ΤΟΠΙΚΑ

Κρουαζιέρα αγωνίας στο Αιγαίο

κρουαζιέρα-αγωνίας-στο-αιγαίο-851206

Εξακόσιοι και πλέον επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond έχουν αποβιβαστεί με πλήρη ασφάλεια στο λιμάνι της Σαντορίνης, ενώ οι υπόλοιποι, με τις οδηγίες του πληρώματος, αποβιβάστηκαν με ανεμόσκαλες στις τοπικές “λάντσες” που από την πρώτη στιγμή της πρόσκρουσης βρέθηκαν δίπλα στο υπό ελληνική σημαία πλοίο.
Περιμετρικά του πλοίου, το οποίο στις 16.00 και ενώ ο πλοίαρχος πραγματοποιούσε χειρισμούς κατάπλου, προσέκρουσε σε “ξέρα” δίπλα σε “τσαμαδούρα”, βρίσκονται σκάφη του Λιμενικού Σώματος, εννέα “λάντσες”, τρία αλιευτικά, καθώς και τέσσερα πολεμικά πλοία, ενώ στον αέρα βρίσκονταν δύο “σούπερ πούμα”, καθώς και τέσσερα ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας.
Το πλοίο, ύψωσε την ελληνική σημαία το 2006, έχει χωρητικότητα 22.412 τόνους και μπορεί να μεταφέρει 1.250 επιβάτες σε 570 καμπίνες. Το πλοίο πραγματοποιούσε 7ήμερη κρουαζιέρα Πειραιάς-Μύκονος-Κουσάντασι-Πάτμος-Ρόδος-Ηράκλειο-Σαντορίνη και τερματισμό το λιμάνι του Πειραιά όπου θα κατέπλεε αύριο το πρωί.
Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες, στο πλοίο μετά την πρόσκρουση στην “ξέρα”, που πιθανότατα να μην ήταν χαρτογραφημένη, δημιουργήθηκε ρήγμα στα ύφαλα με αποτέλεσμα να εισρεύσει νερό πάνω ακριβώς από τα καταστρώματα 2 και 3 όπου υπήρχαν καμπίνες επιβατών, οι οποίοι ανέβηκαν στο κατάστρωμα 4.
Η αρχική κλίση, σύμφωνα με το ΥΕΝ, ήταν 12 μοίρες δεξιά, με αποτέλεσμα ο πλοίαρχος να διατάξει την εγκατάλειψη του σκάφους που ήδη ολοκληρώνεται με πλήρη επιτυχία, αφού κανένας από τους επιβάτες ή το πλήρωμα δεν τραυματίστηκε.
Η πλειονότητα των 1.170 επιβατών είναι Αμερικανοί και Γερμανοί πολίτες.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννης τόνισε ότι ο κρατικός μηχανισμός ανταποκρίθηκε άριστα σε όλα τα επίπεδα στο σημερινό περισταστικό και πως θα γίνουν έρευνες για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του ατύχηματος. Τις έρευνες θα συντονίσει ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος που σπεύδει στη Σαντορίνη.
Το κρουαζιερόπλοιο Sea Diamond ανήκει στην εταιρία «Louis Hellenic-Cruises» και έχει ναυπηγηθεί το 1986, ενώ έχει ανακαινιστεί το 1999.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου