ΤΟΠΙΚΑ

Η κρίση επιβαρύνει την ψυχολογία

η-κρίση-επιβαρύνει-την-ψυχολογία-566087

Καθοριστικής σημασίας βήμα κοινωνικής επανένταξης αποτελούν τα τρία προστατευόμενα διαμερίσματα που λειτουργούν στο Βόλο, σε μια εποχή κατά την οποία η κρίση επιβαρύνει την ψυχολογία αρκετών ενηλίκων, όπως υπογραμμίστηκε σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Οι δομές που εντάσσονται στο πλαίσιο δράσης της «Διόδου» και του Ξενώνα «Φιλύρα» o οποίος υπάγεται στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, και φιλοξενούν συνολικά δέκα ενοίκους, παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της ημερίδας.

Η χθεσινή ημερίδα με θέμα τη λειτουργία των «Προστατευόμενων Διαμερισμάτων στο Βόλο» διοργανώθηκε από το φορέα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης ΔΙΟΔΟΣ ΑμΚΕ. Ομιλήτριες ήταν η Ελένη Τσιντζήρα, ψυχολόγος, επιστημονικά υπεύθυνη του Προστατευόμενου Διαμερίσματος της ΔΙΟΔΟΣ ΑμΚΕ, η οποία αναφέρθηκε στην εμπειρία των τεσσάρων χρόνων λειτουργίας της συγκεκριμένης δομής και η Αρετή Τούλα, κοινωνική λειτουργός, η οποία παρουσίασε, αντίστοιχα, τα προστατευόμενα διαμερίσματα του ξενώνα «Φιλύρα», που υπάγεται στο Νοσοκομείο του Βόλου.

Όπως υπογράμμισαν οι δύο εισηγήτριες: «Αδυνατούμε ίσως ακόμα και να καταλάβουμε πολλές φορές τι ακριβώς συνιστούν και σε ποιους απευθύνονται. Αναλογιζόμενοι ότι εξυπηρετούν ανθρώπους με χρόνιες ψυχικές παθήσεις και στεγάζονται κυριολεκτικά στη… διπλανή πόρτα, θα λέγαμε ότι η ύπαρξή τους μας αφορά όλους».

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, η κ. Τσιντζήρα επεσήμανε ότι στο προστατευόμενο διαμέρισμα της «Διόδου», που είναι φορέας ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ο οποίος εξυπηρετεί ανθρώπους με χρόνιες ψυχικές παθήσεις, λειτουργεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψυχαργώ» και φιλοξενεί τέσσερα άτομα, τα οποία οδεύουν προς κοινωνική επανένταξη, με τη συνδρομή του αντίστοιχου επιστημονικού προσωπικού.

Παράλληλα, η ίδια υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν προκαταλήψεις γύρω από θέματα ψυχικής υγείας και να βοηθούμε όταν δίπλα μας αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει ψυχική ασθένεια, γιατί η βοήθεια της κοινότητας είναι το πιο χρήσιμο εργαλείο γι αυτούς τους ανθρώπους, προκειμένου να μπορέσουν να επανέλθουν».

Η κ. Τούλα σημείωσε από την πλευρά της ότι τα δύο προστατευόμενα διαμερίσματα του ξενώνα «Φιλύρα» εξυπηρετούν τρεις ενοίκους το καθένα, ενώ όπως επεσήμανε παράλληλα «το ζητούμενο είναι να υπάρχει άμεση παρέμβαση, για προληπτικούς λόγους, όταν αντιληφθούμε την ύπαρξη ατόμων που είναι ψυχικά πάσχοντες. Το ζητούμενο είναι να υπάρχει ευαισθητοποίηση» υπογράμμισε η ίδια κοινωνική λειτουργός, για να προσθέσει ότι «πρέπει να αντιληφθούμε ότι και όσοι αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα, μπορούν να διαβιούν μέσα στην κοινότητα όπως όλοι μας και να έχουν μια φυσιολογική ζωή όπως όλος ο κόσμος».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου