ΤΟΠΙΚΑ

Ναύλα… φωτιά και λαύρα!

ναύλα-φωτιά-και-λαύρα-500958

Αυξήσεις που χτυπάνε κόκκινο σημειώνονται στα ναύλα για τα νησιά των Βορείων Σποράδων. Ήδη στα μέσα Ιουλίου και χωρίς η καλοκαιρινή περίοδος να έχει φτάσει στο αποκορύφωμα της τα εισιτήρια έχουν αυξηθεί έως και 14% με τα δρομολόγια ωστόσο, έως και τη νηολόγηση του οχηματαγωγού «Σποράδες», το οποίο θα εκτελεί δρομολόγια προς τα νησιά των Β. Σποράδων αλλά και του επιβατηγού πλοίου Αλκυόνη, να παραμένουν περιορισμένα.

Ενώ, είναι ίσως η πρώτη χρονιά που τουρίστες κάνουν λόγο για προσιτές και λογικές τιμές στα καταλύματα στα νησιά των Βορείων Σποράδων, οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων σε πλοία και ταχύπλοα έχουν χτυπήσει «κόκκινο» για άλλη μια χρονιά κατατάσσοντας τα σε έναν από τους πιο ακριβούς προορισμούς.

Φέτος, η τιμή του απλού εισιτηρίου από Βόλο για Σκιάθο είναι 21 ευρώ, όταν πέρυσι ή τιμή ήταν 19,5 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 7,6%!!! Η τιμή, όπως λένε οι κάτοικοι της Σκιάθου, πλησιάζει την τιμή που ισχύει στα «δελφίνια», τα οποία ωστόσο καλύπτουν τη διαδρομή Βόλος – Σκιάθος στο μισό ακριβώς χρόνο.

Την ίδια στιγμή, το απλό εισιτήριο από Βόλο για Σκόπελο και Αλόννησο κοστίζει 27 ευρώ με την τιμή να έχει αυξηθεί κατά 5,8% καθώς πέρυσι δε ξεπερνούσε τα 25,5 ευρώ.

Σε περίπτωση βέβαια, που ο τουρίστας επιθυμεί να ταξιδέψει με το αμάξι του, τότε θα πρέπει να «βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη του» καθώς για Σκιάθο το εισιτήριο φτάνει τα 76 ευρώ από 67 ευρώ που ήταν πέρυσι σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 14%, ενώ για Σκόπελο και Αλόννησο η τιμή ανέρχεται σε 82 ευρώ.

Όμως και στα υπόλοιπα πλοία, είχαμε «αλμυρές» αυξήσεις, αφού στα ιπτάμενα «δελφίνια» οι τιμές του απλού εισιτηρίου αυξήθηκαν από 33 σε 35 ευρώ για τη Σκιάθο και από 42 ευρώ που είχε το εισιτήριο για Σκόπελο και Αλόννησο φέτος είναι στα 45 ευρώ.

Επίσης, η τιμή στο «δελφίνι» από Άγιο Κωνσταντίνο, από 27 ευρώ που ήταν το 2008 έφτασε το 2009 στα 32,50 ευρώ αρχικά για να χτυπήσει τον Ιούνιο νέα αύξηση στα 34 ευρώ και φέτος να κοστίζει 36,5 ευρώ! Να αναφερθεί επίσης ότι από τον Άγιο Κωνσταντίνο για τη Σκόπελο το ακτοπλοϊκό εισιτήριο με το φλάινγκ κατ κοστίζει 49,5 ευρώ και για Αλόννησο 35 ευρώ. Για λίγο πιο φτηνά, ο εκδρομέας έχει τη δυνατότητα να επιλέξει το συμβατικό πλοίο «Πήγασος» που κοστίζει για Σκιάθο 35 ευρώ και με ΙΧ αυτοκίνητο 90!.

Τελευταία επιλογή, η οποία δεν απέχει και πολύ από τις προαναφερόμενες τιμές, ωστόσο είναι ίσως η πιο προσιτή για Σκόπελο και Αλόννησο είναι η αναχώρηση από Κύμη με το συμβατικό πλοίο «Αχιλλέας» που κοστίζει 25 ευρώ ενώ για το ΙΧ η τιμή ανεβαίνει στα 60 ευρώ.

Ωστόσο, κάτοικοι και επιχειρηματίες των νησιών είναι αγανακτισμένοι από τις αυξήσεις, καθώς οι ίδιοι προσπαθώντας να διατηρήσουν τον τουρισμό ανεβασμένο κρατάνε σε όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές προϊόντα και προσφερόμενες υπηρεσίες με τα ακτοπλοϊκά ναύλα να αποτελούν τροχοπέδη.

«Έχουμε ρίξει τιμές σε καταλύματα, τα μαγαζάκια με είδη λαϊκής τέχνης και μικροπράγματα έχουν γεμίσει προσφορές και ενώ δημιουργούμε μια πολύ καλή εντύπωση για τον τουρισμό μας, τα εισιτήρια παραμένουν φωτιά και λαύρα», λέει επιχειρηματίας από την περιοχή της Σκιάθου.

Αρκεί άλλωστε να σκεφτεί κανείς, πως για να ταξιδέψει 15 Αυγούστου, φουλ σεζόν, στη Μύκονο χρειάζεται μόλις 45 ευρώ ενώ για Ρόδο ταξίδι 12 ωρών και περισσότερο το εισιτήριο κοστίζει 54 ευρώ!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου