ΤΟΠΙΚΑ

Ερώτηση της Επιλογής Ευθύνης για την απομάκρυνση Ξηρού από τη ΔΕΥΑΜΒ

ερώτηση-της-επιλογής-ευθύνης-για-την-α-569255

Με ερώτησή τους προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Επιλογή Ευθύνης – Πάμε Μπροστά», Ν. Οικονόμου, Φ. Λαμπρινίδης, Ν. Στόικος, Α. Παπατόλιας, ζητούν απαντήσεις για το θέμα που προέκυψε στη ΔΕΥΑΜΒ, αναφορικά με την απομάκρυνση του μέχρι πρότινος νομικού της συμβούλου, Α. Ξηρού.

Συγκεκριμένα, η ερώτηση της παράταξης έχει ως εξής: «Με την 339/7-10-2014 Απόφασή του, το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ όρισε ως δικηγόρο-νομικό σύμβουλο της Επιχείρησης τον κ. Αντώνη Ξηρό, αποδεχόμενο σχετική εισήγηση του τότε προέδρου του, Αχ. Μπέου. Στην απόφαση αυτή δεν γίνεται αναφορά στα κριτήρια με βάση τα οποία έγινε η συγκεκριμένη επιλογή, ούτε αν ο κ. Ξηρός είναι δικηγόρος παρά Πρωτοδίκαις, παρ’ Εφέταις ή παρ’ Αρείω Πάγω, από το οποίο εξαρτάται σε ποια δικαστήρια έχει δικαίωμα παράστασης.

Στις 24-1-2017, ο κ. Ξηρός, ο οποίος χειριζόταν όλο αυτό το διάστημα και προσωπικές υποθέσεις του κ. Μπέου στα δικαστήρια του Βόλου, προέβη σε δημόσια δήλωση, στην οποία, αφού αυτοπροσδιορίζεται ως ένας εκ των πρωτεργατών της δημοτικής αρχής, και μάλιστα ως ένα από τα «πέντε δάκτυλά» της, αναφέρει ότι υπέβαλε παραίτηση από νομικός σύμβουλος της ΔΕΥΑΜΒ, για τους λόγους που στη δήλωσή του αυτή επικαλείται. Από τη συγκεκριμένη δήλωση, αυτό που κυρίως εγείρει σοβαρά ερωτήματα και απαιτεί σαφή απάντηση, πρωτίστως από τον ίδιο τον κ. Ξηρό, είναι το σημείο που αναφέρει ότι «έθεσα τον εαυτό μου πολλές φορές σε αμφισβήτηση για το τι εντολές εκτελούσα, αλλά περίμενα καρτερικά με την ελπίδα ότι η δημοτική αρχή θα αλλάξει πορεία και θα πορευτεί πάνω σε αυτά τα οποία είχαμε ονειρευτεί εκείνη η χούφτα ανθρώπων». Επειδή δεν πρόκειται για ιδιωτικές υποθέσεις, αλλά για υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος, αφού αφορούν τη συνεργασία του με τη δημοτική αρχή, καλούμε τον κ. Ξηρό να δηλώσει ξεκάθαρα ποιες είναι οι εντολές που επικαλείται ότι εκτελούσε, κόντρα, όπως σαφώς αφήνει να εννοηθεί, στη συνείδησή του, και από ποιον είχαν δοθεί.

Στις 25-1-2017, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ δήλωσε ότι δεν πρόκειται για παραίτηση, αλλά για απόλυση, και σημείωσε: «Αν θέλει πραγματικά να εξηγήσει στην κοινωνία και τους συναδέλφους του τους λόγους για τους οποίους απολύθηκε, ας εξηγήσει πώς είναι δυνατόν η επιχείρηση να μην εκπροσωπήθηκε σε υπόθεση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο …», υπονοώντας, εμμέσως πλην σαφώς, ζημία της Επιχείρησης και αποδίδοντας αμελή -τουλάχιστον- χειρισμό στον έως τότε νομικό της σύμβουλο.

Με την 26/31-1-2017 Απόφασή του, το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ διέκοψε τη συνεργασία με τον κ. Ξηρό, χωρίς ωστόσο να επικαλεστεί κάποιο λόγο για τη διακοπή αυτή της συνεργασίας, και όρισε άλλον δικηγόρο-νομικό σύμβουλο της Επιχείρησης.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο εκτελών χρέη δημάρχου:

1. Με δεδομένο ότι ο νομικός σύμβουλος της ΔΕΥΑΜΒ είναι χειριστής σοβαρών υποθέσεών της, με ποια κριτήρια αποφάσισε το Δ.Σ. της Επιχείρησης την επιλογή του κ. Αντώνη Ξηρού; Εξέτασε και έλαβε υπόψη του σε ποια δικαστήρια είχε δικαίωμα παράστασης ο αναφερόμενος δικηγόρος, με βάση το άρθρο 28 του Κώδικα Δικηγόρων, το οποίο ορίζει με σαφήνεια ενώπιον ποιων δικαστηρίων, πολιτικών και διοικητικών, δικαιούται να παρίστανται οι δικηγόροι, αναλόγως του αν είναι παρά Πρωτοδίκαις, παρ Εφέταις ή παρ’ Αρείω Πάγω; Επισημαίνεται ότι παράσταση μη δικαιούμενου δικηγόρου καθιστά άκυρη τη διαδικαστική πράξη.

2. Σε ποια υπόθεση της ΔΕΥΑΜΒ στον Άρειο Πάγο δεν εκπροσωπήθηκε η Επιχείρηση και πότε; Ο κ. Ξηρός είχε εντολή να παρασταθεί στο συγκεκριμένο δικαστήριο και από ποιον;

3. Με βάση το αν ο κ. Ξηρός είναι δικηγόρος παρά Πρωτοδίκαις, παρ Εφέταις ή παρ’ Αρείω Πάγω, το οποίο ζητάμε να διευκρινιστεί με την απάντηση στην ερώτησή μας (δεν αποτελεί προσωπικό δεδομένο, αλλά επαγγελματική ιδιότητα), είχε δικαίωμα παράστασης στη συγκεκριμένη υπόθεση ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου; Και αν δεν είχε, μερίμνησε η Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ να ορίσει δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω, προκειμένου να υποστηρίξει τα συμφέροντα της Επιχείρησης;

4. Yπέστη ζημία η ΔΕΥΑΜΒ από τη μη εκπροσώπησή της στον Άρειο Πάγο; Σε περίπτωση θετικής απάντησης, σε τι ενέργειες θα προβεί σχετικά η διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ;

5. Ο κ. Ξηρός έχει υποβάλει γραπτώς στη ΔΕΥΑΜΒ παραίτηση από νομικός σύμβουλος ή, εν πάση περιπτώσει, οποιοδήποτε άλλο έγγραφο που να δηλώνει την απόφασή του να διακόψει τη συνεργασία του με την Επιχείρηση; Σε περίπτωση θετικής απάντησης, να κατατεθεί αντίγραφο του σχετικού εγγράφου.

6. Πέραν της μη εκπροσώπησης της ΔΕΥΑΜΒ στη συγκεκριμένη υπόθεση, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που οδήγησαν το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ στην απόφαση να διακόψει τη συνεργασία με τον κ. Ξηρό;

7. Έχουν παραδοθεί από τον κ. Ξηρό όλοι οι φάκελοι των εκκρεμουσών υποθέσεων της ΔΕΥΑΜΒ τις οποίες χειριζόταν, και έχει ενημερώσει για την πορεία τους τον νέο νομικό σύμβουλο της Επιχείρησης;

8. Σε ποιο επίπεδο καθορίστηκε αρχικά η αμοιβή του κ. Ξηρού για τις υπηρεσίες νομικού συμβούλου που θα παρείχε στη ΔΕΥΑΜΒ, και ποιο είναι, τελικά, το σύνολο των κάθε είδους αμοιβών που έλαβε από την Επιχείρηση για τις υπηρεσίες που προσέφερε ως νομικός της σύμβουλος και δικηγόρος στο διάστημα των 28 περίπου μηνών της συνεργασίας του με τη ΔΕΥΑΜΒ; (Επίκληση προσωπικών δεδομένων δεν μπορεί να γίνει εν προκειμένω, αφού όλες οι αποφάσεις για την αμοιβή του λαμβάνονταν κάθε φορά σε δημόσια συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ και αναρτούνταν στη Διαύγεια)».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου