ΤΟΠΙΚΑ

Βιομηχανίες κόντρα στην κρίση στη Μαγνησία. Οι κλάδοι που αντέχουν

βιομηχανίες-κόντρα-στην-κρίση-στη-μαγ-576602

Ο αγροτοδιατροφικός τομέας και η χημική βιομηχανία, ο τομέας των υλικών και κατασκευών δομικών προϊόντων εξελίσσονται στο ισχυρό χαρτί της επιχειρηματικότητας σε επίπεδο Μαγνησίας αλλά και Θεσσαλίας, σύμφωνα με ανάλυση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας – Κεντρικής Ελλάδας, που παρουσιάστηκε προχθές στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Βόλο για το Φόρουμ στη Βιομηχανία και τα νέα χρηματοδοτούμενα εργαλεία.

Είναι οι δυναμικοί κλάδοι που καταγράφονται ως οι πλέον παραγωγικοί και ελπιδοφόροι για την οικονομία, και οι οποίοι πλέον στρέφονται κυρίως προς τις εξαγωγές αναζητώντας νέες αγορές, οι οποίες θα προσδώσουν προστιθέμενη αξία, στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν brand name στη διεθνή αγορά.

Έτσι η εξωστρέφεια αποδεικνύεται σωτήρια για τις επιχειρήσεις της Μαγνησίας και της Θεσσαλίας που επέλεξαν την εξαγωγική οδό, καθώς αντέχουν στην κρίση κόντρα στο δυσμενές περιβάλλον, αλλά και το πλαίσιο αποεπένδυσης της ελληνικής οικονομίας.

Το ζήτημα, βεβαίως όπως τονίζεται από το ΣΒΘΚΕ, είναι κατά πόσον τόσο οι επιχειρήσεις που έχουν εξαγωγική δραστηριότητα θα αντέξουν στις εντός και εκτός συνόρων πιέσεις που δέχεται το εξωτερικό εμπόριο.

Ποιοι είναι οι δυναμικοί κλάδοι

Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της Μαγνησίας, όσο και ολόκληρης της Θεσσαλίας, όπως τονίστηκε και στην εκδήλωση του Συνδέσμου για τη βιομηχανία, προσδοκούν στη σταθεροποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της χώρας και στην αντιμετώπιση του ασφυκτικού προβλήματος ρευστότητας, ώστε το 2017 « να αποτελέσει έτος πραγμάτωσης της εξωστρέφειας, που θα έχει σωρευτικά θετικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία».

Τα capital controls από τη μία πλευρά συνέβαλαν στην επιδείνωση της ζήτησης στην εσωτερική αγορά (με περαιτέρω αρνητικές προοπτικές για την εξέλιξή της το επόμενο διάστημα) και από την άλλη έβαλαν επιπλέον εμπόδια στα επιπλέον ανοίγματα των επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Παράλληλα, όμως, «αναγκάζουν» όλο και περισσότερες επιχειρήσεις να στρέψουν το βλέμμα τους έξω.

Στην κατεύθυνση αυτή οι δυναμικοί κλάδοι που καταγράφονται σε επίπεδο Θεσσαλίας -αλλά και Μαγνησίας- και που κυρίως βασίζονται στον τομέα των εξαγωγών είναι:

-Ο τομέας της αγροτοδιατροφής (τροφίμων και τυποποιημένων προϊόντων διατροφής, ποτών κ.λπ.)

-Η χημική βιομηχανία κυρίως για την παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων (π.χ. χρώματα), κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες (π.χ. πλαστικοί σωλήνες, εξαρτήματα κ.λπ.), παρασιτοκτόνων και αγροχημικών προϊόντων κ.λπ.

-Ο τομέας των υλικών και κατασκευών, ιδιαίτερα η κατασκευή τούβλων, πλακιδίων και λοιπών δομικών προϊόντων από οπτή γη, η παραγωγή τσιμέντου, ασβέστη και γύψου, η κατασκευή προϊόντων από σκυρόδερμα, γύψο & τσιμέντο, μάρμαρο και προϊόντα μαρμάρου, τα νέα υλικά και νανοτεχνολογία, κ.λπ.

-Ο τομέας ενέργειας, για την παραγωγή συστημάτων ΑΠΕ, εκσυγχρονισμού δικτύων και υποδομών,, παραγωγή και προώθηση των «μικρότερων» τεχνολογιών ΑΠΕ

-Ο τομέας της περιβαλλοντικής βιομηχανίας, για τη διαχείριση των αποβλήτων προϊόντα και υπηρεσίες αντιρρύπανσης και απορρύπανσης, με έμφαση στην «πράσινη επιχείρηση» και στη βιομηχανική συμβίωση.

-Ο τομέας της μεταλλουργικής και εξορυκτικής βιομηχανίας (χαλυβουργία, μη σιδηρούχα μέταλλα, μεταλλευτική βιομηχανία) κατασκευής προϊόντων από μέταλλο, κατασκευής μεταλλικών προϊόντων, μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού, όπως και λοιπού εξοπλισμού μεταφορών.

Οι δυναμικοί κλάδοι

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετέχει σε ποσοστό 4,3% στις εθνικές εξαγωγές για το έτος 2015. Το έτος αυτό, η αύξηση της αξίας των εξαγωγών σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ανήλθε σε 13% και η αύξηση του εμπορικού της ισοζυγίου σε 20%.

Τα τρόφιμα αναδεικνύονται ως «κλάδος-πρωταθλητής» για τις εξαγωγές της Περιφέρειας το έτος 2015 καταλαμβάνοντας το 50% των εξαγωγών της. Ακολουθεί ο κλάδος των μετάλλων με ποσοστό 18%, ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης με ποσοστό 14%, τα χημικά και τα πλαστικά με ποσοστό 6% κ.λπ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο δείκτης επικάλυψης, δηλαδή ο λόγος των εξαγωγών προς τις εισαγωγές κυμαίνεται από το 2010 και μετά σε ποσοστό 140% μέχρι και 207% το έτος 2013. Το έτος 2015 ο δείκτης αυτός φτάνει το 186,2% και είναι από τους υψηλότερους μεταξύ των Περιφερειών της χώρας.

Συγκρίνοντας τη συμβολή των νομών της Περιφέρειας Θεσσαλίας στις συνολικές εξαγωγές, για τα έτη 2008-2013, ο νομός Λαρίσης συμμετέχει σε ποσοστό 45,77%, ο νομός Μαγνησίας σε ποσοστό 42,89%, ο νομός Τρικάλων σε ποσοστό 9,59% και ο νομός Καρδίτσας σε ποσοστό 1,75%.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου