ΤΟΠΙΚΑ

Νέες μορφές συνεργασίας αγροτικού τομέα με επιχειρήσεις μέσω του προγράμματος ΚΑΤΑΝΑ

νέες-μορφές-συνεργασίας-αγροτικού-το-570408

Η στροφή των αγροτών και των παραγωγών σε νέες μορφές δραστηριοτήτων, που περιλαμβάνουν την συνεργασία και με άλλους «κρίκους» της γεωργικής αλυσίδας και η εφαρμογή ενός καινούργιου, για την Ελλάδα, μοντέλου χρηματοδότησης επιχειρηματικών ιδεών που θα εγκρίνονται από τους ίδιους τους ενδιαφερομένους και θα χρηματοδοτούνται από τους υποψήφιους πελάτες τους, είναι το αντικείμενο του ευρωπαϊκού καινοτόμου επιταχυντή ΚΑΤΑΝΑ. Το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα, παρουσιάστηκε σήμερα το πρωί σε ειδική εκδήλωση που συνδιοργάνωσε το Επιμελητήριο Μαγνησίας, με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το ΙΒΟ (Bio – Economy & Agro – Technology), τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος και το Δίκτυο Enterprise Europe Network – Hellas.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ως επί το πλείστον άνθρωποι που ασχολούνται με τον αγροδιατροφικό τομέα, καθώς σε αυτό το πεδίο στρέφεται το ενδιαφέρον του προγράμματος ΚΑΤΑΝΑ, ενώ παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εισηγήσεις σχετικά με τις τεχνικές «έξυπνης» γεωργικής παραγωγής, την πιστοποίηση των πράσινων προϊόντων στον αγροδιατροφικό τομέα, αναλύθηκαν οι μέθοδοι δημιουργίας πρότασης στα πλαίσια του ΚΑΤΑΝΑ, καθώς και επιτυχημένα παραδείγματα αγροτικών start – up που μάλιστα περιελάμβαναν και το παράδειγμα εταιρείας – μέλος του ΣΒΘΚΕ. Από την πλευρά του Enterprise Europe Network – Hellas αναλύθηκαν οι τρόπο μεταφοράς τεχνογνωσίας και καινοτομίας σε επιχειρήσεις. Ακολούθησε συζήτηση με θέμα «Η τεχνολογία και η καινοτομία ως μοχλός ανάπτυξης στον αγροδιατροφικό τομέα», καθώς και προσωπικές συναντήσεις με ενδιαφερόμενους.

«Η πρόκληση είναι να θρέψουμε περισσότερο πληθυσμό λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη μας το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Διευθυντής του ΙΕΤΕΘ/ΕΚΕΤΑ κ. Διονύσης Μπόχτης, υπογραμμίζοντας πως είναι αναγκαία η στροφή σε μεγαλύτερη παραγωγή με λιγότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Ο κ. Μπόχτης παρουσίασε παραδείγματα εφαρμογής διαφορετικών προσεγγίσεων στα logistics από άλλες χώρες, όπως η Βραζιλία, η Αμερική και το Ηνωμένο Βασίλειο, τονίζοντας ότι για την επιτυχία των εφαρμογών αυτών απαραίτητη είναι η συνέργεια όλων των εμπλεκομένων.

Αυτό πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα, σημείωσε, τονίζοντας πως δυστυχώς καμία εταιρεία στην χώρα μας δεν στηρίζει τον παραγωγό. «Υπάρχει αποδοτικότητα αλλά όχι αποτελεσματικότητα» είπε ο κ. Μπόχτης.

Στο ίδιο ύφος ήταν και ο χαιρετισμός του Προέδρου του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλη Μπασδάνη, ο οποίος αναφέρθηκε στην έλλειψη συνεργασίας στο πεδίο της προώθησης των αγροτικών προϊόντων της Ελλάδας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «Δυστυχώς, μέχρι τώρα, πρέπει να παραδεχτούμε πως στην Ελλάδα ό,τι δεν καταλαβαίνουμε το ακυρώνουμε. Αυτή η συμπεριφορά είναι συνήθης στον αγροδιατροφικό τομέα, κυρίως στο επίπεδο της πρωτογενούς παραγωγικής διαδικασίας, όπου αποτελεί μία νοοτροπία με γερά θεμέλια τόσο στους ίδιους παραγωγούς-αγρότες-μεταποιητές όσο και στους επιστήμονες του κλάδου.

Κι ενώ όροι όπως «διαχείριση έργου» και «επιχειρηματικά μοντέλα» αποτελούν άγνωστα πεδία, το branding είναι ένας όρος ευρέως αποδεκτός, αν και πολλοί απ’ όσους τον χρησιμοποιούν δεν είναι σε θέση να τον εξηγήσουν και να τον εφαρμόσουν επακριβώς. Με απλά λόγια, ενώ θέλουμε να διαφημίσουμε αυτό που παράγουμε, δε διαθέτουμε την κατάλληλη υποδομή για να το κάνουμε».

Κατά τον κ. Μπασδάνη, «Οι άνθρωποι που παίζουν καταλυτικό ρόλο στον αγροδιατροφικό τομέα στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι οι πρώτοι που θα αυτο-εκπαιδευτούν σε αυτή τη νοοτροπία που για την Ελλάδα είναι καινούργια και πολλοί τη θεωρούν ουτοπία αλλά σε διεθνές επίπεδο είναι η κοινή πρακτική που εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια».

Ο αντιπρόεδρος του ΣΒΘΚΕ κ. Μιχάλης Τσαούτος τόνισε πως ο Σύνδεσμος ενδιαφέρεται για κάθε καινοτόμα ιδέα που μπορεί να αποφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην περιοχή μας, ενώ ο Γενικός Διευθυντής της Inosens.rs, μέλος της Κοινοπραξίας ΚΑΤΑΝΑ κ. Γρηγόρης Χατζικώστας, εξήγησε πως σκοπός του Προγράμματος είναι να χρηματοδοτούνται συνεργασίες ανθρώπων που προέρχονται από παραδοσιακούς τομείς, όπως η γεωργία, με ανθρώπους που διαθέτουν καινοτόμες ιδέες. «Προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τον παραδοσιακό τρόπο που δίνονται οι χρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα σχήμα όπου η κοινωνία θα αξιολογεί τις προτάσεις που υποβάλλονται, θα προκρίνονται οι καλύτερες και οι πλέον εφαρμόσιμες και στην συνέχεια θα ζητούμε από την ίδια αυτή κοινωνία να συνεργαστεί με τους παραγωγούς είτε σε διακλαδικό είτε σε διεθνές επίπεδο και να χρηματοδοτήσει τις καλύτερες ιδέες. Ανοίγουμε το δρόμο για την εφαρμογή αντίστοιχων μοντέλων χρηματοδότησης όπου θα επιβραβεύεται η ιδέα που προέρχεται από τα «σπλάχνα» της κοινωνίας και μπορεί να υλοποιηθεί και όχι εκείνο που έχει συνταχθεί σε κάποιο μελετητικό γραφείο και θα μείνει στα χαρτιά», δήλωσε ο κ. Χατζικώστας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου