ΤΟΠΙΚΑ

Τριάντα εφτά… λουκέτα επιχειρήσεων με το «καλημέρα» του νέου έτους

τριάντα-εφτά-λουκέτα-επιχειρήσεων-μ-575991

Σε λουκέτο οδηγήθηκαν με το «καλημέρα» της καινούργιας χρονιάς τριάντα εφτά επιχειρήσεις της Μαγνησίας. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, οι εγγραφές των νέων επιχειρήσεων είναι 65 και οι διαγραφές 102. Ο επιχειρηματικός κόσμος φτώχυνε κατά τριάντα επτά επιχειρήσεις.

Συνεχίστηκαν και τον Ιανουάριο μήνα οι απώλειες στην επιχειρηματικότητα. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που έπληξαν τη Μαγνησία, φαίνεται ότι οδήγησαν σε εξαιρετικά δυσμενή θέση τις επιχειρήσεις του Νομού, όπως, εξάλλου, επεσήμαιναν οι τοπικοί φορείς, οι οποίοι είχαν ζητήσει παράταση για την περαίωση υποχρεώσεων.

Τις περισσότερες απώλειες μέτρησε ο εμπορικός κλάδος, ο οποίος έχασε από το δυναμικό του δεκαπέντε επιχειρήσεις. Τον Ιανουάριο εγγράφηκαν στο Επιμελητήριο δέκα εφτά νέες επιχειρήσεις. Ωστόσο, τα καταστήματα που οδηγήθηκαν σε λουκέτο ήταν διπλάσια, καθώς ανήλθαν στα 32.

Ο εμπορικός κόσμος φώναζε πριν από τις γιορτές ότι τα πράγματα είναι δύσκολα. Οι γιορτές δεν κινήθηκαν σύμφωνα με τις προσδοκίες τους και υπήρχε ο φόβος ότι με το πέρας θα αποκαλυπτόταν η έκταση του προβλήματος.

Ο περασμένος μήνας όχι μόνο δεν βοήθησε την κατάσταση, αλλά λόγω της επικράτησης των ακραίων καιρικών φαινομένων, ήταν εξαιρετικά υποτονικός. Τουλάχιστον μία εβδομάδα χάθηκε από το τζίρο των καταστημάτων, με αποτέλεσμα ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου και Νέας Ιωνίας να ζητάει παράταση στις προθεσμίες χορήγησης των υποχρεώσεων. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα το αίτημα δε φαίνεται να έχει γίνει δεκτό.

Καφέ, μπαρ, εστίαση έχασαν από το δυναμικό τους έντεκα επιχειρήσεις, οι οποίες κατέβασαν ρολά. Επαγγελματίες του κλάδου διέβλεπαν από πριν τις γιορτές τα αρνητικά σημάδια. Οι γιορτές των Χριστουγέννων δεν κινήθηκαν, σύμφωνα με τις προσδοκίες των επιχειρηματικών.

Δεύτερο σε απώλειες ήταν το Τμήμα Υπηρεσιών. Καφέ, μπαρ, εστιατόρια παρουσιάζουν συνήθως τη μεγαλύτερη κινητικότητα σε εγγραφές επιχειρήσεις. Ωστόσο, οι διαγραφές ήταν περισσότερες κατά έντεκα, καθώς οι νέες επιχειρήσεις ήταν 39, ενώ οι διαγραφείσες 50.

Καλύτερη πορεία φαίνεται ότι ακολουθεί η μεταποίηση και στη συνέχεια ο τουριστικός κλάδος, αν και οι απώλειες στους εν λόγω τομείς προέρχεται από βιώσιμες επιχειρήσεις με δραστηριότητα χρόνων και σίγουρα το κενό είναι δυσαναπλήρωτο.

Συγκεκριμένα, το μεταποιητικό τμήμα μέτρησε μόλις δύο εγγραφές επιχειρήσεων και τετραπλάσιες διαγραφές. Η μεταποίηση του Νομού φτώχυνε κατά έξι επιχειρήσεις. Μάλιστα, πρόκειται για μονάδες, που σύμφωνα με πληροφορίες, δύσκολα αντικαθίστανται με νέες.

Απώλειες μέτρησε και ο τουρισμός. Η τρομοκρατία του καιρού όπως είχαν καταγγείλει οι επαγγελματίες είχε όντως αντίκτυπο στα οικονομικά των επιχειρήσεων. Το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς δεν δούλεψε, καθώς υπήρχαν πολλές ακυρώσεις.

Δυστυχώς, οι φορείς επιβεβαιώθηκαν στις δυσμενείς προβλέψεις τους. Παρά τα Χριστούγεννα που κινήθηκαν ικανοποιητικά, τον Ιανουάριο επαγγελματίες δεν μπόρεσαν να «κρατηθούν». Ο τουριστικός τομέας μέτρησε εφτά ενάρξεις επαγγέλματος και δώδεκα διαγραφές. Περιορίστηκε κατά πέντε επιχειρήσεις.

Να επισημανθεί ότι τα στατιστικά στοιχεία από το Επιμελητήριο Μαγνησίας δείχνουν την τάση για την πορεία της επιχειρηματικότητας στο Νομό. Διάφορες παράμετροι όπως οι αποχωρήσεις, λόγω συνταξιοδότησαν, δεν είναι δυνατό να αποτυπωθούν.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου