ΤΟΠΙΚΑ

Αγκαλιά του 10ου Γυμνασίου Βόλου σε δύο Συριοπούλες

αγκαλιά-του-10ου-γυμνασίου-βόλου-σε-δύο-566153

Μια μεγάλη αγκαλιά για τις δύο προσφυγοπούλες που πήγαν χθες πρώτη ημέρα στο σχολείο, άνοιξαν Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, το 10ο Γυμνάσιο Βόλου, ΕΛΜΕ Μαγνησίας, Δήμος Βόλου και φορείς και οργανώσεις της πόλης. Τα δύο κορίτσια από τη Συρία, που από χθες παρακολουθούν τα πρώτα τους μαθήματα στη δομή που δημιουργήθηκε και λειτουργεί στο 10ο Γυμνάσιο Βόλου, έγιναν δεκτά με χειροκροτήματα από τους παραβρισκόμενους στην τελετή υποδοχής.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το αγόρι που επρόκειτο χθες να ξεκινήσει επίσης μαθήματα, αρνήθηκε να πάει στο σχολείο. Θα ήταν ένας ανάμεσα σε δύο κορίτσια και ήθελε κι εκείνος τους φίλους του στα πρώτα βήματά του στο σχολείο. Δεν τους είχε και προτίμησε να παραμείνει στις εγκαταστάσεις του Μόζα, όπου βρίσκονται πέντε ακόμη έφηβοι ηλικίας άνω των 15 ετών, για τους οποίους γίνεται προσπάθεια προκειμένου να επιτραπεί από το Υπουργείο Παιδείας η φοίτησή τους στη δομή του γυμνασίου. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, στο γυμνάσιο, φοιτούν παιδιά έως 15 ετών.

Τα δύο κορίτσια υποδέχθηκαν εκπρόσωποι φορέων που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το σχολείο για να τους απευθύνουν καλωσόρισμα. Μέσα στην τάξη όπου θα παρακολουθούν πλέον μαθήματα, οι δύο Συριοπούλες γνώρισαν τη διευθύντρια, την υποδιευθύντρια του σχολείου, τους καθηγητές τους, αλλά συμμαθητές τους από το 10ο Γυμνάσιο Βόλου, που τους προσέφεραν δώρα. Το δώρο ήταν μία υδρόγειος σφαίρα, που αγόρασε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, και που συμβολίζει, σύμφωνα με το διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτη Σαβελίδη, ότι «πατρίδα όλων μας είναι όλη η γη». Ο ίδιος, στο καλωσόρισμά του είπε στις μαθήτριες ότι τα σχολεία του νομού είναι ανοιχτά για τους μαθητές απ’ όλον τον κόσμο.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις της, η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, Διαλεχτή Τσιτούμη, τόνισε ότι «με τη δεύτερη αυτή δομή γίνεται πράξη ο στόχος, που είναι κανένας μαθητής να μη μείνει έξω από το ελληνικό δημόσιο σχολείο. Ταυτόχρονα όμως οπλίζουμε και τους μαθητές μας με συναισθήματα αλληλεγγύης και κυρίως σεβασμού προς τη διαφορετικότητα, την ανεκτικότητα με στόχο την απομόνωση των όποιων ρατσιστικών και ξενοφοβικών αντιδράσεων και φωνών», πρόσθεσε η ίδια.

Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Βόλου, Γεωργία Τοκαλή- Μποντού, αναφέρθηκε στην έμπρακτη στήριξη της δομής από το Δήμο Βόλου για την ενίσχυση του σχολείου με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή. «Η ένταξη των παιδιών στο σχολείο είναι ιδιαίτερα σημαντική. Πρόκειται για εφήβους, παιδιά πληγωμένα από τον πόλεμο. Το σχολείο αποτελεί τον δεύτερο φορέα κοινωνικοποίησης. Με την έναρξη των μαθημάτων ελπίζω ότι θα ενταχθούν πιο ομαλά στην κοινωνία και θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τα όποια προβλήματα. Είμαι υπερήφανη που ο Βόλος δίνει παραδείγματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης σε όλη την Ελλάδα», υπογράμμισε η κ. Μποντού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου