ΤΟΠΙΚΑ

Τα σπίτια σχίζονται σαν μαρουλόφυλλα

τα-σπίτια-σχίζονται-σαν-μαρουλόφυλλα-499955

Οι Γαλάτες φοβόντουσαν ότι θα τους «πέσει ο ουρανός στο κεφάλι» και εδώ και χρόνια οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του δήμου Κάρλας φοβούνται ότι θα τους «πέσει το σπίτι στο κεφάλι». Οι ρηγματώσεις σε οικοδομές στην περιοχή έχουν εμφανιστεί εδώ και πολλά χρόνια, ωστόσο το φαινόμενο συνεχώς εξελίσσεται ενώ μέχρι και το Μάρτιο είχαν καταγραφεί 22 νέα κρούσματα.

Το φαινόμενο ήρθε έντονο ξανά στο προσκήνιο όταν πριν αρκετούς μήνες ο δήμος αντιτάθηκε σε απόφαση εκτέλεσης έργου ανόρυξης 45 νέων γεωτρήσεων στην περιοχή. «Θα βουλιάξει όλο το χωριό», είχε δηλώσει τότε ο δήμαρχος Κάρλας Θανάσης Παπαδήμας αναφερόμενος στο Ριζόμυλο όπου εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Αν και τελικά αποφεύχθηκε η υλοποίηση του έργου ωστόσο οι καθιζήσεις του εδάφους και τα ρήγματα σε σπίτια στην περιοχή όχι μόνο παραμένουν, αλλά παρουσιάζουν και έξαρση με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει για πρώτη φορά συντονισμένη προσπάθεια έρευνας οπότε και να διαπιστωθεί που οφείλεται το φαινόμενο.

Ουσιαστικά, πρόκειται για τρεις διαφορετικές αλλά παράλληλες έρευνες που υλοποιούνται μέσω του Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ και θα ολοκληρωθούν το 2011 μέσω των οποίων εξετάζεται η σεισμικότητα, οι μικρομετακινήσεις του εδάφους και η μορφολογία του υπεδάφους. Στο τέλος των ερευνών, θα γίνει σύγκριση μεταξύ των συμπερασμάτων, ώστε οι επιστημονικές ομάδες να καταλήξουν σε ποιο φαινόμενο οφείλονται τελικά τα ρήγματα που εμφανίζονται στη γη.

Ο δήμαρχος Κάρλας Θανάσης Παπαδήμας για το ζήτημα, δήλωσε χαρακτηριστικά, ότι «δεν έχουμε καμία τελευταία ενημέρωση από τις έρευνες που γίνονται εκτός από αυτά τα 22 νέα κρούσματα που ξέραμε μέχρι και το Μάρτιο. Έρχονται και φεύγουν αλλά δε μας ενημερώνουν. Ε, θα το κάνουν μάλλον όταν πέσει κανένα σπίτι».

Από τα πρώτα στοιχεία λοιπόν, το τελευταίο διάστημα και ουσιαστικά μέχρι και το Μάρτιο έχουν παρατηρηθεί στην περιοχή 22 νέες έντονες ρηγματώσεις σε οικοδομές σύμφωνα με την υπηρεσία αποκατάστασης σεισμοπλήκτων Τ.Α.Σ. της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων που παρακολουθεί το φαινόμενο.

Οι ερευνητικές ομάδες είναι από το Εθνικό Αστεροσκοπείο, το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, το Εργαστήρι Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από την έρευνα, με απλά λόγια θα διαπιστωθεί, εάν οι ρηγματώσεις και οι καθιζήσεις του εδάφους οφείλονται στην πτώση του υδροφόρα ορίζοντα ή στη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής.

Να αναφερθεί εδώ, ότι για την συσχέτιση της σεισμικότητας της περιοχής με την εξέλιξη των ρηγμάτων έχουν τοποθετηθεί στην λεκάνη της Κάρλας πέντε σεισμογράφοι και δυτικά έξι αντίστοιχοι σταθμοί ενώ σύμφωνα με τα πρώτα δείγματα η σεισμικότητα τελικά εμφανίζεται περιορισμένη με τους σταθμούς να καταγράφουν έως και 2.5 ρίχτερ αποκλείοντας έτσι μέχρι στιγμής την συσχέτιση της με τα ρήγματα.

Η μορφολογία του υπεδάφους εξετάζεται με γεωφυσικές μετρήσεις ώστε να εντοπιστεί η γενεσιουργός αιτία των καθιζήσεων του εδάφους και αυτό γίνεται κυρίως σε εδάφη κάτω από καλλιέργειες σε βάθος 200 έως 300 μέτρων περίπου.

Το πρώτο στάδιο των ερευνών για τις μικρομετακινήσεις στην περιοχή έχει ολοκληρωθεί ωστόσο τα αποτελέσματα μελετώνται από τον Οργανισμό Σχεδιασμού και Προστασίας και αναμένεται να γνωστοποιηθούν στο Δήμο Κάρλας το επόμενο χρονικό διάστημα.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί, ότι για την έρευνα χρησιμοποιήθηκε δορυφορικό σύστημα με έναν κεντρικό σταθμό στην έδρα του Δήμου Κάρλας, στο Στεφανοβίκειο, ενώ τοποθετήθηκαν 19 ακόμη μηχανήματα, στην ευρύτερη περιοχή και συγκεκριμένα στην Χλόη του Δήμου Φερών, στο Ριζόμυλο, στο Στεφανοβίκειο, στα Κανάλια και στις Γλαφυρές έως και την περιοχή της Μέλισσας. Το ειδικό σύστημα θα παραμείνει εγκατεστημένο έως και τον Ιανουάριο του 2011, οπότε και ολοκληρώνεται η έρευνα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου