ΤΟΠΙΚΑ

«Θηλιά» το ασφαλιστικό σε μικρά καταλύματα

θηλιά-το-ασφαλιστικό-σε-μικρά-καταλ-570248

Εντονότατο προβληματισμό προκαλεί στους επαγγελματίες του τουρισμού το νέο ασφαλιστικό, με δεκάδες ιδιοκτήτες μικρών καταλυμάτων να προσανατολίζονται στην κατεύθυνση της αποποίησης άδειας, είτε υποβάλλοντας σχετικό αίτημα στην Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Θεσσαλίας, είτε ζητώντας πληροφορίες για τη συγκεκριμένη διαδικασία. Στο διάστημα του τελευταίου διμήνου υπολογίζονται σε περισσότερα από είκοσι τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί από όλη τη Θεσσαλία στην Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού, ενώ δεκάδες είναι τα αντίστοιχα διερευνητικά ερωτήματα.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η νέα τάση αποδίδεται σε πρώτη ανάγνωση στο ασφυκτικό κλίμα που διαμορφώνεται σε επίπεδο αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες θα είναι, πλέον, ανάλογες με τα εισοδήματα του κάθε επαγγελματία.

Στα γραπτά αιτήματα που κατατίθενται στην Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Θεσσαλίας δεν αναφέρεται ο λόγος για τον οποίο ζητείται η αναστολή λειτουργίας καταλυμάτων, αλλά εκτιμάται ότι ευθυγραμμίζεται σε μεγάλο βαθμό με το γεγονός ότι επηρεάζονται προς το αρνητικό οι επαγγελματίες λόγω της μεταβολής που υπάρχει στο νέο ασφαλιστικό καθεστώς, οπότε θεωρούν ασύμφορη τη διατήρηση μιας τουριστικής μονάδας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γεωγραφική κατανομή των αιτημάτων, προέρχονται από όλη τη Θεσσαλία, συμπεριλαμβανομένης της Μαγνησίας, αλλά είναι κοινά αποδεκτή η θέση ότι το ζήτημα ξεκινάει από την αλλαγή της νομοθεσίας και την αλλαγή των εισφορών, καθώς ο νέος νόμος πιέζει τις ανελαστικές δαπάνες μικρών επιχειρήσεων. Σε δεύτερη φάση θα γίνουν οι ανάλογοι έλεγχοι από την ΠΥΤ Θεσσαλίας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει υλοποιηθεί στην πράξη η αναστολή λειτουργίας για την οποία υποβλήθηκε προηγουμένως σχετικό αίτημα.

Όπως αναφέρει ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Θεσσαλίας, Δημήτρης Τριανταφύλλου: «Επαγγελματίες αποποιούνται την άδεια λόγω του οικονομικού κλίματος που επικρατεί και των προβλημάτων που υπάρχουν και επηρεάζουν και τον κλάδο του τουρισμού».

Με ανάλογο προβληματισμό αντιμετωπίζουν το πρόβλημα και οι ξενοδόχοι, με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργο Ζαφείρη, να δηλώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «το ζήτημα της αποποίησης άδειας απασχολεί πολλούς επαγγελματίες του κλάδου, διότι με το νέο ασφαλιστικό και το φορολογικό οδηγούνται σε οικονομική ασφυξία και αδυναμία κάλυψης των υποχρεώσεών τους οι μικρές επιχειρήσεις».

Πανελλήνια αιτήματα

Η αγωνία των επαγγελματιών αποτυπώνεται, εξάλλου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος, επισημαίνοντας ότι το νέο νομοσχέδιο για τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων μέσω διαδικτύου που πρόσφατα ψηφίστηκε, δημιουργεί «τουριστικές επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων, οδηγώντας σε μαρασμό έναν ολόκληρο κλάδο. Έναν κλάδο, μάλιστα, ο οποίος συνεισφέρει τα μέγιστα στην περιφερειακή οικονομία και τη διατήρηση της νησιωτικότητας».

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «μία νέα, “γκρίζα” πραγματικότητα διαμορφώνεται για τις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις. Μία πραγματικότητα με κυρίαρχο χαρακτηριστικό της τον αθέμιτο ανταγωνισμό» ο οποίος εκτιμάται ότι λειτουργεί εις βάρος των νόμιμων επιχειρήσεων τουριστικών καταλυμάτων, οι οποίες λειτουργούν έχοντας λάβει το ειδικό σήμα λειτουργίας του Ε.Ο.Τ. και οι οποίες, φυσικά, επωμίζονται όλα τα οικονομικά βάρη που προκύπτουν από την επιχειρηματική τους δραστηριότητα» όπως επισημαίνεται από την Πανελλήνια Συνομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων.

«Την ίδια στιγμή που το Υπουργείο Τουρισμού δικαίως απαιτεί από τους ιδιοκτήτες των νόμιμων επιχειρήσεων τουριστικών καταλυμάτων να προχωρήσουν σε αναβάθμιση της ποιότητας του παρεχόμενου τουριστικού τους προϊόντος, το Υπουργείο Οικονομίας με νόμους οι οποίοι ενδεχομένως είναι συνταγματικά παράνομοι, δημιουργεί “νόμιμα – παράνομα” καταλύματα. Στο πλαίσιο αυτό, η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος καλεί, έστω και τώρα, τον αρμόδιο υπουργό να επανεξετάσει το θέμα, υποχρεώνοντας τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κατοικιών να κάνουν έναρξη λειτουργίας με όλα όσα συνεπάγονται» καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.

Πρωτοβουλίες για τον τουρισμό

Στο μεταξύ, δυναμικό παρών στις γενικές συνελεύσεις των Ομοσπονδιών – μελών της συνεχίζει να δίνει η διοίκηση της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της στη στήριξη του έργου τους.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, κ. Παναγιώτης Τοκούζης, παρέστη στη Γενική Συνέλευση της Πανλαρισαϊκής Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου, στο Εμπορικό Επιμελητήριο Λάρισας, με σύσσωμη την επιχειρηματική κοινότητα των τουριστικών καταλυμάτων της περιοχής να συμμετάσχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης.

Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της Πανλαρισαϊκής Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων, ο κ. Τοκούζης, είχε εποικοδομητικό διάλογο με τον αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Πολιτισμού και Δια Βίου Μάθησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, κ. Αθανάσιο Παιδή.

Έγινε λόγος για τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες των μικρών τουριστικών καταλυμάτων εξαιτίας του ασφυκτικού πλαισίου μέσα στο οποίο καλούνται να δραστηριοποιηθούν, αλλά και για τις ενέργειες της συνομοσπονδίας προς την επίλυσή τους, όπως και για τις πρωτοβουλίες της, που έχουν διττό στόχο: Αφενός τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των επιχειρήσεων του κλάδου, αφετέρου την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος των μικρών τουριστικών καταλυμάτων της Θεσσαλίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου