ΤΟΠΙΚΑ

Τιμήθηκε η μνήμη του Δημητριάδος Δαμασκηνού

τιμήθηκε-η-μνήμη-του-δημητριάδος-δαμα-574868

Τον αείμνηστο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού Δαμασκηνό Χατζόπουλο, τον από Τριφυλίας και Ολυμπίας, τίμησε προχθές η τοπική μας Εκκλησία, στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος, η οποία είναι εφέτος αφιερωμένη από τη Μητρόπολη στη θυσία χιλιάδων ορθοδόξων χριστιανών στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί. Ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός (1957-1967), κορίνθιος στην καταγωγή, ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου, συνελήφθη από τους Γερμανούς κατακτητές και οδηγήθηκε στα στρατόπεδα της φρίκης, στην Ιταλία και στη Γερμανία, από το 1942 έως το 1945, με αποκορύφωμα την αιχμαλωσία του στο Νταχάου, με αριθμό 57754, απ’ όπου απελευθερώθηκε τον Απρίλιο του 1945 από τους Συμμάχους.

Με την ευκαιρία του φετινού εορτασμού, τελέστηκε στον ιερό ναό Αναλήψεως του Χριστού Βόλου, πολυαρχιερατική θεία λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου, συνιερουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Ελενουπόλεως κ. Ιωακείμ (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), Δημητριάδος κ. Ιγνατίου και του Πανιερ. Επισκόπου Πάκρατς και Σλαβονίας κ. Ιωάννου (Πατριαρχείο Σερβίας), ενώ συλλειτούργησαν πλειάδα Κληρικών μας, χειροτονηθέντων από τον αείμνηστο Δημητριάδος Δαμασκηνό. Στη θεία λειτουργία παρέστησαν εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών, ο πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας Βόλου κ. Μαρσέλ Σολομών και πλήθος πιστών.

Στην προσφώνησή του ο κ. Ιγνάτιος μίλησε για τη στολή της αιχμαλωσίας του Μητροπολίτου Δαμασκηνού, που κόμισε ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, και εξετέθη στο κέντρο του ναού, θυμίζοντάς μας μέχρι σήμερα το μαρτύριο του ιεράρχη. Κατέληξε δε, λέγοντας ότι «το να έχουμε σήμερα ανάμεσά μας την στολή της αιχμαλωσίας του προκατόχου μας, όλους μας συγκινεί, γιατί οι παλαιότεροι θυμούνται και οι νεώτεροι διδάσκονται τί συμφορά έφερε στον κόσμο ο ναζισμός. Ευχόμαστε, ποτέ ξανά ολοκαυτώματα!».

Ακολούθησε η ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου, ο οποίος επεσήμανε ότι «δεν πρέπει να λησμονούμε ότι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν υπήρξαν μόνον Εβραίοι, αλλά και χριστιανοί και μάλιστα ορθόδοξοι. Έτσι, όλοι μαζί θυμόμαστε και διακηρύττουμε: ποτέ πια Ολοκαύτωμα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου