ΤΟΠΙΚΑ

Ο Βόλος χωρίς νευροχειρουργό!

ο-βόλος-χωρίς-νευροχειρουργό-851206

Με το «ζύγι» ανάμεσα στο νομότυπο και την ανθρώπινη ζωή να γέρνει προς την πρώτη πλευρά, τον έναν από τους δύο νευροχειρούργους –μια κρίσιμη για νεαρές και παραγωγικές κυρίως ηλικίες ειδικότητα- στερείται τις τελευταίες ημέρες το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου.

Ο δεύτερος νευροχειρούργος, ο οποίος αποσπάστηκε πριν από εννέα μήνες από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, αντιμετώπισε σε συνεργασία με το συνάδελφό του στην ίδια Κλινική, πλήθος σοβαρών περιστατικών με σωτήρια κατάληξη. Παιδιά και νέοι έτυχαν της άμεσης παροχής υπηρεσιών από νευροχειρούργο και δε χρειάστηκε να …ξενιτευτούν, όταν η ζωή τους έδινε μάχη με το χρόνο.

Ωστόσο, το «γράμμα του νόμου» ανάγκασε τον νευροχειρούργο να κρεμάσει τη λευκή του ποδιά την περασμένη Παρασκευή και να επιστρέψει στη Λάρισα.

Η αίτηση απόσπασης που υπέβαλε για άλλους έξι μήνες απορρίφθηκε. Οι λόγοι της απόρριψης δεν είναι οι υπηρεσιακές ανάγκες του νοσοκομείου που ανήκει, πληροφορήθηκε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, η οποία μετέφερε ήδη την ανησυχία της στην υπουργό Υγείας.

Οι μετακινήσεις του νευροχειρούργου στο Βόλο έχουν γίνει με τη σύμφωνη γνώμη του διευθυντή του Τμήματος, στο οποίο υπηρετούσε. Το κώλυμα δημιούργησαν λόγοι άκρως τυπικοί: μεταξύ της πρώτης απόσπασης και της δεύτερης που ζήτησε πρόσφατα, για άλλους έξι μήνες, μεσολαβούσε τρίμηνη μετακίνηση με απόφαση του Διοικητή της ΥΠΕ, στις αρχές του προηγούμενου Απριλίου. Η τρίμηνη μετακίνηση αποτέλεσε αυτόματα απόρριψη της δεύτερης απόσπασης για όσους κινήθηκαν με …προσήλωση πάνω στο νόμο.

Ο αντινομάρχης Πρόνοιας Λεων. Αναστασίου, ο οποίος μεταφέρει με επιστολή του στην υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου την ανησυχία και τον προβληματισμό για την απομάκρυνση από το Νοσοκομείο Βόλου του δεύτερου νευροχειρούργου Ν. Χαυτούρα, δηλώνει απόλυτη κατανόηση για τη δυσκολία της διοίκησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας να πάρει την ευθύνη μιας απόφασης που κινείται στα όρια του νομότυπου.

«Αλλά θεωρούμε υπεράνω όλων την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών του νομού μας», ξεκαθαρίζει και δηλώνει ότι η νομαρχιακή αρχή δεν επιθυμεί τα κενά σε ιατρικές ειδικότητες στο Νοσοκομείο Βόλου να καλύπτονται με προσωρινές αποσπάσεις από άλλες υγειονομικές μονάδες, αλλά από προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού.

Η απομάκρυνση του νευροχειρούργου αποδυναμώνει το Νοσοκομείο Βόλου. Ο αντινομάρχης κρούει τον κώδωνα κινδύνου για ενδεχόμενη δυσάρεστη τροπή περιστατικών, όταν το Αχιλλοπούλειο μείνει ακάλυπτο από τη συγκεκριμένη ειδικότητα, όταν ο ένας νευροχειρούργος πάρει άδεια ή ασθενήσει.

Καλεί την υπουργό Υγείας να προτρέψει τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας για την έγκριση της απόσπασης του νευροχειρούργου μέχρι την πρόσληψη μόνιμου γιατρού της ειδικότητας στο Νοσοκομείο Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου