ΤΟΠΙΚΑ

Εξαιρετικά τα νερά στις ακτές κολύμβησης

εξαιρετικά-τα-νερά-στις-ακτές-κολύμβη-502695

«Από το 2008 έως σήμερα, έχουν γίνει από το εργαστήριό μας για λογαριασμό Δήμου και ΥΠΕΧΩΔΕ περίπου 360 δειγματοληψίες και έχουν γίνει πάνω από 1.000 μικροβιολογικές αναλύσεις όσον αφορά στα νερά ευθύνης των ακτών του Δήμου Βόλου. Στα αποτελέσματα σε όλες τις δειγματοληψίες, δε διαπιστώθηκε ποτέ ακαταλληλότητα του νερού βάσει προδιαγραφής και μάλιστα στο 95% και πλέον των περιπτώσεων, τα νερά χαρακτηρίζονται εξαιρετικής ποιότητας σύμφωνα με νέα νομοθεσία.»
Τα παραπάνω τόνισε ο Διευθυντής των Διαπιστευμένων Εργαστηρίων Ελέγχων Ποιότητας Νερών Αλέξανδρος Γούναρης, σε χθεσινή ανοικτή ενημερωτική συνάντηση με θέμα την ποιότητα των νερών κολύμβησης του Βόλου που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου με την παρουσία σημαντικών εισηγητών – ομιλητών.
Ο κ. Γούναρης σημείωσε ακόμη, ότι οι δειγματοληψίες έγιναν κάτω και από ακραίες καιρικές συνθήκες μετά από βροχές σε διαφορετικές χρονικές περιόδους μέσα στην ημέρα και σε περιστατικά ακραία, όπως ήταν η περσινή χειμερινή περίοδος που υπήρχε διάθεση ανεπεξέργαστων λυμάτων στον Ξηριά λόγω επέκτασης του Βιολογικού. Επιπλέον, ο κ. Γούναρης άφησε αιχμές κατά του ΠΑΚΟΕ λέγοντας: « Η σύγκληση των απόψεων των φορέων είναι ότι δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα με τα νερά κολύμβησης και οποιαδήποτε άλλη ανεύθυνη πληροφόρηση από ανεύθυνους φορείς χωρίς καμία δραστηριότητα, δε θα χαρακτηρίζεται ανεύθυνη αλλά ύποπτη και στοχευμένη αν συνεχιστεί».
Ενδιαφέροντα ήταν και τα στοιχεία που έδωσε ο Γενικός Επιθεωρητής Σώματος Επιθεωρητών του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) κ. Μιχ. Σαμπατακάκης ο οποίος μίλησε για την επίδραση των χερσαίων και θαλάσσιων εκροών στην ποιότητα των νερών των ακτών κολύμβησης.
Όπως ανέφερε, η μέθοδος επεξεργασίας και η απόδοση του συστήματος επεξεργασίας για τα βιομηχανικά απόβλητα είναι συναρτήσεις των τελικών απαιτήσεων για τον ενδιάμεσο ή τον τελικό αποδέκτη (ακτές κολύμβησης).
Ειδικότερα οι πηγές ρύπανσης των υδατικών πόρων εντοπίζονται κυρίως ως εξής:
Παγασητικός: Οι συγκεντρώσεις θρεπτικών εμφανίζουν σχετικά αυξημένες τιμές στο βόρειο τμήμα του Παγασητικού, ενώ οι συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων στα ιζήματα του Παγασητικού είναι σε φυσιολογικά επίπεδα. Από μικροβιολογικής πλευράς το λιμάνι του Βόλου είναι επιβαρημένο.
Από οικοτοξικολογικής πλευράς, η κατάσταση των νερών τον Παγασητικού δεν είναι ιδανική. Σε αρκετές περιοχές η τοξικότητα ήταν μεγαλύτερη από 10%. Τα φυτοφάρμακα που έχουν μεγάλη υπολειμματική διάρκεια και αυξημένη τοξικότητα αποτελούν σημαντική απειλή για τη χλωρίδα και την πανίδα της χερσαίας περιοχής αλλά και των υδάτινων οικοσυστημάτων. O εμπλουτισμός των υδάτων με οργανικό
φορτίο και θρεπτικά συστατικά προκαλεί αύξηση της φυτικής βιομάζας και
μείωση της διαύγειας και του οξυγόνου των νερών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα
τη δημιουργία ακατάλληλου περιβάλλοντος για τη διαβίωση οργανισμών που
έχουν υψηλή απαίτηση σε οξυγόνο, ενώ συγχρόνως υποβαθμίζεται η ποιότητα
του νερού.
Για το πόσιμο νερό, ο Γενικός Επιθεωρητής Σώματος Επιθεωρητών του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) τόνισε ότι παρατηρείται πρόβλημα υφαλμύρωσης σε αρκετές περιοχές (Χρυσή ακτή Παναγίας, Διμήνι, Αγριά, Μηλίνα, πολεοδομικό συγκρότημα και ευρύτερη περιοχή Βόλου), η οποία οφείλεται κυρίως σε ανθρωπογενείς αιτίες (π.χ. υπεράντληση νερού για αρδευτικούς και/ή υδρευτικούς σκοπούς). Ακόμη σε περιοχές όπου γίνεται εντατική χρήση αζωτούχων λιπασμάτων, η περίσσεια νιτρικών ιόντων καταλήγει στους υδάτινους αποδέκτες (π.χ. Παγασητικό), προκαλώντας περιστασιακά το φαινόμενο του ευτροφισμού ή/και περνούν στον υπόγειο υδροφορέα.
Υφαλμύρωση, παρατηρείται επίσης στην ευρύτερη περιοχή νότια του Αλμυρού, η
οποία οφείλεται κατά ένα μέρος σε φυσικές αιτίες (φυσικά κατάλοιπα αλάτων
στα πετρώματα), υποβοηθείται όμως σημαντικά από τις υπεραντλήσεις.
Πρόβλημα αλάτωσης του υδροφορέα εντοπίζεται και στην περιοχή
Στεφανοβικείου-Ριζομύλου-Βελεστίνου, εξαιτίας υπεράντλησης. H κατασκευή
του ταμιευτήρα της Κάρλας θα είναι καθοριστική για την ανάσχεση των
υφισταμένων μετώπων υφαλμύρωσης και την αποτροπή άλλων.
Σε μερικές πηγές, κοντά σε οικισμούς που δεν καλύπτονται από αποχετευτικό
δίκτυο παρατηρείται μικροβιακή μόλυνση από τη διείσδυση αστικών λυμάτων
λόγω της εκτεταμένης χρήσης απορροφητικών βόθρων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου