ΤΟΠΙΚΑ

Μεγάλη δημοσκόπηση στο δήμο Βόλου από την GPO για τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ

μεγάλη-δημοσκόπηση-στο-δήμο-βόλου-από-571129

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ παρουσιάζει σήμερα μία ακόμη μεγάλη δημοσκόπηση σχετικά με τον δήμο Βόλου. Η διενέργειά της, σε ένα μεγάλο δείγμα 800 ατόμων, έγινε από την έγκυρη εταιρεία της GPO.

Ο χρόνος παραγγελίας της από την εφημερίδα, και κατά συνέπεια διεξαγωγής της με την μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων, δεν είναι τυχαίος. Είναι χρονικά κοντά σε προβλήματα που απασχόλησαν έντονα την τοπική κοινωνία, μετά τη σφοδρή χιονόπτωση που έπληξε και το πολεοδομικό συγκρότημα, καθώς και τα προβλήματα που προέκυψαν με την υδροδότηση μεγάλου τμήματος της πόλης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ποσοστό 54,8% των ερωτηθέντων απάντησε ότι είναι «πολύ» και «αρκετά» ικανοποιημένο από το έργο της σημερινής δημοτικής αρχής έναντι 45,2% που δήλωσε «λίγο» ή «καθόλου».

Θετικά βαθμολογείται η δημοτική αρχή ως προς τη συνέπειά της σε σχέση με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, ένα μεγάλο ποσοστό κρίνει ότι 2,5 χρόνια μετά τις εκλογές τα πράγματα είναι καλύτερα στο δήμο Βόλου, ενώ αξιολογούν το έργο και τις δράσεις σε συγκεκριμένους τομείς.

Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να καταθέσουν την άποψή τους για τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων στο δήμο Βόλου, με βάση τις εκλογές του 2014, καθώς και να απαντήσουν για το ποιον θα ψήφιζαν για δήμαρχο αν την Κυριακή είχαμε εκλογές και οι υποψήφιοι δήμαρχοι ήταν οι ίδιοι με το 2014.

Επισημαίνουμε ότι από το 2014 έχουν επέλθει μεγάλες διαφοροποιήσεις σε παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αλλά και στην πλειοψηφούσα παράταξη, δεδομένου ότι ο Αχιλλέας Μπέος έχει τεθεί σε αργία. Ως προς την απάντηση για τον ποιόν θα ψήφιζαν αν την Κυριακή είχαμε εκλογές, παραπέμπουμε και στην επισήμανση της εταιρείας, σύμφωνα με την οποία «η συγκεκριμένη ερώτηση δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση πρόβλεψη αποτελέσματος, καθώς και οι εκλογές είναι μακριά, αλλά και τα πρόσωπα που θα συμμετάσχουν τελικά σε αυτές δεν είναι καθορισμένα».

Επιπρόσθετα η GPO επισημαίνει ότι τα στοιχεία της μέτρησης που παρουσιάζονται και ειδικά η διάθεση ψήφου αποτελούν την καταγραφή των τάσεων που επικρατούν τη δεδομένη χρονική περίοδο διεξαγωγής της έρευνας. Δεν αποτελούν πρόβλεψη ψήφου ούτε εκτίμηση εκλογικής επιρροής των προσώπων.

Ως προς τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας, τα καταγράφουμε όπως τα παρουσιάζουν μετά από ανάλυση οι πλέον ειδικοί της GPO.

Βασικά συμπεράσματα σύμφωνα με την GPO

Μετά την ανάλυση των αποτελεσμάτων, στην οποία προχώρησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων

Τα βασικά συμπεράσματα, στα οποία με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, προχώρησε η ίδια η εταιρεία δημοσκοπήσεων GPO, έχουν ως εξής:

Η έρευνα διεξήχθη στο διάστημα από 1-7/2/2017 σε δείγμα 800 ατόμων στο Δήμο Βόλου. Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων προκύπτει ότι:

– Το 54,8% των κατοίκων του Βόλου δηλώνουν πολύ και αρκετά ικανοποιημένοι από το έργο της σημερινής δημοτικής αρχής.

– Ανάλογο ποσοστό – 52,5% – θεωρεί ότι η γενικότερη κατάσταση στο Δήμο Βόλου σήμερα είναι καλύτερη από ότι δύο χρόνια πριν, έναντι 12,2% που πιστεύει ότι η κατάσταση χειροτέρεψε και 33,5% ότι παρέμεινε ίδια.

– Το 51,9% θεωρεί τη σημερινή δημοτική αρχή πολύ και αρκετά συνεπή σε όσα δεσμεύθηκε προεκλογικά, έναντι 41,9% που έχει αντίθετη άποψη.

– Όσον αφορά τους επιμέρους τομείς του έργου της δημοτικής αρχής, τα θέματα της προβολής της πόλης του Βόλου (79,6%) και της καθαριότητας (61,5%) συγκεντρώνουν πολύ υψηλά ποσοστά ικανοποίησης από τους δημότες. Θετικά επίσης αποτιμάται το έργο του δήμου τόσο στον τομέα της εξυπηρέτησης των δημοτών (50,8%), όσο και στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής (45.4%).

– Στο ζήτημα που προέκυψε το προηγούμενο διάστημα με την έντονη χιονόπτωση στην περιοχή, η δημοτική αρχή φαίνεται να επέδειξε αντανακλαστικά και αποτελεσματικότητα, καθώς όπως αποτυπώνεται στην έρευνα το 66% δηλώνει πολύ και αρκετά ικανοποιημένο από την αντίδρασή της.

– Όσον αφορά το θέμα της υδροδότησης, οι απόψεις είναι σχεδόν μοιρασμένες, καθώς οι πολίτες αναγνωρίζουν ότι η σφοδρότητα της κακοκαιρίας δημιούργησε το πρόβλημα, επιρρίπτουν, ωστόσο, ευθύνες και στους χειρισμούς της ΔΕΥΑΜΒ.

– Η εικόνα των πολιτικών προσώπων παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις και διαφοροποιήσεις, με τον δήμαρχο Βόλου κ. Αχιλλέα Μπέο να απολαμβάνει πολύ υψηλή δημοφιλία της τάξης του 60,8%, έναντι όλων των υπολοίπων που κινούνται σε χαμηλά ποσοστά θετικών απόψεων περί το 20% με 26%.

Η εικόνα του κ. Μπέου ενισχύεται επιπλέον και από την άποψη που έχουν οι πολίτες ότι είναι πιο αποτελεσματικός (59,1%), πιο συνεπής σε αυτά που λέει (52%) και πιο προσιτός στους πολίτες (47,9%).

– Η στήριξη που παρέχουν στο σημερινό δήμαρχο οι πολίτες καταδεικνύεται και από τις απαντήσεις στην ερώτηση για την απόφαση να τεθεί σε αργία ο κ. Μπέος, καθώς το 50,1% διαφωνεί με αυτή την απόφαση, έναντι 36,7% που συμφωνεί και μάλλον συμφωνεί.

– Από το σύνολο των ερωτήσεων φαίνεται ότι η σημερινή δημοτική αρχή έχει σχηματίσει ένα πλειοψηφικό ρεύμα μέσα στην κοινωνία του Βόλου, γεγονός που αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στην διάθεση ψήφου, όπου ο κ. Μπέος -παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε αργία- συγκεντρώνει ποσοστό 49,3% έναντι μονοψήφιων ποσοστών που καταγράφουν οι άλλοι υποψήφιοι.

Θα πρέπει, βέβαια, να τονιστεί ότι η συγκεκριμένη ερώτηση δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση πρόβλεψη αποτελέσματος, καθώς και οι εκλογές είναι μακριά, αλλά και τα πρόσωπα που θα συμμετάσχουν τελικά σε αυτές δεν είναι καθορισμένα. Ωστόσο οι απαντήσεις αναδεικνύουν ξεκάθαρα τόσο τη δυναμική της σημερινής δημοτικής αρχής όσο και την έλλειψη ισχυρής αντιπολίτευσης.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Επωνυμία του διενεργήσαντος τη δημοσκόπηση: G.P.O. ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΕ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Ν. ΠΛΑΣΤΗΡΑ 86

ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 210-9374190-1, ΦΑΞ: 210-9374192

Email: [email protected]

Επωνυμία του εντολέα: Εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Σκοπός της δημοσκόπησης: Έρευνα απόψεων της κοινής γνώμης στο Δήμο Βόλου.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του δείγματος: ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ οι δημότες ψηφοφόροι 17 ετών και άνω.

Το μέγεθος του δείγματος: Σχεδιασμένο δείγμα 800 ατόμων. Πραγματοποιήθηκε στο σύνολό του.

Το χρονικό διάστημα συλλογής στοιχείων: Από Τετάρτη 1 έως Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017.

Μέθοδος δειγματοληψίας: Στρωματοποιημένη δειγματοληψία. Το δείγμα κατανεμήθηκε με τη μέθοδο των ποσοστώσεων, με αναλογία δημοτών ως προς τις περιοχές του δήμου, το φύλο και την ηλικία.

Μέθοδος συλλογής στοιχείων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις με χρήση συστήματος CATI και γραπτού δομημένου ερωτηματολογίου.

Το τυπικό στατιστικό σφάλμα σε σχέση με το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης: Συνολική μέγιστη απόκλιση της έρευνας είναι 3,0%.

Παράμετροι της στατιστικής στάθμισης του δείγματος: Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν σταθμιστεί με τη σύνθετη στάθμιση ως προς το φύλο, την ηλικία και τις περιοχές του δήμου.

Σχόλια διενεργήσαντος τη δημοσκόπηση Επισημαίνουμε ότι τα στοιχεία της μέτρησης που παρουσιάζουμε και ειδικά η διάθεση ψήφου αποτελούν την καταγραφή των τάσεων που επικρατούν τη δεδομένη χρονική περίοδο διεξαγωγής της έρευνας. Δεν αποτελούν πρόβλεψη ψήφου ούτε εκτίμηση εκλογικής επιρροής των προσώπων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου