ΤΟΠΙΚΑ

«Φράκαρε» η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Βόλου

φράκαρε-η-μονάδα-τεχνητού-νεφρού-το-577017

Σε συμβεβλημένη με τον ΕΟΠΥΥ κλινική για να εξυπηρετηθούν έκτακτα περιστατικά και νέοι ασθενείς

«Εμφραγμα» στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Παρά τις προσπάθειες που γίνονται προκειμένου να εξυπηρετηθούν όλοι οι νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, η αύξηση των χρόνιων πάσχοντων αφενός και τα έκτακτα περιστατικά αφετέρου οδηγούν στη μεταφορά νεφροπαθών και στην ιδιωτική μονάδα που λειτουργεί στο Βόλο και η οποία είναι συμβεβλημένη με τον ΕΟΠΥΥ.

Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Βόλου έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί περίπου 106 άτομα την εβδομάδα, με προσωπικό που απασχολείται σε τρεις βάρδιες, ενώ οι πάσχοντες υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση μέσα στην εβδομάδα τρεις φορές.

Η κατάσταση σύμφωνα με γιατρούς, νοσηλευτές αλλά και τους ίδιους τους πάσχοντες σε γενικές γραμμές είναι ελεγχόμενη. Οταν ωστόσο προκύπτουν έκτακτα περιστατικά, τότε προκύπτει το ζήτημα της μεταφοράς νεφροπαθών και στην ιδιωτική κλινική που συνεπικουρεί το Νοσοκομείο, αφού είναι συμβεβλημένη με το Υπουργείο Υγείας.

Τις τελευταίες ημέρες χρειάστηκε και πάλι, ασθενείς που μάλιστα χειρουργήθηκαν πρόσφατα και υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση να μεταφερθούν από το Αχιλλοπούλειο στην Κλινική, εφόσον φυσικά ήταν συμβεβλημένοι με το αντίστοιχο ασφαλιστικό ταμείο, διότι για τους άπορους και ανασφάλιστους, αιμοκάθαρση αναλαμβάνει μόνο το Νοσοκομείο Βόλου.

Συνοδοί ασθενών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση εξέφρασαν το παράπονό τους στο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, καθώς κυρίως για ψυχολογικούς λόγους, επιθυμούν οι δικοί τους άνθρωποι να βρίσκονται στο οικείο περιβάλλον της Μονάδας του Νοσοκομείου. Ωστόσο, αυτό δεν κατέστη εφικτό καθώς εκτός από τους χρόνια πάσχοντες, βάση της επιστήμης, υποχρεωτικά ένα κρεβάτι παραμένει κενό για τυχόν έκτακτο περιστατικό που θα πρέπει να νοσηλευθεί.

Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Αχιλλοπούλειο υπάρχει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, καθώς είναι 100 και πλέον οι αιμοκαθαρόμενοι συν τα έκτακτα περιστατικά που καθημερινά επισκέπτονται την Μονάδα και επιπλέον τους χρόνια πάσχοντες.

Σε ολόκληρο το Νομό εξάλλου συνολικά αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι υπάρχουν 170 αιμοκαθαρόμενοι, 25 άτομα περιτοναϊκής κάθαρσης και περίπου 50 που έχουν πραγματοποιήσει μεταμόσχευση, ενώ στη λίστα αναμονής από τη Μαγνησία βρίσκονται 60 νεφροπαθείς που περιμένουν το δώρο της ζωής.

Η Μονάδα για όλες αυτές τις ανάγκες ωστόσο λειτουργεί με 12 νοσηλεύτριες συν τον Προϊστάμενο, την ώρα που το καταστατικό της Μονάδας προβλέπει για 90 αιμοκαθαρόμενους και άνω 21 νοσηλεύτριες συν τον προϊστάμενο.

Ο Σύλλογος Νεφροπαθών Μαγνησίας «Αγιοι Ανάργυροι» ζητά τουλάχιστον 3-4 νοσηλευτές, ώστε να καλυφθούν εν μέρει έστω τα κενά.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου