ΤΟΠΙΚΑ

Τελεσίγραφο από την Επιθεώρηση στη Διοίκηση του Νοσοκομείου

τελεσίγραφο-από-την-επιθεώρηση-στη-δι-580430

Αυστηρή προειδοποίηση προς τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου ότι θα πρέπει να σταματήσει η «φάμπρικα» της εθελοντικής εργασίας με ωράριο και συγκεκριμένο καθηκοντολόγιο, διότι είναι παράνομη και αντιβαίνει την εργατική νομοθεσία, απηύθυνε η αρμόδια υπηρεσία της Επιθεώρησης Εργασίας μετά την έφοδο που έκανε, όπως αποκάλυψε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, στα μαγειρεία όπου απασχολούνται «εθελοντές» στον τομέα της σίτισης.

Η Επιθεώρηση έθεσε διορία ολίγων ημερών, προκειμένου να σταματήσει η απασχόληση των συγκεκριμένων εθελοντών υπό το καθεστώς που γίνεται, καθώς εάν δεν υπάρχει συμμόρφωση με τα όσα προβλέπει η εργατική νομοθεσία, θα κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά και θα επιβληθεί πρόστιμο.

Οι ελεγκτές έχουν καταγράψει απασχόληση με βάρδιες με συγκεκριμένα καθήκοντα και πλήρες ωράριο σε τομέα που αφορά σε διαρκείς και πάγιες ανάγκες του νοσοκομείου, γεγονός που δεν συνιστά σε καμία περίπτωση, βάση της νομοθεσίας, εθελοντική εργασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, ο διοικητής του νοσοκομείου, Μάνθος Δραμητινός, συνοδευόμενος από τον νομικό σύμβουλο του νοσοκομείου, διάβηκε προχθές το κατώφλι της Επιθεώρησης προκειμένου να συζητήσει το θέμα, μετά την καταγραφή της εργατικής αναφοράς που έγινε εκ μέρους των ελεγκτών.

Μέσα από τη συζήτηση, εκ μέρους της Επιθεώρησης, όπως λένε έγκυρες πηγές, κατέστη σαφές ότι η απασχόληση των «εθελοντών» με το καθεστώς που κατέγραψαν οι ελεγκτές δεν συνάδει με τα όσα προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για το δημόσιο.

Το «αγκάθι» στη συγκεκριμένη περίπτωση επικεντρώνεται στο γεγονός ότι επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί ως εθελοντική εργασία η απασχόληση με ωράριο 8ωρο, συγκεκριμένο καθηκοντολόγιο και επί καθημερινής βάσης.

«Δεν είναι δυνατόν αυτό να θεωρηθεί εθελοντική εργασία διότι δεν είναι. Όταν ένας εργαζόμενος απασχολείται σε πάγιες και διαρκείς ανάγκες αυτό νοείται εξαρτημένη εργασία, διαμηνύθηκε εκ μέρους των υπηρεσιακών παραγόντων του ΣΕΠΕ Μαγνησίας στη συνάντηση, και ζητήθηκε από τον διοικητή να πράξει τα δέοντα προκειμένου εφόσον το νοσοκομείο θέλει να δημιουργήσει μητρώο εθελοντών να το κάνει μέσα από μία δημόσια πρόσκληση που δεν θα αποκλείει κανέναν να συμμετέχει εθελοντικά στις δράσεις του νοσοκομείου και δεν θα «δημιουργεί» τετελεσμένα που ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν αργότερα προκειμένου να πριμοδοτηθούν ορισμένοι εις βάρος των πολλών, όπως τονίστηκε.

Από την Επιθεώρηση Εργασίας κατέστη επίσης σαφές ότι η οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης στο νοσοκομείου, μπορεί να είναι ανεκτή μόνο εφόσον προκύπτει μέσα από διαδικασία ΑΣΕΠ και προκήρυξη συγκεκριμένων θέσεων και συγκεκριμένων ειδικοτήτων.

Τέλος, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, η συζήτηση έγινε σε πνεύμα συνεννόησης, ενώ μέρους της Διοίκησης του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου εκφράστηκε η διάθεση συνεργασίας, μπρος τον κίνδυνο να επιβληθούν πρόστιμα και να κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά, εφόσον δεν αλλάξει η κατάσταση και οι «εθελοντές» συνεχίζουν να απασχολούνται με το καθεστώς που προκάλεσε τις καταγγελίες και την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου