ΤΟΠΙΚΑ

Καμία επιβάρυνση του Παγασητικού, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΥΑΜΒ

καμία-επιβάρυνση-του-παγασητικού-σύμ-583204

Αποτελέσματα εκ διαμέτρου αντίθετα με αυτά που παρουσίασε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, τα οποία μιλούσαν για εκατομμύρια συγκεντρώσεις ολικών κολοβακτηροειδών ανά 100ml στην έξοδο του Βιολογικού Καθαρισμού, παρουσίασε χθες η ΔΕΥΑΜΒ.

Όπως είναι γνωστό, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων δειγματοληψιών στις οποίες προέβη κλιμάκιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η ΔΕΥΑΜΒ, έδωσε από τις 25 Ιανουαρίου, εντολή σε δύο διαπιστευμένα εργαστήρια για τη διενέργεια ελέγχων τόσο στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων του Βιολογικού όσο και στη θάλασσα όπου εκβάλλει ο αγωγός στη θέση Αγκίστρι. Για το σκοπό αυτό άλλωστε μισθώθηκε και πλοιάριο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο κ. Γαλάτης, λήφθηκαν οκτώ δείγματα στην έξοδο του αγωγού του βιολογικού στη θέση Αγκίστρι και τα αποτελέσματα είναι «άριστα». Σε απόσταση 50 μέτρων από τη σημαδούρα από το σημείο απ’ όπου εκβάλλει ο Βιολογικός και σε βάθος 40 μέτρων, με όριο τα 500 ανά 100ml, βρέθηκαν 76 ολικά κολοβακτηρίδια και 4 ίδια και 4 e-coli. Με όριο τα 200 ανά 100ml, βρέθηκαν 4 εντερόκοκκοι. Όπως επίσης εξήγησε ο κ. Γαλάτης, το όριο επιφυλακής είναι τα 1000 για ολικά κολοβακτηρίδια και 4 e-coli και τα 400 για τους εντερόκοκκους.

«Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση του Παγασητικού», τόνισε ο κ. Γαλάτης.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, δείγματα ελήφθησαν και από τις εγκαταστάσεις του Βιολογικού, πριν δηλαδή το λύμα πέσει στη θάλασσα. «Εκεί είχαμε κάποιες μικρές υπερβάσεις, είναι όμως στα όρια του φυσιολογικού. Και επιπλέον, χλωρίωση του λύματος γίνεται και μέσα στον αγωγό, οπότε σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για επιβάρυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος», υπογράμμισε ο ίδιος.

Άφησε δε αιχμές, ότι στελέχη της Περιφέρειας που έκαναν τις δειγματοληψίες, πήραν δείγματα από μη εγκεκριμένα σημεία και, επιπλέον, δεν έδωσαν -ως όφειλαν- στη ΔΕΥΑΜΒ αντιδείγμα.

Σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Γαλάτη, θα γίνει η προβλεπόμενη τακτική συντήρηση στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου