ΤΟΠΙΚΑ

Μπαλάκι τραπεζών – ΟΠΕΚΕΠΕ οι αγρότες

μπαλάκι-τραπεζών-οπεκεπε-οι-αγρότες-581885

Το αλαλούμ συνεννόησης μεταξύ ΟΠΕΚΕΠΕ – υπουργείου και τραπεζών έχει προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στον αγροτικό κόσμο, καθώς όσοι έχουν οφειλές έρχονται αντιμέτωποι με κατάσχεση λογαριασμών. Πλησιάζοντας στα γκισέ των τραπεζών του Βόλου και στα περιφερειακά καταστήματα τις τελευταίες μέρες αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις. Οι θιγόμενοι επικαλούνται εγκύκλιο του ΥΠΟΙΚ ότι αυτό απαγορεύεται, οι τράπεζες δηλώνουν άγνοια για την απόφαση και ο ΟΠΕΚΕΠΕ ποιεί τη νήσσα.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Τις τελευταίες μέρες στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στo Bόλο αλλά και στη Λάρισα, δεκάδες αγρότες έχουν προσέλθει ζητώντας να υπάρξει παρέμβαση.

«Είμαστε όμηροι της αδυναμίας να συνεννοηθεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ με τις τράπεζες και το Υπουργείο Οικονομικών και να κάνει σωστά τη δουλειά του. Είναι υποχρεωμένος να αποστείλει τη σχετική εγκύκλιο ώστε οι υπάλληλοι να είναι καλυμμένοι και να μην έρχονται αντιμέτωποι με τους αγρότες που δικαίως αντιδρούν» υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ μόλις χθες αγρότης που βρέθηκε αντιμέτωπος με παρόμοια κατάσταση.

Από τη μία ο οργανισμός καθιστά σαφές πως οι ενισχύσεις καταβάλλονται στο ακέραιο στους δικαιούχους με απευθείας πίστωση στον τραπεζικό τους λογαριασμό, που έχει υποδειχθεί από τους ίδιους κατά την υποβολή της αίτησης τους και εξαιρούνται της κατασχέσεως κάθε είδους, και από την άλλη… οι τράπεζες αγνοούν αυτή την απόφαση και χωρίς γραπτή απόφαση δεσμεύουν τα χρήματα έναντι των οφειλών που υπάρχουν.

Οι αγρότες επικαλούνται την πρόσφατη απάντηση της υφυπουργού Οικονομικών Κατ. Παπανάτσιου μέσα στη Βουλή που σε σχετική ερώτηση επισήμανε «δεν κατάσχονται, δεν υπόκεινται σε κανενός είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζονται με τυχόν οφειλές του δικαιούχου προς το Ελληνικό Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία οι προκαταβολές και οι ενδιάμεσες πληρωμές των δικαιούχων για την υλοποίηση των πράξεων που συγχρηματοδοτούνται από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης». Βεβαίως, παραμένουν σε ισχύ οι γενικές διατάξεις περί φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων, χωρίς όμως τον όρο της παρακράτησης».

Την ίδια ώρα όμως ο ΟΠΕΚΕΠΕ τονίζει ότι «Σε περίπτωση που οι πληρωμές αφορούν σε τελικές πληρωμές, ο ΟΠΕΚΕΠΕ παρακρατεί κατά την πληρωμή και αποδίδει στο ελληνικό Δημόσιο ή/και τα ασφαλιστικά ταμεία, το ποσό που αναφέρεται στη φορολογική ή/και στην ασφαλιστική ενημερότητα.

Επιπλέον, σε όλες τις πληρωμές των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από το ΕΓΤΕ και απαιτούν την προσκόμιση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας κατά την πληρωμή τους, Ο ΟΠΕΚΕΠΕ προβαίνει σε παρακράτηση των ποσών που αναφέρονται σε αυτές».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου