ΤΟΠΙΚΑ

Πολλοί τουρίστες, μικρή κατανάλωση

πολλοί-τουρίστες-μικρή-κατανάλωση-504030

Σε ικανοποιητικά ποσοστά κινείται η επισκεψιμότητα της καλοκαιρινής περιόδου στα νησιά των Βορείων Σποράδων, αλλά έχει περιοριστεί σημαντικά η αγοραστική δύναμη, σε ότι αφορά τουλάχιστον στην πλειοψηφία, με εμφανή αποτελέσματα στο συνολικό τζίρο των επαγγελματιών. Παρά το γεγονός ότι είναι εντυπωσιακός ο αριθμός των αλλοδαπών επισκεπτών και παράλληλα αυξάνονται διαρκώς οι αφίξεις των ημεδαπών τουριστών, εντούτοις, έχουν συρρικνωθεί οι ημερομηνίες διαμονής των επισκεπτών, καθώς και ο προϋπολογισμός των διακοπών. Ο αντίκτυπος είναι εμφανής στα καταστήματα εστίασης και όπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο κ. Σάκης Ζλατούδης, πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ταβερνών και Συναφών Επαγγελμάτων Σκιάθου «είναι λογικό να μειωθεί ο τζίρος και η κατανάλωση γενικότερα, όταν επικρατούν συνθήκες οικονομικής ύφεσης, διότι ο κόσμος στην πλειοψηφία του, επιλέγει κατ’ ανάγκη πιο φθηνές λύσεις».
Η πολιτική συγκράτησης τιμών είναι η μόνη ενδεδειγμένη λύση προς όφελος των καταναλωτών και όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Ζλατούδης «παρότι το κόστος αγοράς των πρώτων υλών ανεβαίνει, λόγω αύξησης του ΦΠΑ, εντούτοις, προσπαθούμε να συγκρατήσουμε τις τιμές, στο βαθμό πάντα του δυνατού».Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδημόνων σε θέματα τουρισμού, δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης μεταξύ της φετινής τουριστικής σεζόν και των αντίστοιχων προηγουμένων, αλλά δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις στην παρούσα. «Το αριθμητικό σύνολο των επισκεπτών μπορεί να μην έχει διαφοροποιηθεί τόσο πολύ, σε σχέση τουλάχιστον με άλλες περιοχές, αλλά έχει διαφοροποιηθεί σίγουρα το διαθέσιμο εισόδημα για φαγητό και διασκέδαση» επισημαίνει ο πρόεδρος των εστιατόρων της Σκιάθου και προσθέτει ότι «υπάρχουν πολλοί ξένοι επισκέπτες στο νησί, ενώ οι ημεδαποί περιορίζονται σε εκδρομές του Σαββατοκύριακου, τριήμερα και τετραήμερα, σε γενικές γραμμές».
Ανάλογη, είναι η εικόνα που παρουσιάζεται και στα μάρκετ, καθώς «υπάρχει σαφής διαφορά σε σχέση με την περσινή σεζόν διότι η αγοραστική δύναμη των τουριστών είναι περιορισμένη. Η πλειοψηφία των τουριστών προμηθεύεται από το μάρκετ διάφορα τρόφιμα προκειμένου να περιορίσει το φαγητό στην ταβέρνα, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μείωση στον τζίρο των καταστημάτων» αναφέρει ο Μανώλης Κανταράκιας, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Παντοπωλών Βορείων Σποράδων.

Σε γενικές γραμμές πάντως, διατυπώνεται συγκρατημένη αισιοδοξία από τους επαγγελματίες του νησιού σε σχέση με την εξέλιξη και την έκβαση της φετινής τουριστικής σεζόν. «Η κρίση αυτή πρέπει να μεταφραστεί ως ευκαιρία από όλους τους επιχειρηματίες γιατί πρέπει κάποια στιγμή να δούμε την κατάσταση ως έχει και να κάνουμε τα σωστά αναπτυξιακά βήματα και εν γένει να αντιληφθούμε ότι η διαχείριση ενός τουριστικού προορισμού και συγκεκριμένα νησιωτικού τουριστικού προορισμού, προϋποθέτει αλλαγή φιλοσοφίας από όλους μας» καταλήγει ο κ. Ζλατούδης, πρόεδρος της Ενωσης Εστιατόρων Ταβερνών και συναφών επαγγελμάτων, γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου και πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Σκιάθου, τονίζοντας παράλληλα «αυτό σημαίνει ότι όλοι οι επιχειρηματίες του νησιού είμαστε συμμέτοχοι στην διαχείριση του τουριστικού προορισμού».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου