σοβαροί τραυματισμοί εργαζομένων κυρίως στις Υπηρεσίες Καθαριότητας. Από επτά που ήταν τον περασμένο Οκτώβριο έφτασαν τους 18 σήμερα. «Αυτό αποτελεί και την απόδειξη, πώς ουδείς ασχολείται με το θέμα της Υγιεινής και της Ασφάλειας παρά τις υποσχέσεις και τις διακηρύξεις από το Υπουργείο Εργασίας, το Σ.ΕΠ.Ε. και τους υπόλοιπους αρμόδιους φορείς. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα (και όχι μόνο) αντιμετωπίζονται με αδιαφορία, απαξίωση, εμπαιγμό. Βλέπουν τους ανθρώπους σαν αριθμούς. Τους αριθμούς των μνημονίων που όξυναν το πρόβλημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς ελλείψει πόρων για τη συντήρηση των οχημάτων καθαριότητας, ελλείψει μόνιμου προσωπικού και επιβολή υπερεργασίας τα ατυχήματα αυξήθηκαν. Και μαζί αυξήθηκαν και οι θάνατοι», προσθέτει η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Στη λίστα που δίνει στη δημοσιότητα η ΠΟΕ-ΟΤΑ συμπεριλαμβάνεται και το περιστατικό που σημειώθηκε στο Βόλο, στις 3 Ιανουαρίου 2017. Το απορριμματοφόρο, που έκανε αποκομιδή ανακυκλώσιμων υλικών από τους μπλε κάδους, τυλίχθηκε στις φλόγες. Στάχτη που είχε ρίξει ασυνείδητος μέσα στον κάδο ανακύκλωσης, στάθηκε αφορμή να τυλιχθεί το απορριμματοφόρο στις φλόγες ενώ βρισκόταν σε κατοικημένη περιοχή και με κίνδυνο τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για περιοίκους.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει ξεκινήσει καμπάνια για τη λήψη μέτρων προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον τα εργατικά ατυχήματα. «Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που από την πρώτη στιγμή μέσω της ΠΟΕ-ΟΤΑ ζήτησαν να υπάρξουν άμεσα μέτρα και να εφαρμοστεί το θεσμικό πλαίσιο για την αποφυγή αύξησης της «μαύρης» λίστας, δεν είναι διατεθειμένοι να βλέπουν τους συναδέλφους τους να σκοτώνονται εν ώρα υπηρεσίας. Είναι αποφασισμένοι να αναλάβουν αγωνιστική παρέμβαση ούτως ώστε να μη θρηνήσει η οικογένεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης άλλα θύματα», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ομοσπονδίας.

ΕΛ. ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου