ΤΟΠΙΚΑ

Η Νομαρχία θα ενισχύσει το παγκάρι!

η-νομαρχία-θα-ενισχύσει-το-παγκάρι-498228

Κονδύλι 30.000 ευρώ ρίχνει στο …παγκάρι της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος η Νομαρχία Μαγνησίας. Δείχνοντας τα φιλεύσπλαχνα συναισθήματά της, η νομαρχιακή αρχή προκάλεσε την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τη Μητρόπολη, που θα απαλλάξει για ένα πεντάμηνο την εκκλησία από το οικονομικό φορτίο των μισών μερίδων που διανέμει στα 23 «Σπίτια Γαλήνης» στη Μαγνησία.

Για τους επόμενους πέντε μήνες η Νομαρχία και η Ιερά Μητρόπολη θα καλύπτουν μισές-μισές τις 1.142 μερίδες φαγητού, οι οποίες παρέχονται καθημερινά σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

Η Εκκλησία δέχθηκε τόσο ισχυρό πλήγμα της κρίσης που αδυνατεί να καλύψει από τα ταμεία της το σύνολο του κόστους των μερίδων ή η ηγεσία της Νομαρχίας επιζητά τις …ευλογίες της Μητρόπολης για τα επόμενα βήματά της;

Γενικό, πάντως, το σκεπτικό της προγραμματικής σύμβασης, που δεν ξεκαθαρίζει τι ώθησε τη Νομαρχία να απλώσει χέρι βοήθειας στην Εκκλησία, όταν μόνιμη επωδός της αποτελεί η δυσφορία για τα ισχνά οικονομικά και τις σημαντικές καθυστερήσεις στη ροή χρηματοδότησης.

Η οικονομική θηλιά αναγκάζει τις Νομαρχίες να δηλώνουν αδυναμία έστω για την παραμικρή οικονομική βοήθεια απέναντι σε οποιονδήποτε άνεργο, απολυμένο ή ανήμπορο να εργαστεί.

Μόλις πριν από ημέρες στους διαδρόμους της Νομαρχίας Μαγνησίας εκφράζονταν η έντονη δυσφορία πολιτικού στελέχους της νομαρχιακής αρχής: «Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε με τις «ουρές» πλέον πολιτών, που ζητούν οικονομική βοήθεια. Δεν έχουν ούτε τα στοιχειώδη για να ζήσουν και εμείς δεν έχουμε ούτε ευρώ».

Η Νομαρχία δείχνει ότι βρήκε τρόπο να εξιλεωθεί… Χρηματοδοτεί κατά το ήμισυ τις μερίδες φαγητού, που έτσι και αλλιώς μέχρι σήμερα διένειμε η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος σε απόρους. Οι 30.000 ευρώ θα εκταμιευθούν από το Νομαρχιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που χρηματοδοτείται από τους ΚΑΠ και λοιπούς πόρους και ειδικότερα από έργο «Συμμετοχή της ΝΑΜ σε κοινωνικές δράσεις ευρείας απήχησης 2010».

Από το ποσό, 10.000 ευρώ θα προκαταβληθούν με την υπογραφή της σύμβασης, η οποία θα ισχύει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

Η σύμβαση περιγράφει: «Κρίνοντας ότι η Ι.Μ.Δ.Α., σαν κατεξοχήν Τοπικός Εκκλησιαστικός Φορέας, εκφράζει τη θέληση και τους στόχους όλων του χριστιανικού ορθόδοξου ποιμνίου του νομού Μαγνησίας και κινείται στα ίδια πλαίσια από την άποψη στόχων και επιδιώξεων για την παροχή βασικών βιοτικών αγαθών σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και κυρίως στους απόρους, η ΝΑΜ πιστεύει ότι μια συνεργασία μαζί της θα οδηγήσει την προσπάθεια σε καλύτερα αποτελέσματα.»

Το θέμα θα απασχολήσει τη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου, την ερχόμενη Πέμπτη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου