ΤΟΠΙΚΑ

Αλλάζουν τα όρια natura… καθυστερούν οι άδειες

αλλάζουν-τα-όρια-natura-καθυστερούν-οι-άδ-500518

Η επέκταση των ορίων natura «μπλόκαραν» την έκδοση των πολυπόθητων τελικών αδειών για τα λατομεία που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του δήμου Αφετών. Καθησυχαστικός για την έκβαση της υπόθεσης φαίνεται να είναι ο δήμαρχος Θοδωρής Κουτσοφλίνης.

Στα τέλη του περασμένου μήνα γνωστοποιήθηκε η σχετική απόφαση για την επέκταση των ορίων natura στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, με αποτέλεσμα για να εκδοθούν οι τελικές άδειες, να είναι απαραίτητη η υπογραφή της Υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη.

Την απόφαση έμαθε πρόσφατα ο δήμαρχος Αφετών Θόδωρος Κουτσοφλίνης από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενώ μέχρι και εκείνη τη στιγμή η απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής ήταν άγνωστη στο Δήμο.

Πιο συγκεκριμένα λοιπόν, με την αλλαγή που πραγματοποιείται στα όρια natura της περιοχής, εντάσσονται πλέον εκτάσεις από το Καλαμάκι και το Νεοχώρι περιοχές και στις οποίες υπάρχουν λατομεία. Η ένταξη των περιοχών στα όρια natura ουσιαστικά σημαίνει πως οι δραστηριότητες και δράσεις που αναπτύσσονται πλέον στις παραπάνω εκτάσεις θα πρέπει να είναι περιορισμένες και να ελέγχονται από το αρμόδιο Υπουργείο.

Να αναφερθεί εδώ πως το πρόβλημα προκύπτει μόνο στις ανωτέρω περιοχές καθώς το ίδιο δεν ισχύει για τη Συκή και τα λατομεία που δραστηριοποιείται εκεί, αν και σύμφωνα με τον δήμαρχο Αφετών «ούτε και στο Καλαμάκι και το Νεοχώρι θα έχουμε πρόβλημα πιστεύω τελικά, απλά θα καθυστερήσουμε λιγάκι».

«Με την αλλαγή των ορίων αλλάζει ο τρόπος έκδοσης των αδειών και πλέον η τελική υπογραφή μπαίνει από την ίδια την Υπουργό και αυτός είναι και ο μόνος λόγος που θα μας καθυστερήσει μάλλον η διαδικασία, αλλιώς το ότι αλλάζουν τα όρια δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα κωλύσει η διαδικασία», επισημαίνει ο κ. Κουτσοφλίνης.

Πάντως, πρέπει εδώ να σημειωθεί, ότι όλα τα απαραίτητα έγγραφα και δικαιολογητικά που χρειάζονται για την ανανέωση των αδειών έχουν προσκομιστεί εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα από τους λατόμους ενώ και οι σχετικοί φάκελοι είναι ήδη έτοιμοι με υπογεγραμμένες τις εγγυητικές επιστολές από τις τράπεζες και τα σχετικά συμβόλαια μεταξύ του Δήμου και των λατόμων.

Σχετικά με το ζήτημα, ενημερώθηκε χθες το δημοτικό συμβούλιο Αφετών σε συνεδρίαση του Σώματος ενώ την Παρασκευή αναμένεται να γίνει και συνάντηση μεταξύ του δημάρχου και των λατόμων για την ενημέρωση και των τελευταίων.

Πρέπει εδώ να αναφερθεί, πως στο δήμο Αφετών, απασχολούνται περίπου 150 επαγγελματίες λατόμοι και από αυτούς οι 60 δραστηριοποιούνται στη Συκή, οι 55 στο Νεοχώρι και 30 περίπου στο Καλαμάκι, ενώ η έκδοση της άδειας έχει διάρκεια 15 έτη και το μίσθωμα που θα καταβάλλουν στο Δήμο οι λατόμοι, σύμφωνα με το συμβόλαιο που έχουν υπογράψει ανέρχεται στο ποσό των 450 ευρώ το χρόνο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου